Leer­gang Ef­fec­tieve medezeg­genschap cliënten (derde cursusdag)

 • 14 april 2023
 • 11:00 - 15:00
 • LOC, Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht

De Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) is sinds 1 juli 2020 van kracht en dat betekent veel voor de rechten en plichten van cliëntenraden en zorgorganisaties.

Tijdens de Leergang Effectieve medezeggenschap cliënten staan we in drie cursusdagen stil bij het waarom van medezeggenschap, geven we informatie over de wettelijke basis van medezeggenschap en hoe je daar als cliëntenraad en organisatie betekenis aan geeft in de praktijk. Daarmee werken we aan een stevig fundament van cliëntenmedezeggenschap op locatie(s). Met als doel: het realiseren van waardevolle zorg voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben.

Deze driedaagse leergang vindt plaats op 20 januari, 3 februari en 14 april 2023. Hieronder lees je meer informatie over de inhoud van de Leergang en praktische informatie. Wil je je direct aanmelden, ga dan naar dit aanmeldformulier.

Voor wie

De Leergang Effectieve medezeggenschap cliënten is bedoeld voor leden en ondersteuners van lokale en centrale cliëntenraden. Aan de Leergang kunnen zowel nieuwe leden* als ervaren leden van cliëntenraden deelnemen. 

* We adviseren nieuwe leden van cliëntenraden om, voorafgaand aan deze Leergang, een (online) cursus Welkom in de cliëntenraad te volgen. LOC biedt deze (online) cursus maandelijks aan. In deze (digitale) training vertellen we aan de hand van 10 tips hoe je kunt beginnen om jezelf in te werken in de wereld van ‘de cliëntenraad’. Er komen diverse aspecten aan bod van de praktijk van de cliëntenraad en er is voldoende ruimte om eigen vragen te stellen.

Vanuit een cliëntenraad kan maximaal 1 persoon deelnemen aan de Leergang. Als meer leden van een cliëntenraad de Leergang willen volgen, neem dan contact op met de LOC-vraagbaak om mogelijkheden op maat op locatie te bespreken. Bel (030) 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Er is plaats voor 8 deelnemers per Leergang, dus meld je gauw aan! 

Programma cursusdagen Leergang

De Leergang bestaat uit drie cursusdagen. Tijdens cursusdag 1 en 2 gaat het over de visie van de cliëntenraad, de rollen en taken van de cliëntenraad, het wettelijke kader en de praktijk van de cliëntenmedezeggenschap. Na ongeveer twee maanden is er een terugkomdag (cursusdag 3) en staat de uitwisseling van ervaringen centraal. 

Deze Leergang vindt plaats in regio Utrecht met inachtneming van de algemene coronamaatregelen. Mocht een bijeenkomst vanwege coronamaatregelen niet op locatie mogelijk zijn, dan wordt de Leergang digitaal aangeboden. 

Cursusdag 1 – De basis van cliëntenmedezeggenschap van 11.00 – 15.00 uur 20 januari 2023

Tijdens de eerste cursusdag staat het waarom van en de visie op medezeggenschap centraal. Ook gaat het over de rollen en taken van de cliëntenraad en de rechten en plichten van de cliëntenraad en de zorgorganisatie.

11.00 – 12.30 uur

 • Welkom en kennismaking
 • Het waarom van medezeggenschap
 • Visie op medezeggenschap
 • De rollen en taken van de cliëntenraad

12.30 – 13.30 uur – Pauze

13.30 – 15.00 uur 

 • Het wettelijk kader Wmcz 2018
 • InContactStaan 
 • Vooruitblik naar dag 2
 • Afsluiting

Cursusdag 2 – Verdieping van cliëntenmedezeggenschap van 11.00 – 15.00 uur 3 februari 2023

Instellingen en cliëntenraden hebben hun afspraken over medezeggenschap vastliggen in de medezeggenschapsregeling. Hierin staan de afspraken tussen zorginstelling en cliëntenraad. Wat is de visie op medezeggenschap? Hoe geef je de cliëntenmedezeggenschap vorm en inhoud? Hoe ga je om met advies- en instemmingsrechten? Wat is er nodig om medezeggenschap (nog) beter te laten verlopen? Tijdens de tweede cursusdag wordt ingegaan op deze en andere vragen.

11.00 – 12.30 uur 

 • Welkom
 • Kwaliteit van medezeggenschap vorm en inhoud geven op locatie / binnen de organisatie
 • Adviseren doe je zo; het creëren van draagvlak voor een advies

12.30 – 13.30 uur – Pauze

13.30 – 15.00 uur 

 • Adviseren in de praktijk
 • Medezeggenschap (nog) beter laten verlopen. Wat ga jij doen?
 • Inleiding op dag 3 
 • Afsluiting

Cursusdag 3 – Terugkomdag Leren van elkaar van 11.00 – 15.00 uur 14 april 2023

Tijdens de derde cursusdag staat uitwisseling van ervaringen centraal. Tops en tips worden uitgewisseld. Ook over het omgaan met dynamiek in de cliëntenraad en in de relatie met de organisatie.

11.00 – 12.30 uur 

 • Welkom
 • Medezeggenschap invulling geven vanuit een visie. 
 • Ervaringen uit de praktijk

12.30 – 13.30 uur – Pauze

13.30 – 15.00 uur 

 • Omgaan met dynamiek in de cliëntenraad en in de relatie met de organisatie
 • Terugblik op de Leergang
 • Afsluiting

Kosten

De Leergang is gratis toegankelijk voor cliëntenraden die lid zijn van LOC (en hun ondersteuner).

Voor cliëntenraadsleden en ondersteuners van cliëntenraden die geen lid zijn van LOC** bedragen de kosten € 195,00 per deelnemer per cursusdag. Bij inschrijving voor drie dagdelen bedragen de kosten in totaal € 495,00 p.p.

NB: Heb je je aangemeld voor de Leergang, maar ben je toch verhinderd? Afmelden voor de Leergang kan tot 48 uur voorafgaand aan dagdeel 1. Bij afmelding 24 uur van te voren wordt 50% in rekening gebracht en bij niet afmelden 100%.

** Is je cliëntenraad nog geen lid? Lees meer op de pagina over lid worden voor alle informatie over het lidmaatschap van LOC en de voordelen voor leden. 

Aanmelden

Om je aan te melden voor deze leergang, klik je op onderstaande button:

Vragen?

Heb je specifieke vragen? Schroom niet om deze te stellen tijdens de Leergang. Of neem contact op met de vraagbaak van LOC: van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

LOC-bijeenkomsten en cursusaanbod

LOC organiseert het hele jaar door bijeenkomsten voor cliëntenraden. Zowel regionaal als landelijk. We informeren je daarover via de verschillende LOC-kanalen, zoals de wekelijkse nieuwsbrief. Actuele informatie is te vinden op het platform van LOC Cliëntenraden.

Naast bijeenkomsten met open inschrijving is het mogelijk om een LOC-training of cursus binnen de eigen organisatie te volgen. Neem daarvoor contact op met de vraagbaak: 030 284 32 00 of vraagbaak@loc.nl. In onze opleidingsgids staan voorbeelden van mogelijke cursussen en trainingen op maat.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese