Meet-up De Holm, Den Andel – Zeg­genschap in zorgzame buurten

  • 15 september 2023
  • 12:00 - 17:00
  • De Holm, De Streekweg 41, Den Andel

Hoe creëren we een samenleving die draait om waardevol leven, te beginnen bij de mensen zelf? Op steeds meer plekken in het land vormen er zorgzame buurten. Ook in Den Andel in Het Hogeland (Noord-Groningen) namen mensen initiatief om ‘zorgen voor elkaar’ verder te versterken. Zij toverden een schoolgebouw dat dreigde te sluiten om tot een broedplaats voor leren, werken en zorgen.

Het schoolgebouw ontwikkelden ze tot een plek waar de lokale gemeenschapskracht tot uiting komt en ieder bijdraagt aan een dynamische, levenslustige, zorgzame en duurzame dorpssamenleving. Daarin zijn er ook hobbels te nemen. Soms hebben mensen bijvoorbeeld net iets meer aandacht of andersoortige ondersteuning nodig dan de gemeenschap met elkaar kan opvangen. Idealiter zou professionele ondersteuning en/of zorg op zo’n moment laagdrempelig en organisch aansluiten. Hoe regelen we dat? Hoe stellen zorg- en welzijnsorganisaties zich daarbij op? Wat is er nodig van anderen, zoals gemeente en zorgverzekeraar? Tijdens een Mee-up op 15 september reizen we een stukje mee op de expeditie van de initiatiefnemers, betrokkenen en anderen uit deze regio.

‘Meet-ups’

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren? Bijvoorbeeld door in hun buurten en wijken zelf te kunnen beslissen hoe zij willen samen leven, werken, wonen, zorgen, leren en spelen? En waarbij organisaties, instanties en overheden helpend zijn – en niet bepalend? In 2023 bezoeken we heel verschillende plekken in het land waar mensen werken aan concrete antwoorden op deze vraag.

De Meet-ups worden ondersteund door LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer van Radicale vernieuwing). Dit voorjaar was de aftrap bij burgerinitiatief Het 8ste Werk in Kampen. De tweede Meet-up organiseerden we in juni bij Zorgvrijstaat in Rotterdam. 15 september vervolgen we in Groningen het gesprek – zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft – en vinden we weer nieuwe medestanders in de zoektocht naar verbinding.

Voor wie?

Juist door met mensen met heel verschillende achtergronden in dialoog te gaan, willen we concrete verdere stappen zetten. Jouw inbreng is daarvoor heel waardevol! We verwachten een divers gezelschap: dorpsgenoten, betrokkenen vanuit te regio, omdenkers binnen de gemeente Het Hogeland, vanuit Gebiedscooperatie en Vakland, Het Hogeland, cliëntenraden, vernieuwers uit de vernieuwingsbewegingen (onder wie cliënten, naasten, medewerkers, managers, beleidsmakers, bestuurders), mensen uit andere burgerinitiatieven en landelijke partijen.

Wanneer?

Vrijdag 15 september van 12:00 uur – 17:00 uur. Dit programma is inclusief lunch. Ook ben je uitgenodigd om na afloop te blijven eten en krijg je de kans om ’s avonds een uniek circus mee te maken.

Waar?

De Holm, De Streekweg 41, Den Andel

Extra optie avondprogramma: Circus Vakland

Deze zomer strijkt Circus Vakland neer op het Hogeland, een unieke manier van initiatiefnemers om in contact komen met Hogelandster dorpsbewoners, verenigingen en ondernemers en hen op een laagdrempelige manier prikkelen om na te denken over de vraag: hoe zou je je nog verder willen ontwikkelen? Vakland wil de bezoekers aan deze circusactiviteiten ondersteunen in hun zoektocht naar meer geluk, welzijn en zingeving, Deelnemers aan deze Meet-up krijgen de kans om een avond dit unieke circus mee te maken. Meer info lees je hier of beluister de rapportage van Nieuwsweekend op Radio1 (vanaf 52:40)

Meer info

Meer info over De Holm in Den Andel

Bekijk hier een eerder gesprek terug met de initiatiefnemers van De Holm tijdens de Week van de Radicale vernieuwing

Bekijk een impressie van de Meet-up op 21 maart bij Het 8ste Werk in Kampen

Bekijk een impressie van de Meet-up op 19 juni bij Het Wijkpaleis in Rotterdam

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese