Kom jij het ook tegen? De verwarring tussen bewonerscom­missie en cliënten­raad?

Als adviseur kom ik het vaker tegen. De verwarring in huis over wat nou een cliëntenraad is en wat een bewonerscommissie. De termen lopen vaak ook door elkaar. Wat is het verschil, wat doet de ene nou en wat doet de andere? Of is het hetzelfde maar met een ander naampje? Kom jij dat ook tegen in je CR, je werk, je huis, je omgeving? Wat is de verwarring en wat heb jij nodig om duidelijkheid te krijgen?

De cliëntenraad doet zijn werk op basis van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Die wet geeft cliënten via de raad gemeenschappelijke invloed op het beleid en de uitvoering van de organisatie op gebeid van zorg. Denk aan kwaliteit van zorg, veiligheid en eten en drinken.  Zorg KAN ook wonen betreffen (in de Wet langdruige zorg bijvoorbeeld), maar dat is niet altijd zo. Waar scheiden van wonen en zorg is, cliënten huren dan zelfstandig, gaat de cliëntenraad niet over het zelfstandige wonen.

De bewonerscommissie doet zijn werk op basis van de Wet overleg huurders en verhuurder (WOHV). Daarin staat de invloed die huurders hebben op het wonen. Denk aan bouw, prijzen, onderhoud etc.

Het is belangrijk om goed te weten waar je je belangen vertegenwoordigd kan zien als cliënt. Soms dus via beide organen. Maar dan moet je ze wel kunnen vinden.

Is het bij jullie duidelijk welke raden er allemaal zijn,  wie wat doet en hoe je ze kan bereiken?? Ik hoor het graag! Laat je ook een reactie achter onder dit bericht?

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mevr. Klaassen-Denessen 1 jaar geleden

Volgens mijn ervaring in het vroegere ;BEJAARDENHUIS; woonden ouderen, die kozen voor in het bejaardenhuis te wonen   Als je 65 jaar was ,was die mogelijkheid er.

Omdat die bewoners nog goed in staat waren om ,met de Directeur als voorzitter, een bewoners-

commisie te vormen .

 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Mevr, Klaassen-Denessen,

Dank voor uw reactie en dit voorbeeld. Ik denk dat dat dus ook zegt dat het inderdaad onduidelijk is geweest. Dat naast die bewonerscommissie voor het zelfstandig wonen (als je kiest er te wonen), ook voor de zorg (als je daarbij zorg nodig hebt, of zelf moet wonen met zorg) er een cliëntenraad hoorde te zijn.

Ik hoop op nog meer voorbeelden en dan kunnen we nog verder gaan zien welk beeld er leeft in de praktijk.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese