Online Basicursus medezeg­genschap

 • 27 juni 2023
 • 11:00 - 15:00
 • Online, vanaf je eigen locatie

Om een goede basis te hebben voor medezeggenschap: visie op medezeggenschap en inleiding op de Wmcz; is het raadzaam duidelijk voor ogen te hebben wat de zin, de bedoeling is van medezeggenschap in een instelling die zorg verleent. En om in de praktijk invulling te kunnen geven aan medezeggenschap zul je ook moeten weten wat de rechten en plichten zijn van de cliëntenraad en van de instelling.

Tijdens deze cursus gaan we eerst dieper in op het waarom en de bedoeling van medezeggenschap:

 • waarom is er eigenlijk medezeggenschap; 
 • wat wil de cliëntenraad bereiken met medezeggenschap;
 • wat is de waarde, de betekenis van medezeggenschap voor cliënten en instelling?

De antwoorden op deze vragen vormen de visie op medezeggenschap en bepalen wat je als cliëntenraad en als lid van de raad doet. 

Daarna nemen we de deelnemers mee langs:

 • de taak en de rollen van de cliëntenraad;
 • de verschillende onderdelen en artikelen van de Wmcz en vertellen we wat je hier als cliëntenraad mee kunt;
 • de rechten en plichten van de cliëntenraad en de instelling. Zoals bijvoorbeeld het recht op informatie en de onderwerpen waarbij de instelling de cliëntenraad moet betrekken;
 • het contact met de achterban.

Deze cursus is praktisch en informatief. Er is volop ruimte voor het stellen van vragen over de eigen praktijksituatie. Geschikt voor nieuwe raadsleden en ondersteuners maar ook voor raadsleden die hun kennis willen bijspijkeren.

Programma

10.45 Welkom

11.00 – 12.30 uur Visie op medezeggenschap en inleiding op de Wmcz

De basis voor medezeggenschap

12.30 -13.30 uur Pauze

13.30 – 15.00 uur Praktijk van de medezeggenschap

Voor wie

De cursus medezeggenschap is bedoeld voor startende cliëntenraadsleden en ondersteuners die actief zijn in alle sectoren. Maar ook voor ervaren leden die basiskennis willen ophalen. Of leden die geïnformeerd willen worden over actuele ontwikkelingen.

Vanuit een cliëntenraad kunnen maximaal drie leden deelnemen. Als meer leden de cursus willen volgen, neem dan contact op met LOC om mogelijkheden te bespreken voor een cursus op locatie. Bel (030) 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Kosten

Deelname aan de cursus is kosteloos voor cliëntenraden die lid zijn van LOC. Ook ondersteuners van cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen kosteloos deelnemen. Niet-leden betalen € 50 p.p. voor de cursusdag. Is je cliëntenraad nog niet lid van LOC? Bekijk hier de lidmaatschapsvoordelen.

Heb je je aangemeld voor de cursus, maar ben je toch verhinderd? Afmelden voor de cursus is verplicht. Zonder afmelding brengt LOC € 50,- in rekening.

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese