Regionale bijeen­komst cliënten­raden Overijssel en Flevoland

  • 11 april 2024
  • 14:00 - 16:15
  • Maarlehof (IJsselheem), Slenkstraat 14, 8271 TB IJsselmuiden

Thema: Opendeurenbeleid

Het opendeurenbeleid valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd) die sinds 1 januari 2020 geldt. De wet moet onvrijwillige zorg voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. De kern van de Wzd is ‘nee, tenzij’. Dat betekent dat onvrijwillige zorg niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan. 

Uitgangspunt bij het opendeurenbeleid is om de leefruimte waarin de bewoner zich vrij kan bewegen zo groot mogelijk te laten zijn. De bewegingsruimte (de leefcirkel) is persoonsafhankelijk en kan worden aangepast indien nodig. Door middel van de leefcirkels (en inzet van domotica) blijkt in praktijk merkbare onrust (weg te willen) te worden voorkomen. Het welzijn van bewoners wordt daarmee vergroot.

Je mag alleen de deur dicht houden/doen voor de bewoner als je alle andere alternatieven hebt onderzocht. Er moet sprake zijn van een ernstig nadeel voor de bewoner zelf of voor anderen. 

Sommige verpleeghuizen werken echter drie jaar na de invoering nog niet met een opendeurenbeleid. Veel bestuurders, zorgmedewerkers, cliëntenraden en familieleden vinden het spannend en zijn bang voor de veiligheid van de cliënten.
Tijdens de netwerkbijeenkomst willen wij graag informatie en ervaringen met u delen. 

Programma

13:30 Inloop tot 13:55

14:00 Start bijeenkomst

Presentatie: ontwikkelingen en opendeurenbeleid/Wzd 

Presentatie: rol en taak van de cliëntenraad bij opendeurenbeleid

14:55 Pauze

15:10 Informatie over programma

Presentatie: opendeurenbeleid bij Maarlenhof

Delen van ervaringen door de deelnemers

16:20 Einde

Kosten

Deelname voor LOC leden is gratis. Andere cliëntenraden zijn ook welkom, de kosten voor niet-leden zijn € 40,- per persoon. Is je cliëntenraad nog niet lid van LOC? Bekijk hier de lidmaatschapsvoordelen.

Aanmelden

Klik op onderstaande knop om je aan te melden voor deze bijeenkomst.

Indien je onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij de bijeenkomst, vragen wij je om dit uiterlijk 48 uur van tevoren te laten weten via loc@loc.nl. Bij een te late afmelding zijn we helaas genoodzaakt om een factuur te sturen ter hoogte van het tarief voor niet-leden

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese