Model-reglementen bij Wmcz 2018
LOC Waardevolle zorg heeft in samenwerking met ActiZ, De Nederlandse ggz (voorheen GGZ Nederland) en Zorgthuisnl een model Medezeggenschapsregeling voor cliëntenraden en centrale cliëntenraad gemaakt. Ook voor de Jeugdzorg is er een model.
Per 1 juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) ingegaan. Cliëntenraden en zorginstellingen moeten nieuwe afspraken maken over de inrichting van de medezeggenschap. Zij kunnen hierbij gebruikmaken van het model. Ook zijn er modellen voor het huishoudelijk reglement van de cliëntenraad en van de centrale cliëntenraad. En een modelovereenkomst ondersteuning cliëntenraad. Daarnaast maakte LOC speciaal voor cliëntenraden ook diverse handreikingen met tips en handvatten voor het proces om te komen tot de medezeggenschapsregeling.
Model medezeggenschapsregeling
In de modelregeling staan:
- de afspraken die de (centrale) cliëntenraad en de instelling moeten maken op basis van de Wmcz 2018 zoals de samenstelling van de cliëntenraad;
- de afspraken over de faciliteiten van de cliëntenraad en de centrale cliëntenraad die zij kunnen gebruiken voor hun werk zoals vergoedingen en onafhankelijke ondersteuning;
- de rechten en plichten van de (centrale) cliëntenraad en de instelling;
- de naleving via de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden.
Download model medezeggenschapsregeling
De modelregeling en de bijlage over de centrale cliëntenraad zijn inmiddels definitief vastgesteld door de verschillende partijen die meewerkten aan de totstandkoming.
Model huishoudelijk reglement
Cliëntenraden leggen in een huishoudelijk reglement hun werkwijze vast. (Centrale) cliëntenraden kunnen daarbij gebruik maken van de volgende modellen:
Modelovereenkomst ondersteuning cliëntenraad
In de (Wmcz 2018) staat dat de cliëntenraad recht heeft op onafhankelijke ondersteuning (artikel 6 lid 3). En dat de cliëntenraad instemmingsrecht heeft met betrekking tot de selectie en benoeming van de ondersteuner van de cliëntenraad (artikel 8 lid 1 onder i). Het conceptmodel Medezeggenschapsregeling van ActiZ, de Nederlandse ggz (voorheen GGZ Nederland), LOC Waardevolle zorg en Thuiszorgnl adviseert instelling en cliëntenraad om over de ondersteuning een aantal aparte schriftelijke afspraken te maken.
LOC heeft een modelovereenkomst ondersteuning gesmaakt die cliëntenraden en instellingen kan helpen bij het maken van deze afspraken:
Handreikingen voor cliëntenraden
Om cliëntenraden te ondersteunen bij het proces om te komen tot een medezeggenschapsregeling, maakte LOC diverse hulpmiddelen en handreikingen.
Omgaan met de medezeggenschapsregeling
LOC heeft een handreiking opgesteld die vanuit cliëntenperspectief een toelichting geeft op de modellen en de keuzes die (centrale) cliëntenraden daarbij kunnen maken.
Visie op medezeggenschap
Voordat raden en instelling aan de slag gaan met het maken van nieuwe afspraken adviseert LOC om samen een visie op medezeggenschap op te stellen Deze vormt de basis voor nieuwe afspraken en helpt bij het maken van die afspraken. Ook daarvoor heeft LOC een handreiking beschikbaar gesteld.
Stappenplan aan de slag met de Wmcz 2018
Wanneer er een gedeelde visie is, kunnen (centrale) cliëntenraden en instelling gezamenlijk de eigen medezeggenschapsregeling opstellen.
Zie ook het stappenplan om te komen tot de nieuwe medezeggenschapsregeling.
Voor meer hulpmiddelen kun je terecht op de themapagina over de Wmcz 2018
Webinar toelichting (model-)medezeggenschapsregeling
Eerder gaf Thom van Woerkom, coördinator LOC Cliëntenraden, een toelichting op de (model-)medezeggenschapsregeling. Deze webinar is nu terug te kijken. Klik hier voor meer informatie.
Ondersteuning LOC
Wanneer je daar behoefte aan hebt, biedt LOC op maat ondersteuning aan bij het proces om te komen tot een gezamenlijke visie, bij het traject om te komen tot een (hernieuwde) medezeggenschapsregeling of het (opnieuw) inrichten van jouw medezeggenschapsstructuur.
Meer weten?
- Bekijk het stappenplan aan de slag met de Wmcz 2018
- Download de handreiking Visie op medezeggenschap
- Download de handreiking Omgaan met de medezeggenschapsregeling
- Kijk de webinar terug met een toelichting op de medezeggenschapsregegling
- Wanneer je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 2843200.