Model-reg­lemen­ten bij Wmcz 2018

De nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) gaat in per 1 juli 2020. Cliëntenraden en instellingen hebben vanaf dat moment een half jaar de tijd om alle afspraken en de manier van (samen)werken daarop aan te passen. Gelukkig hoeven raden en instellingen niet alles zelf te verzinnen. LOC komt het eerste kwartaal van 2020 met een gezamenlijke model medezeggenschapsregeling met de branches ActiZ, GGZ Nederland en Zorgthuisnl. Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de model medezeggenschapsregeling. Naar verwachting komt het model beschikbaar op 3 april. We houden je hierover op de hoogte via de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden.

Model medezeggenschapsregeling beschikbaar op 3 april

Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de model medezeggenschapsregeling. Naar verwachting komt het model beschikbaar op 3 april. We houden je hierover op de hoogte via de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden.

Handreiking voor cliëntenraden

Zodra de model medezeggenschapsregeling definitief is, zullen we deze met cliëntenraden en zorgaanbieders delen. Als een gezamenlijk model van branches en LOC. Daarnaast volgt een handreiking voor cliëntenraden. In de modellen staan namelijk een aantal nieuwe zaken waar cliëntenraden rekening mee moeten houden. En sommige onderdelen uit de oude modelreglementen komen niet meer terug in het nieuwe model. Hier informeren we cliëntenraden actief over. Zij kunnen namelijk in de gesprekken over nieuwe afspraken hier aandacht voor vragen. En alsnog in de medezeggenschapsregeling laten opnemen.

Toelichting op de model medezeggenschapsregeling

LOC organiseert door het land een drietal bijeenkomsten voor cliëntenraden om het model toe te lichten. We kijken naar de totstandkoming van het model, welke onderdelen erin zijn verwerkt en waar cliëntenraden rekening mee moeten houden in het gesprek met zorginstellingen.

Voor meer informatie en om je aan te melden, klik je op een van de volgende bijeenkomsten:

Regio Noord: Woensdag 1 april in Wijkcentrum de Poele, Meppel (10.00 tot 12.00 uur)

Regio Midden: Woensdag 8 april in Ronsseveste, Gouda (VOL – je kunt je nog aanmelden voor de reservelijst)

Regio Zuid: Woensdag 15 april in Wijkcentrum de Poorten, Tilburg (VOL – je kunt je nog aanmelden voor de reservelijst)

Of meld je direct aan via dit aanmeldformulier!

Speciaal voor ondersteuners clientenraden wordt er tijdens de netwerkbijeenkomst ondersteuners op 3 april aanstaande aandacht besteed aan de nieuwe model medezeggenschapsregeling. Klik hier voor meer informatie

Concept Model-reglement 4 december nog bruikbaar?

Op 4 december publiceerde LOC een concept-model medezeggenschapsregeling voor cliëntenraden en instellingen om als leidraad te gebruiken bij het vastleggen van hun afspraken. De uitgangspunten die in dit model zijn benoemd, zijn nog steeds te gebruiken in gesprekken tussen cliëntenraad en zorgaanbieder. De opzet en vorm van het definitieve gezamenlijke model met de branches zal hier echter wel van afwijken.

Meer weten?

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.