Debat Wonen en zorg voor ouderen (WOZO)

Geplaatst op 6 maart 2023

Op donderdag 23 maart debatteert de Tweede Kamer over het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Wij als LOC Waardevolle zorg maken ons grote zorgen over de voortgang van het programma. Hierom hebben wij een brief gestuurd naar de Kamer met hierin onze zorgen over het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen.

Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen en onze zorgen

WOZO werkt aan een perspectief waarin meer mensen in de thuissituatie hun zorg krijgen. Ook als zij bijvoorbeeld ernstige dementie hebben. De juiste randvoorwaarden daarvoor zijn er nog niet. Maar de regering heeft al wel bepaald dat er niet meer verpleeghuisplaatsen mogen komen. Terwijl door de vergrijzing het aantal ouderen dat zware zorg nodig heeft toeneemt. Wij maken ons daar zeer grote zorgen over. We hebben het over kwetsbare mensen met een overbelaste omgeving, die nu niet naar een verpleeghuis kunnen. En voor wie ook geen goed alternatief is. Deze acute situatie vraagt om een snelle oplossing. Maar ook voor de langere termijn is bijsturing nodig om te zorgen dat ouderen een goed leven kunnen blijven leiden. LOC Waardevolle zorg is partner in WOZO en zal daar steeds bewaken dat maatregelen ook echt iets opleveren voor ouderen, hun naasten en professionals in de zorg. Maar dan moeten de randvoorwaarden wel op orde zijn. Hier hebben we de Tweede Kamer bij nodig. Dit is dan ook de aanleiding van de brief die wij 3 maart naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Wij vinden dat het WOZO programma met 5 punten verrijkt moet worden. Dat zijn de volgende punten: 

  1.  Zorg voor een brede vertegenwoordiging aan regionale overlegtafel
  2. Maak lokaal organiseren van woningen en woonomgeving mogelijk
  3. Maak ruimte voor verzorgingshuizen nieuwe stijl
  4. Bied perspectief aan naasten, mantelzorgers en toekomstige ouderen
  5. Geef lopende initiatieven ruimte binnen WOZO

De brief

Hieronder kan je de brief lezen die vanuit LOC verstuurd is naar de Tweede Kamer

Meer weten of vragen

Heb je naar aanleiding van bovenstaande brief vragen, ideeën of zorgen? LOC nodigt cliëntenraden graag uit om hun ideeën/zorgen met ons te delen. Je kunt een reactie achterlaten onder dit bericht of neem contact op met de Vraagbaak van LOC via 030 – 2843200 of mail naar vraagbaak@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jos Janssen 12 maanden geleden

Het is zonder meer meer met elkaar wordt gepraat maar ook geluisterd wat men te vertellen heeft. beide zijn wij 75+ en zouden graag ons huis willen inruilen voor een huis gelijkvloers, waar men ook hulp kan krijgen. Mijn vrouw is momenteel minder mobiel maar voor de toekomst zal dit steeds minder worden door haar handicaps. Zelf heb ik ook veel rugklachten maar ik kan hier nu nog redelijk mee omgaan. Er moeten meer zorgwoningen en de oude bejaarde woningen moeten terug komen. Als het echt niet meer kan komt onze zoon ons niet helpen, hij woont een slordige 175 KM bij ons vandaan. Hulp uit de buurt zou eventueel voor een zeer beperkte tijd kunnen maar op termijn haken zij  ook af is de verwachting. Door al die bezuinigingen zie ik ons nog niet een goed onderdak te krijgen indien dit aan de orde komt.

Reageer op dit bericht
W.H.Mooijman 12 maanden geleden

Het is echt goed dat er beter over wordt gepraat. Het is niet zo dat het logisch is dat ouderen langer thuis willen blijven. Indien dat wel het geval is moet ontzettend rekening worden gehouden met de eventuele thuiszorg/verpleging. Dat gaat erg veel personeel vragen en dat is er beslist niet. Het is erg dom geweest om toentertijd de “bejaardenhuizen af te schaffen c.q. op te heffen en zelfs de verpleeghuizen te verminderen.
 
Men moet zich afvragen of de kinderen, de mantelzorgers of de buren , vrienden en kkkennissen het kunnen opbrengen on voor die mensen dan te zorgen of te helpen.
Het is erg dom gedacht daar in Den Haag!!!!!

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese