Definitief: Wmcz 2018 treedt op 1 juli 2020 in werking

Geplaatst op 20 maart 2020

We hebben even moeten wachten, maar nu is het zover: de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) gaat per 1 juli 2020 in.

Van Jeugdwet naar Wmcz 2018

Medezeggenschap in de jeugdsector is tot 1 juli 2020 vastgelegd in de Jeugdwet. Op 1 juli verandert dat. Vanaf dan is de medezeggenschap vastgelegd in de Wmcz 2018. Dat houdt in dat vanaf 1 juli in die wet staat hoe de medezeggenschap van jeugdigen en ouders wettelijk is geregeld.

Voor wie?

De Wmcz 2018 gaat gelden voor alle organisaties die zorg aanbieden. Ook voor de jeugdhulpaanbieders en organisaties die jeugdbescherming en jeugdreclassering aanbieden. Er is één uitzondering: de Wmcz 2018 geldt niet voor aanbieders die zorg verlenen op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wat er verandert

Wil je meer weten over de Wmcz 2018? Download dan de brochure Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018. Hierin vind je informatie over deze nieuwe wet, en bijvoorbeeld een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de Jeugdwet.

Nieuwe afspraken maken

Nu de Wmcz 2018 per 1 juli 2020 in werking treedt, moeten cliëntenraden en zorgorganisaties aan de slag om nieuwe afspraken te maken. Die leggen zij vast in een medezeggenschapsregeling. LOC schrijft samen met ActiZ een model medezeggenschapsregeling. We verwachten dat deze 3 april klaar is.

In april organiseren we een webinar om het model medezeggenschapsregeling toe te lichten en vragen van cliëntenraden te beantwoorden. Houd daarvoor de berichten op locjeugd.nl in de gaten.

Heb je vragen of hulp nodig?

Heb je vragen over de medezeggenschap per 1 juli 2020, als de Wmcz 2018 in werking treedt? Heb je hulp nodig bij het maken van nieuwe afspraken over de medezeggenschap? Neem gerust contact op met onze Vraagbaak via 030 284 32 00 of vraagbaak@loc.nl. Onze adviseurs helpen je graag.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese