Review ‘Thuis in het Verpleeg­huis’

Geplaatst op 17 maart 2021

Minister Hugo de Jonge presenteerde in 2018 het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis: Waardigheid en trots op elke locatie’. Het Ministerie van VWS wilde daarmee bereiken dat alle verpleeghuizen aan het kwaliteitskader voldoen. Het programma loopt volgend jaar af. Daarom is er een evaluatie van het programma geweest. LOC heeft hier aan meegewerkt. Inmiddels is de evaluatie klaar en ook gepubliceerd.

Hoe staat het ervoor?

Met de evaluatie wil VWS in kaart brengen in hoeverre het programma Thuis in het Verpleeghuis heeft bijgedragen aan kwaliteitsverbetering van de verpleeghuiszorg. LOC constateert dat er grote verschillen zijn tussen instellingen. Tussen concerns, maar ook binnen concerns zijn er grote verschillen tussen locaties of zelfs afdelingen. Die verschillen zijn bijvoorbeeld heel duidelijk bij de manier waarop zorgorganisaties met corona zijn omgegaan. Denk aan het betrekken van de cliëntenraad en de personeelsvertegenwoordiging of het informeren van bewoners en naasten.

Thuis in het Verpleeghuis is een plan met een afgebakende tijdsduur. Echte vernieuwing en betere kwaliteit van zorg vraagt volgens LOC om een langetermijnperspectief. Het is goed dat we aan kwaliteit werken. Maar dit programma staat in een traditie van veel programma’s die, zodra ze ophouden, ook in de praktijk stoppen. Externe coaches die instellingen helpen, dragen er niet aan bij dat er in de cultuur  structureel iets verandert. Er zit veel geld in het programma, maar er is weinig opvolging na afloop.

Langere termijn

Daarom zijn we vanuit LOC ook met de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg gestart. Het is een initiatief van 25 zorgorganisaties. We hebben een droom geformuleerd, namelijk dat iedere bewoner met zijn of haar naasten kan leven op een manier die past bij hem of haar, ondersteund door medewerkers die plezier ervaren in het werk. Dat vraagt samenwerking van álle partijen. Belangrijk is dat het geen project is dat na een paar jaar stopt. Het is voor de lange termijn. Om radicaal te vernieuwen heb je tijd nodig en veel verschillende partijen die instappen. Bestuurders moeten anders gaan besturen, zorgkantoren moeten hun eisen aanpassen, facilitaire diensten moeten hun ondersteuning veranderen en ga zo maar door.

We zijn daarom blij dat Radicale vernieuwing in de evaluatie wordt genoemd als een duurzame beweging waar sprake is van intrinsieke motivatie voor vernieuwen en verbeteren van de zorg. Een initiatief dat je zou moeten doorzetten en verstevigen! 

Hoe verder?

LOC roept op om te starten bij een gezamenlijke toekomstvisie: hoe kijken we naar onze maatschappij en naar mensen? Ieder mens is van waarde voor de samenleving. Mensen die zorg nodig hebben, zijn geen economische schadepost maar kunnen waarde toevoegen. Er liggen zoveel kansen en mogelijkheden. Weer een nieuw overheidsprogramma gaat onvoldoende helpen om tot een samenleving te komen, waarin iedereen meetelt. Daar is meer voor nodig. Werken aan de toekomst kan alleen door dat echt samen met de mensen in onze samenleving vorm te geven. LOC, de aangesloten cliëntenraden en de mensen die actief zijn binnen de beweging Radicale vernieuwing dragen daar graag actief aan bij!

Meer lezen

  • Hier kan je de Review Thuis in het Verpleeghuis downloaden
  • Op het platform van Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg lees je meer over de beweging
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese