Hoe zit het nou met die was­kosten!?

Uit verschillende artikelen en reacties op dit platform lees ik dat er toch nog veel onduidelijk is over hoe het zit met de waskosten. Logisch ook eigenlijk, want er zijn verschillende regelingen en bijbehorende vergoedingen, kosten etc. Hoe zit het nou met die waskosten?! Hieronder probeer ik dat kort uiteen te zetten. Belangrijke kanttekening is dat er geen recent onderzoek is en de bedragen dus gebaseerd zijn op oude onderzoeken. Maar het geeft wel een idee van de opbouw van kosten en totale kosten zoals die een paar jaar geleden gemiddeld waren. Zo heb je toch een idee als basis en kan je het gesprek aangaan om een passende regeling op te zetten als clientenraad en zorgorganisatie.

In de WLZ; Voor mensen die in een verpleeg-/verzorgingshuis wonen, wordt alleen het wassen van platgoed (lakens, etc.) door de zorgorganisatie betaald. Het wassen van de kleding betalen clienten zelf. Cliënten kunnen er vaak ook voor kiezen zelf de was (van de kleding) te regelen (familie, wasserij). Zij hoeven dan geen kosten daarvoor aan de zorgorganisatie te betalen. Maar meestal wordt de afspraak gemaakt met de client dat de de zorgorganisatie de was regelt. De client betaalt de zorgorganisatie dan voor het wassen van de kleding. Hoe hoog die kosten zijn varieert per organisatie. Voor de hoogte van die kosten zijn geen wettelijke standaarden. LOC heeft wel in samenwerking met het Nibud een richtlijn waskosten opgesteld. Deze richtlijn is precies dat, een schatting van gemiddelde kosten en dus wat redelijk is om clienten maandelijks in rekening te brengen voor het wassen van de kleding door de organisatie. Er is dus geen wettelijke standaard voor hoeveel waskosten alle clienten na 2009 voor de was moeten betalen, maar wel een waskosten richtlijn of bandbreedte.

In het kort;

interne wasserij; €73,34 per maand.

externe wasserij €88,16 tot €110,12 per maand.

Het rapport van het Nibud vind je hier: download rapport

Voor mensen die vóór 2009 in het verzorgingshuis woonden geldt een aparte regeling. Voor hen worden de kosten van de was geheel door de organisatie betaald (omdat dat voor 2009 de regeling was, wordt dat doorgezet voor deze clienten). Kiezen clienten ervoor om toch de kleding zelf te laten wassen en hebben ze daarover afspraken gemaakt met de zorgorganisatie, kunnen zij daarvoor een vergoeding krijgen. Voor 2015 was dat berekend op €23,09 per maand. Het bedrag van 23,09 euro gaat dus over een geheel andere regeling; namelijk alleen voor clienten die voor 2009 in huis woonden, de organisatie eigenlijk alle was betaald, maar de client er voor kiest zelf te (laten) wassen. De waskosten 2019 tref je hier; https://www.clientenraad.nl/veelgestelde-vragen/is-dit-een-hele-goeie-vraag-voor-dit-thema/

Deze regelingen kunt u terug lezen in het WLZ kompas van Zorginstituut Nederland. https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/v/verblijf-in-een-instelling-wlz/overige-voorzieningen

De clientenraad heeft verzwaard adviesrecht over het thema waskosten. Die vallen namelijk onder voor clienten geldende regelingen; wmcz artikel 3 lid 1 sub L. Zorgorganisaties mogen dus geen wijzigingen aanbrengen in de waskosten zonder dat de raad daarover verzwaard positief advies over heeft afgegeven. Wijzigingen met advies kunnen en mogen gedurende het jaar doorgevoerd worden. Op zo’n moment dat de client ruim vooraf geinformeerd wordt en de mogelijkheid heeft eigen keuze te maken als het gaat om het laten doen van de was. Dus komen de waskosten bij de zorgorganisatie ver boven de richtlijnen uit, is er onduidelijkheid over de regelingen in uw zorgorganisatie, zet het thema op de agenda en ga het gesprek aan. Ik denk graag mee als dat nodig is!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (47)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anja van der Meulen 1 maanden geleden

In het verpleeghuis waar mijn moeder woont moet ze de kosten voor het wassen van eigen dekbedhoes en kussen sloop betalen.
kan dit, mag dit?

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 maanden geleden

Dag Anja,

Een client moet altijd gebruik kunnen maken van gratis platgoed van de organisatie. Dan is de organisatie verantwoordelijk voor de waskosten daarvan. Er kan een regel afgesproken worden (met instemming van de cliëntenraad) dat men eigen platgoed meeneemt en dat het wassen daarvan voor eigen rekening is.

Reageer op dit bericht
Gerda 8 maanden geleden

Wat zijn de richtbedragen voor 2022 voor de waskosten?

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 8 maanden geleden

Goedemorgen Gerda,

Op deze pagina lees je meer over de richtbedragen voor 2022: www.clientenraad.nl/…waskosten/

De richtbedragen voor 2023 hebben we inmiddels ook berekend, deze vind je hier: www.clientenraad.nl/…sten-2023/

Hartelijke groet Willeke

Reageer op dit bericht
Gerda 8 maanden geleden

Dag Willeke, dank voor je reactie. Ik lees alleen geen richtbedragen voor 2022 mbt kosten om kleding te laten wassen door een externe wasserij. Heeft u die bedragen ook?

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 8 maanden geleden

Hoi Gerda, de bedragen zijn inderdaad verouderd zijn en niet worden verder niet doorberekend. Zoals je in onderstaande reacties kunt lezen blijft het altijd belangrijk om goed te kijken naar de opbouw van kosten en om in overleg met de organisatie te komen tot passende bedragen die ook door de mensen die zorg ontvangen gedragen kunnen worden.

Reageer op dit bericht
Gerda 8 maanden geleden

Is er een mogelijkheid om die bedragen wel weer jaarlijks te berekenen? Mijn moeder zit in een tehuis waar de waskosten door inhuur externe wasserij van 60 naar ruim 120 zijn gegaan. Men verwijst naar o.a. het LOC, maar dat biedt vanwege erg oude bedragen weinig houvast.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 8 maanden geleden

Dag Gerda,

Dank voor de vraag die ik goed begrijp. Ik ben trouwens een van de collega’s waarmee Willeke overleg had en de schrijver van bovenstaande.

Het lastige hiermee is dat het Nibud ooit die berekening deed en men daar zo van op aan ging omdat er niks anders was, dat wij hebben gezegd dan houden wij de jaarlijkse index even bij voor jullie gemak. Maar ook niet meer dan dat. Het zijn echt richtbedragen geweest waarmee je het gesprek aan kan gaan. En geen wet of eis waaraan je dus afspraken kan laten hangen. Dus zelfs al zouden we nu weer nieuwe berekeningen doen, dan nog is het geen harde eis te maken en blijft het gesprek leidend. En externe wasserijen zijn natuurlijk ook commerciële organisaties, dus die beconcurreren elkaar ook en zijn ook vatbaar voor gesprek. En daar ligt ook de kracht van de cliëntenraad om met instemmingsrecht het overleg aan te gaan en met de organisatie keuzes te onderzoeken en voor de client het beste te organiseren. De opbouw van de kosten kunnen we dan inderdaad goed halen uit het rapport, en bedragen die hier op het platform gedeeld zijn ter vergelijking, maar overal zal maatwerk de enige juiste oplossing zijn.

Reageer op dit bericht
Gerda 8 maanden geleden

Het vervelende is, dat verzorgingshuizen nu naar jullie verwijzen en naar de niet geindexeerde bedragen voor waskosten en bv ook  de vergoeding voor zelf verzorgen van broodmaaltijden. Als je dan niet een goede clientenraad hebt, dan pakt dat voor bewoners van verzorgingshuizen slecht uit.

Reageer op dit bericht
nancy 9 maanden geleden

Ik zou heel graag het PDF van Het rapport van het Nibud lezen maar de link uit 2012 is niet meer aanwezig.

Is deze er nog of een herziening van mogelijk een aantal jaar later.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 9 maanden geleden

Beste Nancy, inmiddels hebben we een link toegevoegd in bovenstaand bericht, zodat je het rapport uit 2012 weer kunt downloaden. Fijne dag! Groet Willeke

Reageer op dit bericht
G.H. von Liebenstein 10 maanden geleden

Toch nog even een vraag van mijn kant. Ik doe de was voor mijn moeder. Ik lees nergens dat ik mijn moeder deze service in rekening mag brengen. Mag ik mijn moeder een rekening sturen? Ja of neen?

met vriendelijke groet

Trude von Liebenstein

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 10 maanden geleden

Dag Trude,

Gelijk enkele maanden gelden kan ik geen uitspraak doen over afspraken in de familie sfeer tussen u en uw moeder. Wel kan ik meegeven eens na te vragen bij de organisatie wat de regelingen rond wassen zijn.

Hartelijke groet

Tiske

Reageer op dit bericht
Nicole 10 maanden geleden

Dag Tiske,

Ik heb de platgoed voor mijn man maandenlang gewassen. Via de wlz had hij een vpt. De zorginstelling had het moeten doen. Hoeveel zou de zorginstelling terug moeten betalen?

Met vriendelijke groet,

Nicole

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 10 maanden geleden

Dag Nicole,

Er is geen regeling voor teruggaaf of de hoogte daarvan, daar kunnen wel afspraken over gemaakt worden. Ik zou meegeven contact op te nemen met de organisatie om hierover in gesprek te gaan.

Reageer op dit bericht
G.H. von Liebenstein 12 maanden geleden

Dag Tiske,

Nu ik het doe, wilde ik vragen of ik mijn moeder een factuur of vergoeding mag sturen/vragen voor deze was dienst
Ik hoor graag van u,

met vriendelijke groet,

Trude von Liebenstein

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 12 maanden geleden

Dag Trude,

Ik kan geen uitspraken doen over de afspraken en mogelijkheden tussen u en uw moeder. Maar ik zo eens navraag doen bij de organisatie over hoe de regeling is!

met vriendelijke groet terug

Reageer op dit bericht
G.H. von Liebenstein 1 jaar geleden

Goedendag,

sinds 6 december 2021 zit mijn moeder permanent  in een verzorgingstehuis.
ik doe voor haar de was en ik vraag mij af of daar een vergoeding tegenover staat.

met vriendelijke groeten

Trude

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Trude,

Het wassen van de kleding is voor kosten van de client/familie zelf. Maar als u ook het platgoed wast (handdoeken, beddengoed) dan staat daar mogelijk wel een vergoeding tegenover. De cliëntenraad heeft instemmingsrecht over deze afspraken. De organisatie hoort u hierover te informeren. Vaak staan deze afspraken in de informatiemap en/of online. Is de informatie niet duidelijk of niet vindbaar?

Reageer op dit bericht
Tonnie 1 jaar geleden

Goedemorgen,

Moet er BTW berekend worden over de waskosten die de instelling bij clienten in rekening brengt of is deze dienst vrijgesteld van BTW? Ik kan dat op de site van de belastingdienst niet expliciet vinden.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 1 jaar geleden

Beste Tonnie, ik heb even navraag gedaan bij een collega. De meeste zorgorganisaties besteden de was uit en rekenen de kosten door aan de cliënt. Dan rekent de wasserij al BTW. De zorgorganisatie hoeft dan niet nog een keer BTW te rekenen. Als de zorgorganisatie zelf de was doet hoeft zij ook geen BTW te berekenen (dat gebeurt ook niet met activiteiten waar de cliënt extra voor betaalt).

Ik hoop dat je hiermee voldoende antwoord hebt op je vraag? Hartelijke groet Willeke

Reageer op dit bericht
Marleen 4 maanden geleden

Beste ,

Mijn zorgorganisaties rekent wél BTW over de waskosten. “Omdat het een niet zorg-gerelateerde dienst is”.

Kan ik hier tegen protesteren?

Daarnaast hebben ze per 01-01-23 een indexatie van wel 10,6% toegepast. Ik weet dat alles veel duurder geworden is, maar is dat een redelijk percentage?

 

Reageer op dit bericht
herma 1 jaar geleden

mijn naam is herma

z it 9 maanden in een verzorging huis al doe ik zelf nog alle

mijn probleem  de bedden goed (fanel )

mijn lichaam kan niet tegen de katoen omdat ik zenuwen pijn

heb aan de benen de oorzaak is daar van incomplete dwarsleasi ht 10

nu is mijn vraag kan ik daar een vergoeding voor krijgen

vriendelijk groet

herma

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Herma,

Uw vraag is wat breder dan de waskosten alleen. Het gaat om een specifieke inhoudelijke behoefte door uw zorgvraag. Het beste wat ik kan meegeven is om contact op te nemen met de clientondersteuner of uw contactpersoon van de organisatie om te vragen of ze u bij dit uitzoekwerk kunnen helpen.

Met hartelijke groet

Tiske

Reageer op dit bericht
Mascha Bloemsma 1 jaar geleden

Goedemiddag Tiske Boonstra,

Voor mensen die vóór 2009 in het verzorgingshuis woonden geldt een aparte regeling. Voor hen worden de kosten van de was geheel door de organisatie betaald (omdat dat voor 2009 de regeling was, wordt dat doorgezet voor deze clienten).

Vraagje geldt deze bovenstaande regel ook voor wlz-instellingen?

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Mascha,

Ja dit stuk gaat over de WLZ inderdaad. Nu begrijpen we echter dat er nog maar heel weinig mensen zijn die gebruik maken van de regeling van voor 2009. Dit is omdat in die regeling staat dat de client vanaf 2009 dan ook dezelfde indicatie/zorgcontext moet hebben nog steeds. En dat verandert bij de meeste cliënten nou eenmaal wel in meer dan tien jaar.

Reageer op dit bericht
Mascha Bloemsma 1 jaar geleden

Dag Tiske,

Dankjewel voor het geven van deze duidelijke uitleg. Ik heb verder nog een vraagje valt waskosten dan onder de kostenpost eigen bijdrage WLZ/ziektenkosten?

Reageer op dit bericht
1 jaar geleden

Dag Mascha, dank je wel, ook namens Tiske! Vroeger bestond er een lijst met overzicht ‘hier hebt u recht op in een awbz/wlz instelling’. Die lijst bestaat nu niet meer, nu hebben we het WLZ kompas (voor de link zie het artikel hierboven) Daarin staat waar je vanuit je Wlz indicatie recht op hebt. De waskosten van kleding vallen daar dus niet onder.. Hartelijke groet Willeke

Reageer op dit bericht
Mascha Bloemsma 1 jaar geleden

Dag Willeke,

Dankjewel voor het doorgeven van deze informatie. Ik vroeg dit omdat mijn broer in een wlz-instelling verblijft. Jarenlang hebben ze geen kosten voor zijn wasgoed berekend en dit jaar is dit voor het eerst dat hij hier ook voor moet betalen. Dan ga ik er nu vanuit dat dit onder het kostenpost Eigen bijdrage WMO/CAK valt.

Groetjes,

Mascha

Reageer op dit bericht
Jos Bruggeman 1 jaar geleden

Goedemiddag,

Mijn schoonmoeder zit in een verpleeghuis. De waskosten die in rekening werden gebracht waren € 50,00. Als ikhet artikel lees is dit ver onder de adviesprijs maar dat wist ik tot voor kort niet. Nu worden de waskosten in twee etappes verhoogd naar eerst € 67,50 (per september 2021) naar € 80,00 (per maart 2022).

Ik vind dit persoonlijk nogal snel en fors. De clientenraad is echter akkoord. Als doekje voor het bloeden wordt er een VVV cadeaubon verstrekt van € 12,50 ( ook omdat de informatievoorziening erg slecht verliep). Met dit geld had men beter de waskosten in meer etappes kunnen verhogen.

Is zo’n drastische verhoging reeel? Ook al waren de waskosten erg laag. De organisatie verkeerd in financieel zwaar weer door verbouwingen die uit de hand zijn gelopen.het lijkt er nu op dat zaken verhaald worden op bewoners.

graag uw mening.

 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Dag Jos,

U schets een heel herkenbaar verhaal. Heel veel zorgorganisaties hebben jarenlang de waskosten (ver) onder de kostprijs aangeboden. De afgelopen jaren zie ik dat veel organisaties de kosten naar “dekkend” trekken in verschillende stappen. En dan zijn ook de bedragen herkenbaar. Sterker nog een nog snellere verdubbeling heb ik ook wel eens langs zien komen. Maar dat het gebeurd is stelt nog niet dat het goed is natuurlijk, laat me duidelijk zijn.

Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat met waskosten andere posten gedekt worden. Ik lees dat ook niet direct terug in uw verhaal. Lijkt me ook niet haalbaar. Maar het kan zo zijn dat de organisatie door de bouw nu niet meer de extra kosten even gemakkelijk op kan vangen als vroeger.

Aan de ene kant logisch dat daadwerkelijke kosten gevraagd gaan worden,  fijn dat het jarenlang minder kon zijn. Maar natuurlijk ook zeker een aanpassing voor de cliënten zo.

Als de cliëntenraad al akkoord heeft gegeven, heeft u alsnog de mogelijkheid eens navraag te doen. Hoe de bedragen en het tijdspad tot stand zijn gekomen en of dit inderdaad de beste mogelijkheid was. Maar ook als u een signaal wilt afgeven dat/als u zich niet zou kunnen vinden hierin is het goed dat bij de CR neer te leggen.

Reageer op dit bericht
Hieke Mast 2 jaar geleden

hallo Tiske

heb je een aantal maanden geleden gemaild , over de broodkosten voor mijn moeder , in het verzorgingshuis .

het gaat erom , dat ze 87,10 op haar pasje krijgt per maand , en hiervan boodschappen kan halen in het winkeltje van het verzorgingshuis , wat ze die maand niet gebruikt is ze kwijt , wordt alleen aangevuld , tot weer 87.10

 

ze gaan dit als nog nu invoeren per 1 januari 2021 , met instemming van de clientenraad .

betekend dit dat ik er niets mer aan kan doen ?

graag je reactie .

 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Hieke,

Dank voor de vervolg vraag.

Als de CR heeft ingestemd, zal het doorgevoerd gaan worden. U kunt nogmaals contact opnemen met de raad om te vragen hoe dit besluit tot stand is gekomen ondanks de vele reacties hierop. Ten slotte kunt u zich wenden tot de organisatie om in gesprek te gaan als er om belangrijke redenen afgeweken moet worden van deze regeling.

En tegelijk moet ik ook zeggen dat er inderdaad grote kans is dat u zich bij de nieuwe regeling neer zult moeten leggen. Behalve natuurlijk als u daar een officiele klacht van zou willen maken. Maar dat is weer een heel ander proces….

Reageer op dit bericht
Hieke Mast 2 jaar geleden

Mijn moeder heeft deze week bericht gekregen, dat ze geen vergoeding meer krijgt voor brood, was elke maand rond de 87 .00 .
maar dat dit geld op een pasje komt , wat ze kan besteden in het winkeltje, van het verzorgingshuis, mocht ze meer dan dit bedrag per maand gebruiken , dan moet ze bij betalen, gebruikt ze minder , dan vullen ze het bedrag de volgende maand weer aan tot 87.00 euro .
maar mijn moeder verbruikt per maand maar rond de 20.00 euro, ook omdat ik brood en vaak fruit , ergens anders koop , omdat in het winkeltje weinig keus is , of alles op , of van slechte kwaliteit.
maar het geld wat die maand over blijft , dus rond de 67.00 euro, krijgt ze niet terug .
mag dit ?
vrg groet

H Mast

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Beste H. Mast

Het staat de organisatie vrij om samen met de cliëntenraad invulling te geven aan de mogelijkheden rond broodgeld en er passende afspraken over te maken. De overheid stelt alleen dat er afspraken gemaakt mogen worden over broodgeld.  De cliëntenraad heeft hierover wel instemmingsrecht. Dat wil zeggen dat er geen regeling of veranderingen mogen komen zonder dat de cliëntenraad daar  mee instemt vooraf. En zij moeten daarin rekening houden met de belangen en behoeften van de clienten. Het zou dus een idee kunnen zijn om met de cliëntenraad contact op te nemen en dit aan hen te vragen en ook hoe rekening is gehouden met de praktijk van de bewoners die graag elders boodschappen doen door het kleine assortiment. Zo nodig zou de raad de organisatie kunnen adviseren de regeling aan te passen als veel cliënten dezelfde behoefte hebben.

Reageer op dit bericht
Hieke Mast 2 jaar geleden

Bedankt Tiske

ik had al gereageerd naar het verzorgingshuis, dat dit volgens mij op deze manier niet kan , en heb ook een mail gestuurd naar de cliëntenraad   van dezelfde strekking.
heb nu een mail ontvangen, dat er veel reacties waren geweest, en dat het eerst niet wordt ingevoerd, en dat ze het opnieuw gaan bekijken.
ben hier super blij mee !!!

bedankt nogmaals voor je reactie, dit geeft de burger moed , om niet alles maar gelaten , laten gebeuren , maar dat het helpt om in verweer te komen.

vr groet .
H.Mast

 

Reageer op dit bericht
2 jaar geleden

Dag Hieke,

Wat goed om te lezen, dank! Zo is het echt samen waardevol maken, gehoord en serieus genomen. Geweldig!

groet

Tiske

Reageer op dit bericht
Johan Vermeulen 3 jaar geleden

Het is raadzaam voorzichtig en zelfs wantrouwig te zijn met genoemde getallen en bedragen. Het zogenaamd normgevende onderzoek van het NIBUD is uit 2012. Het is in het algemeen veel te ruim qua opvatting en normering.  Alsof ieder alles elke dag helemaal nieuw schoon aan moet trekken. Dan ontstaat er een hele grote stapel was. En een bijbehorend hoog bedrag aan waskosten. (De laatste aanpassing van de getallen van het  NIBUD door het LOC gaan naar 110 tot 125 euro. Alsof dat normale bedragen zijn!) Het is verstandig eigen onderzoek te (laten) doen. En uit te komen in de buurt van 60 of 70 euro. In het kader van “de vervuiler betaalt” kan er voor gekozen worden de hoeveelheid was mede te laten bepalen hoeveel er betaald moet worden.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra (LOC) 3 jaar geleden

Dag Johan,

Ik ben het compleet met u eens dat er voorzichtig omgegaan moet worden met dit soort bedragen en dat er altijd eigen onderzoek moet plaatsvinden. Vandaar dat ik ook duidelijk aan wilde geven dat het ‘oude” bedragen zijn. Maar ik kreeg toch het verzoek van meerdere raden om dit stuk (weer) te plaatsen omdat in den lande de bedragen nog wel eens hoger(!) aangegeven werden door zorgorganisaties. Daarbij wordt soms maar weinig onderbouwd en raden zijn/waren op zoek waren naar een inzicht in de kosten en de opbouw daarvan. De beste info daartoe vind ik in deze stukken. Zoals gezegd; om een idee(!) te hebben en daarna samen, als raadsleden maar natuurlijk ook in overleg met de organisatie te komen tot een passend bedrag die ook door clienten gedragen kan worden!

Reageer op dit bericht
riet slotboom 2 jaar geleden

Dag Johan,

 

mijn moeder woont in een verzorgingshuis, sinds de toestanden

rond de covid wordt haar was uitbesteed. Voorheen deden we het zelf.

de kosten hiervan variëren van 165 tot wel 205 euro per 4 weken.

erg duur dus. Heb jij tips hoe we dit bedrag wat normaler kunnen krijgen?

 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Riet,

Natuurlijk hoop ik dat Johan u van een mooie reactie wilt voorzien, maar zelf geef ik graag ook wat mee.

De cliëntenraad van uw organisatie heeft hierop vergaande invloed (instemmingsrecht op voor cliënten geldende regelingen). U kunt met hen contact opnemen om te vragen hoe zij met de organisatie tot dit bedrag zijn gekomen en of er ingestemd is met het bedrag.  Is dat namelijk niet zo dan kan de cliëntenraad hier ook met de organisatie over in gesprek gaan en mogelijk aanpassingen doorvoeren.

Een idee om tot meer passende/lagere kosten te komen is verder eens te vergelijken met lokale wasserijen en hoeveel zij in rekening brengen.  En die inbreng mee te nemen in gesprek met de cliëntenraad en/of de organisatie.

Reageer op dit bericht
Johan Vermeulen 2 jaar geleden

Dag Riet,Tiske geeft al vele aanwijzingen in de goede richting. Plaatselijke omstandigheden bepalen vaak de mogelijkheden. Daarnaast wil ik nog wel wat suggereren.

Je kunt proberen betrokken te worden bij de selectie van de kleding die voor de was geselecteerd wordt. Zonder  ingrijpen gebeurt veel automatisch, volgens oude richtlijnen. Het is soms tijd om daarvan af te wijken. Over een incontinentiebroek hoeft niet steeds een schone onderbroek. Zolang het nog geen zomer is, hoeft een blouse niet telkens gewassen te worden. Je kunt proberen je eigen regels van  thuis zo veel mogelijk toe te passen.  Kun je met je moeder ook overleggen? Ik zou ook de prijzen van die wasserij opvragen, zodat je kunt zien waar de hoge kosten vooral vandaan komen. Ik wens je veel succes! Met hartelijke groeten van Johan Vermeulen.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Johan,

 

Wat mooi, dank voor deze reactie met aanvullingen. Samen maken we de zorg Waardevol!

Reageer op dit bericht
Douwe Boersma 3 jaar geleden

Mooi dat die duidelijkheid er (een beetje) is. Uit het artikel kan ik niet opmaken wat de waskosten zijn als het gaat over beddengoed van NIET WLZ mensen. Ik concludeer dat de bedragen die je noemt, alleen de lijfsgebonden was, de kleding betreffen. Is dat juist?

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag Douwe,

Klopt dit gaat over wassen van de persoonlijke kleding van mensen die in een zorgorganisatie wonen met een WLZ indicatie. Vanuit andere zorgwetten is er niet een dergelijke wasregeling. Clienten moeten door de organisatie goed geinformeerd worden over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

mhg Tiske

Reageer op dit bericht
Ben 2 jaar geleden

Mijn moeder zit in een verpleeghuis en ik doe haar was. De instelling weigert echter het beddengoed te wassen. Bij mijn weten valt dit onder de vergoeding uit de WLZ en is dit een verplichting voor de instelling.

Kunt u mij hierover adviseren?

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Ben,

“Een Wlz-instelling mag in overleg met de cliëntenraad de verzekerde de keus bieden tussen het gebruik van het (gratis) platgoed van de instelling of het gebruik van eigen platgoed. De instelling is verantwoordelijk voor het wassen van het platgoed. De instelling kan voorwaarden stellen aan het eigen platgoed (bijvoorbeeld kleurvastheid en wasmachinebestendigheid). ” Even uit de link hierboven geknipt.

Het beleid waskosten moet eenduidig en beschikbaar zijn. De cliëntenraad heeft als het goed is verzwaard geadviseerd over dit thema. Ook bij hen kan je navragen wat de afspraken (horen te) zijn bij uw zorgorganisatie. Zijn er afwijkende afspraken omdat het om eigen beddengoed gaat? Is het platgoed van de zorgorganisatie?

De overheid is duidelijk; kosten van het platgoed wassen zijn voor de instelling. Zijn er afwijkende afspraken dan moeten die; akkoord zijn door de CR, gedragen, bekend zijn en beschikbaar zijn.

Mijn advies zou dus zijn; vraag informatie op bij organisatie en cliëntenraad, wijs hen op de kaders van de overheid en vraag om de duidelijke afspraken (te maken en) uit te voeren.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese