Status uitspraak Commissie Vertrouwenslieden onder Wmcz 2018

Geplaatst op 28 januari 2020

De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (LCvV) bemiddelt bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en instellingen over de uitvoering van de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Ook kan zij een uitspraak doen. In 2019 heeft de LCvV, die mede door LOC in stand gehouden wordt, drie vragen gesteld aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de status van de uitspraak van de Commissie op basis van de nieuwe Wmcz 2018. Deze spreekt namelijk niet langer van een bindende uitspraak van de commissie van vertrouwenslieden. Hieronder kun je de vragen en een samenvatting van de antwoorden lezen.

1. Wat is de status van een uitspraak van een commissie van vertrouwenslieden?

De uitspraken van de commissie hebben gezag maar hebben niet de status van een bindend advies. Dit omdat er beroep mogelijk is tegen een uitspraak van de commissie.

2. Wat kan een cliëntenraad of instelling doen als de instelling, cliëntenraad of een groep cliënten een uitspraak niet uitvoert?

Een uitspraak heeft in eerste instantie niet de status van een bindend advies maar de uitspraak is bindend wanneer er binnen drie maanden na de uitspraak geen beroep is ingesteld bij de ondernemingskamer. Daarna kan de cliëntenraad of een groep van cliënten de ondernemingskamer immers vragen om de instelling te bevelen de uitspraak van de commissie na te leven.

3. Hoe toetst de ondernemingskamer uitspraken als beroep wordt ingesteld?

De ondernemingskamer is als beroepsinstantie bevoegd een geschil in zijn geheel te beoordelen. Er is op dit punt geen verschil met een normaal hoger beroep dat kan worden ingesteld tegen uitspraken van een lagere rechter.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese