Uit­wisseling en verbinding met gelijkges­temden | Bijeen­komsten regionale netwerken LOC

Geplaatst op 3 april 2022

Sinds vele jaren organiseert en faciliteert LOC regionale bijeenkomsten voor cliëntenraden. Leden van cliëntenraden geven vaak aan dat zij behoefte hebben aan het delen van ervaringen met andere cliëntenraden. Met elkaar praten over wat hen bezighoudt in het raadswerk en ook eigen vragen kunnen voorleggen. Of juist samen verdieping vinden in een inhoudelijk thema.

Doel regionale netwerken

Leden van cliëntenraden geven vaak aan dat zij behoefte hebben aan het delen van ervaringen met andere cliëntenraden. Met elkaar praten over wat hen bezighoudt in het raadswerk en ook eigen vragen kunnen voorleggen.
Door elkaar te ontmoeten binnen een regio wordt de stap om met elkaar contact te zoeken kleiner. Het doel is om met elkaar te leren en elkaar te inspireren. Juist de tijd nemen voor verdieping wordt gezien als een grote meerwaarde van deze netwerkbijeenkomsten.

Spreiding regionale netwerken

Nederland is verdeeld in verschillende regio’s: Groningen/Drenthe, Friesland, Overijssel/Flevoland,Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Sommige de regio’s zijn best groot en er zijn regio’s die dezelfde bijeenkomsten twee keer organiseren, maar dan op een andere locatie.

Bemensing regionale netwerken

Per regio is een team van vrijwilligers actief. Zij kiezen de onderwerpen en thema’s voor een bijeenkomst. Zij zijn of waren eerder lid van een (centrale) cliëntenraad. Een aantal teamleden is ook betrokken bij andere activiteiten van LOC zoals de expertpools Bouw en Zorggeld. Het is heel waardevol dat ook dit jaar weer nieuwe mensen betrokken willen zijn bij de regionale netwerken van LOC.

Sinds de zomer van 2021 is trainer/adviseur Klazien Teeuwissen de contactpersoon voor alle regionale netwerken die LOC ondersteunt. Inmiddels heeft zij met alle netwerken kennis gemaakt en netwerkbijeenkomsten bijgewoond. Ook bereidt ze met verschillende netwerken bijeenkomsten voor die (hopelijk) in 2022 fysiek kunnen worden georganiseerd.

Waar komen de netwerken bij elkaar?

Het heeft ieders voorkeur om de netwerkbijeenkomsten bij zorginstellingen te houden, zodat ook de sfeer van een locatie geproefd kan worden. Echter vanwege de coronamaatregelen hebben de teams gezocht naar andere mogelijkheden. Een aantal bijeenkomsten is online georganiseerd (Friesland, Utrecht). Hoewel dit natuurlijk niet hetzelfde is als elkaar fysiek op een locatie ontmoeten, waren de deelnemers tevreden over deze bijeenkomsten. Er is toch verbinding met elkaar en de sprekers gaven stof tot nadenken. In een aantal regio’s(Overijssel/Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant) kon men elkaar wel weer fysiek ontmoeten. In Friesland en Zeeland ging helaas de geplande bijeenkomst toch niet door.

Welke onderwerpen op agenda’s?

De besproken onderwerpen worden altijd gekoppeld aan de medezeggenschap in de zorg. Thema’s in 2021 waren:
‘Kleinschalig wonen voor mensen met dementie’, ‘Voorwaarden voor een vruchtbaar overleg tussen cliëntenraad en bestuurder’, ‘Nieuwbouw en verbouw van twee verpleeghuizen in Amsterdam ( ZGAO ) voor zowel PG als somatiek Cliënten’, ‘Werken aan een stevig fundament voor de cliëntenmedezeggenschap’, ‘In gesprek over ‘Wat is het nieuwe normaal?’ en de ‘Overgang thuis naar het verpleeghuis’. Daarnaast wordt altijd ruim de tijd genomen voor onderlinge uitwisseling en een afsluitende borrel om na te praten en elkaar beter te leren kennen.

Ondersteuning LOC

LOC waardeert het als netwerken zelfstandig opereren, zoals bij het kiezen van een thema, het programma, een uitnodiging en het vinden van een locatie. Wanneer nodig biedt LOC ondersteuning bij de ontwikkeling van
een team of het organiseren van een bijeenkomst. LOC zorgt voor de digitale verzending van de uitnodigingen en later de verslagen.

Meedoen aan een regionaal netwerk

Wat moet je kunnen als teamlid: brainstormen over een onderwerp, uitnodigen van interessante sprekers en/
of een beetje organisatietalent. Hoewel er ook dit jaar weer nieuwe vrijwilligers zijn aangesloten bij de teams, is er nog één team (Gelderland), waarvan het enige teamlid op zoek is naar versterking.

Misschien ken je een geschikte locatie in de regio’s en wil je gastheer/vrouw zijn. Of je beschikt over kennis
over een bepaald onderwerp en wil op die manier een bijdrage leveren aan deze waardevolle netwerkbijeenkomsten. Neem contact met ons op! Meld je aan tijdens een netwerkbijeenkomst of vraag via de Vraagbaak (030 284 32 00 of vraagbaak@loc.nl) naar Klazien Teeuwissen.

“Juist de tijd nemen voor verdieping is een grote
meerwaarde van de netwerkbijeenkomsten”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

A Zoutman 1 jaar geleden

Ik zou graag meer informatie willen over het regionaal netwerk in Groningen/Drenthe.

Reageer op dit bericht

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese