Update modellen op basis van de Wmcz 2018

Geplaatst op 31 juli 2019

LOC krijgt regelmatig de vraag wanneer er nieuwe voorbeeld-reglementen komen die passen op de Wmcz 2018. LOC werkt aan een model medezeggenschapsregeling, een model voor facilitering van cliëntenraden / medezeggenschap, een model samenwerkingsovereenkomst tussen cliëntenraad en zorgaanbieder en een model huishoudelijk reglement. In dit bericht geven we een vooruitblik wanneer cliëntenraden deze modellen kunnen verwachten.

Begin bij de visie op medezeggenschap

De nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) is aangenomen. De verwachting is dat deze wet op 1 juli 2020 in werking treedt. Dat betekent dat cliëntenraden en  zorgaanbieders vanaf 1 januari 2021 aan de nieuwe wetgeving moeten voldoen. Ruim voor die tijd zal LOC nieuwe modellen uitbrengen die cliëntenraden als leidraad kunnen gebruiken bij het vastleggen van hun afspraken in de verschillende reglementen.

Zolang de huidige wet nog geldt is het niet mogelijk met nieuwe modellen te werken. Omdat die dan niet aansluiten bij de wet die nu nog geldt. Wel kunnen cliëntenraden zich al verdiepen in de Wmcz 2018 en de betekenis ervan voor de eigen praktijk. Daarbij gaat het niet alleen om de veranderingen in rechten maar ook (juist!) om de visie op medezeggenschap, inrichting van de medezeggenschap en facilitering. De tijd waarin we met elkaar toewerken naar de situatie met de nieuwe wet, biedt een goede kans om huidige afspraken rondom medezeggenschap opnieuw tegen het licht te houden. LOC biedt hierin ook ondersteuning en scholing op maat

Ontwikkeling modellen

LOC werkt de komende periode aan de nieuwe modellen. De intentie is om de modellen samen met de brancheorganisaties ActiZ, GGZ Nederland en ZorgThuisnl te ontwikkelen. Onlangs is er een eerste overleg geweest, na de zomer wordt dit vervolgd. We ontwikkelen vooralsnog vier modellen:

  1. Medezeggenschapsregeling (het huidige instellingsbesluit);
  2. Facilitering van de cliëntenraden / medezeggenschap;
  3. Samenwerkingsovereenkomst cliëntenraden – zorgaanbieder
  4. Huishoudelijk reglement (centrale) cliëntenraad

De bedoeling is dat de modellen begin 2020 klaar zijn en beschikbaar kunnen stellen aan cliëntenraden. 

Meer informatie

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese