Verbeter inzagerecht medisch dossier overleden patiënten/cliënten
De Tweede Kamer stemde vorige week dinsdag over een wetsvoorstel dat het inzagerecht in het medisch dossier van overleden patiënten of cliënten regelt. Tijdens het debat over dit wetsvoorstel ging minister Bruins (VWS) niet in op de oproep om nabestaanden de mogelijkheid te geven om inzage te krijgen in de dossiers van de overledenen. Het wetsvoorstel beperkt daarmee de rechten van nabestaanden en maakt de uitvoering door hulpverleners ingewikkeld.
Verbeteren van de uitvoerbaarheid van de wet
Zeven branche en cliëntenorganisaties uit de zorg, waaronder LOC, riepen eerder in een brief de Kamer op een wijzigingsvoorstel van de SGP te steunen. Dit voorstel verbetert het wetsvoorstel en maakt het patiënten, cliënten, nabestaanden en hulpverleners makkelijker. Het amendement bepaalt dat nabestaanden die tijdens het leven bevoegd waren om het dossier van hun naasten in te zien, dit recht behouden na het overlijden van hun naasten (tenzij de overledene heeft aangegeven dat dit niet mag). Als een nabestaande inzage in het dossier vraagt, hoeven hulpverleners alleen te kijken of de nabestaande de cliënt had kunnen vertegenwoordigen. Het amendement is daarmee volgens de branche- en cliëntenorganisaties een belangrijke aanvulling op het wetsvoorstel om de uitvoering te verbeteren en makkelijker te maken.
Tot teleurstelling van LOC stemde de Tweede Kamer vorige week dinsdag echter tegen het voorstel van de SGP. Samen met onze partners ActiZ, NVG, VGN, NFU, LSR en KansPlus zal LOC echter blijven aandringen bij de Kamer om het inzagerecht van nabestaanden in de toekomst goed te regelen.
Download artikel als PDF