‘Wat is het standpunt van LOC in deze situatie?’

Geplaatst op 26 februari 2021

LOC krijgt vaker vragen over situaties die in de samenleving spelen, die te maken hebben met zorg en die vragen bij mensen oproepen. LOC wordt dan regelmatig gevraagd wat ons standpunt is. Soms is dat eenvoudig te beantwoorden. Maar individuele situaties gaan vaak gepaard met een bepaalde complexiteit: er komt van alles bij kijken. Hoe gaat LOC daar dan mee om?

Als het gaat om individuele situaties, dan gaan die vaak gepaard met een bepaalde complexiteit: er komt van alles bij kijken. Daarnaast is het zo dat LOC vanuit haar rol niet goed op de hoogte is van de inhoud van allerlei specifieke situaties. Dat is niet de kerntaak van LOC. Het is daarom veelal niet mogelijk voor LOC om adequaat te kunnen reageren op individuele vragen over individuele situaties, op een manier die recht doet aan alle aspecten die met een situatie samen kunnen hangen en aan alle mensen die er bij betrokken zijn.

Als LOC meer signalen binnen krijgt rondom een bepaalde situatie, dan kan dat een reden zijn om ons daarin te verdiepen.

Zelfbeschikkingsrecht?

Onlangs was de vraag in het nieuws of een meisje van 15 met anorexia recht heeft op zelfbeschikking. Na een vraag hierover aan LOC bleek dit een te complexe situatie voor ons om op dat moment een standpunt over in te nemen. Zonder op de specifieke situatie in te gaan, kunnen we in het algemeen wel iets zeggen over wat er in de zorg voor jonge mensen nodig is. Zoals LOC ook in haar visie op Waardevolle zorg aangeeft – is zij van mening dat er in de zorg in het algemeen meer aandacht moet komen voor het ondersteunen van de autonomie en zeggenschap van mensen. Systemen, modellen, regels en organisatie(-doelen) staan vaak nog centraal in plaats van de mensen om wie het gaat. Ieder mens is bovendien uniek en het vergt iets om de zorg echt op elke individu en wat voor hem belangrijk is aan te laten sluiten. Tot slot constateren we al lange tijd dat een eenzijdige focus op het medische model in de zorg ongewenste effecten heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Het welzijn van mensen moet voorop staan, zodat de aandacht primair uit kan gaan naar hoe iemand een waardevol leven kan leiden. Ook als diegene zorg of hulp nodig heeft.

Significant kantelen

Omdat LOC ziet dat er door de huidige manieren van denken en doen in de zorg veel mis gaat, heeft LOC in 2008 het initiatief genomen voor haar visie op de zorg van de toekomst. Die visie noemen we Waardevolle zorg. Op allerlei manieren spannen we ons daar actief voor in. Dit jaar starten we ook een landelijke vernieuwingsbeweging Radicale vernieuwing jeugdzorg. We merkten dat steeds een beetje vernieuwen rondom een bepaald onderdeel van de zorg uiteindelijk niet leidt tot echt fundamentele, structurele oplossingen in de jeugdzorg. Onze ervaring met het starten van de beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg heeft geleid tot de ervaring dat door structureel mensen en hun waarde(n) als uitgangspunt te nemen van de zorg, er echt iets significant kan kantelen.

Voor meer informatie over Radicale vernieuwing jeugdzorg en hoe je daar aan mee kunt doen, lees verder in het meest recente nummer van het LOC-tijdschrift (p. 16-18).

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese