“Wat levert het de cliënt op?” Medezeg­genschap bij pilot ‘Vrij­heid veiligheid en levensgeluk’

Geplaatst op 7 oktober 2021

De Wet zorg en dwang biedt de kans om nog beter aan te sluiten bij de behoeften van de cliënt en juist het levensgeluk voorop te stellen in dilemma’s rondom vrijheid en veiligheid. Dat is waarom 14 deelnemende zorgorganisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing sinds eind 2019 samen werken aan de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’. Voorwaarde voor de start van deze pilot, was dat de betreffende cliëntenraden daarmee instemden. Caroline Beentjes, bestuurder woonzorggroep Samen en een van de initiatiefnemers van deze pilot, vertelt in dit filmpje over de instemming van de cliëntenraad voor deze pilot. En hoe de cliëntenraad ook continu meekijkt om te zien: wat levert het de cliënt nu op?

Bekijk het filmpje:

“De cliëntenraad kijkt op een andere manier: zij vertegenwoordigen echt het perspectief van de cliënt”

Vergroot het levensgeluk

14 deelnemende zorgorganisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing zorg werken sinds eind 2019 samen aan de pilot ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’. Aanleiding voor de pilot was de introductie van de Wet zorg en dwang. Deze wet heeft als doel dat cliënten in de zorg zoveel mogelijk vrijheid en levensgeluk ervaren. Maar hoe borg je dat in de praktijk? Hoe zorg je ervoor dat de wensen en behoeften van cliënten in het verpleeghuis het uitgangspunt van handelen zijn?

In de pilot zijn veel inzichten opgedaan. Waar lopen we tegenaan, wat werkt wel en wat niet? In een serie mini-documentaires gaan acht medewerkers uit diverse geledingen van de zorg in koppels met elkaar in gesprek over deze inzichten. Het zijn krachtige verhalen geworden die de hoofdboodschap van de pilot ondersteunen:

‘Steek energie in het onderzoeken wat cliënten belangrijk vinden in hun leven. Kijk vervolgens hoe wetgeving, verantwoording en systemen daar het beste bij ondersteunen. Want het gaat niet primair over zorg en dwang, maar over vrijheid, veiligheid en levensgeluk.’  

Voer het gesprek

De afleveringen uit deze korte serie nodigen uit om met elkaar het gesprek te voeren over hoe je de cliënt daadwerkelijk centraal kunt stellen. Ze kunnen ingezet worden in zowel zorgorganisaties en het onderwijs als bij de wetgever en toezichthouder. Ook voor cliëntenraden biedt deze serie een mooie aanleiding om zelf het gesprek te voeren over vrijheid, veiligheid en levensgeluk. En daarover ook in gesprek te gaan met de zorgorganisatie. Komend najaar delen we suggesties die je kunt gebruiken als gespreksleidraad.

Bekijk de samenvatting van de serie mini-documentaires ‘Vrijheid, veiligheid en levensgeluk’:

Adviezen vanuit de pilot

Naar aanleiding van de pilot deed de actiegroep van 14 zorginstellingen een aantal tussentijdse aanbevelingen, daarover deelden we eerder dit bericht op clientenraad.nl. Het complete rapport met tussentijdse adviezen kun je hier lezen. Dit najaar volgen de definitieve adviezen.

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese