Gevraagd: ervaringen met de cliënten­vertrouwensper­soon vanwege de Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang regelt dat elke cliënt (of zijn/haar vertegenwoordiger) met een verstandelijke beperking, psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) of daaraan gelijkgestelde aandoening recht heeft op een cliëntenvertrouwenspersoon.

Minister Helder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil de positie van de cliëntenvertrouwenspersoon in de Wet zorg en dwang versterken. Uit evaluaties van de Wet zorg en dwang blijkt dat de cliëntenvertrouwenspersoon en wat deze voor cliënten en naasten kan betekenen nog te weinig bekend is. Ook de toegang tot de locatie van de cliëntenvertrouwenspersoon kan beter.

Namens LOC neem ik deel aan een klankbordgroep van het ministerie. Graag kom ik in contact met cliënten(raadsleden) over ervaringen met de cliëntenvertrouwenspersoon bij het toepassen van de Wet zorg en dwang.

Heb je ervaring met of ideeën over:

– Locatiebezoek van de cliëntenvertrouwenspersoon

– Momenten waarop zorgaanbieders cliënten informeren over de cliëntenvertrouwenspersoon

– Gegevensdeling met de cliëntvertrouwenspersoon (art. 5.3 Wzd*)

Laat dan een svp reactie achter onder dit bericht of neem contact met mij op via de LOC Vraagbaak vraagbaak@loc.nl of 030 284 3200

Alvast hartelijk dank!

Zie ook: Meer informatie over de cliëntenvertrouwenspersoon

*Artikel 5 lid 3 Wet zorg en dwang: de zorgaanbieder moet, zo spoedig mogelijk nadat de zorgverlening is begonnen, de cliënt of zijn vertegenwoordiger vragen of hij er prijs op stelt dat zijn gegevens aan de cliëntenvertrouwenspersoon worden doorgegeven, zodat deze contact met de cliënt of zijn vertegenwoordiger kan opnemen om hem te informeren over wat hij voor hem kan doen .

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese