Kwaliteit van de verpleeghuiszorg

In het kwaliteitskader verpleeghuiszorg staat wat goede zorg is. Verpleeghuizen moeten daar aan voldoen.

Het kwaliteitskader staat in het wettelijke register van het Zorginstituut Nederland. Daardoor zijn alle verpleeghuizen in Nederland verplicht te doen wat er in het kwaliteitskader staat.

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ligt bij de verpleeghuizen. LOC neemt deel aan de landelijke Stuurgroep Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Hierin beslissen we samen met beroepsorganisaties, brancheorganisaties en zorgkantoren wat er in het kwaliteitskader staat.

Sinds 2021 is er een vernieuwd Kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Deze vervangt het Kwaliteitskader uit 2017. Het is geen heel nieuw kader. Wat niet meer klopte is veranderd. Ook is de rol van de cliëntenraad groter geworden en duidelijker opgeschreven. Daar heeft LOC in de Stuurgroep Kwaliteitskader actief voor gepleit.

Voor wie is het kwaliteitskader?

Het kwaliteitskader is van toepassing voor zorg voor mensen met zorgzwaartepakket verpleging en verzorging 4 tot en met 10. Mensen die 24 uur zorg nodig hebben en bij elkaar wonen in één gebouw. Zoals een verpleeghuis of een zorgboerderij. Het is niet voor mensen die de zorg in hun eigen huis krijgen. Bijvoorbeeld via de wijkverpleegkundige, een volledig pakket thuis, een modulair pakket thuis of een persoonsgebonden budget. Daarvoor zijn het zogenaamde addendum en het kwaliteitskader wijkverpleging.

Waar ben je naar opzoek?

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese