Medezeggenschap en zelfredzaamheid komen te voet en gaan te paard
Mieke Hollander
Geplaatst op 7 oktober 2020
Deze week, 5 tot en met 9 oktober, is de eerste Week van de medezeggenschap, een initiatief van LOC Waardevolle zorg.
Waarom is medezeggenschap een belangrijk thema? Zó belangrijk, dat er zelfs een wet voor is gemaakt. En wat zet de initiatiefnemers aan tot het organiseren van zo’n Week?
Medezeggenschap gaat over het recht om mee te beslissen. Het is voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend om over hun eigen doen en laten te besluiten. Maar de mogelijkheid tot medezeggenschap verdampt niet zelden als er sprake is van een – chronische – ernstige ziekte of psychische aandoening. En als medezeggenschap je onthouden wordt, tast dit ook je zelfredzaamheid aan.
Een voorbeeld. Mijn vader was in mijn ogen een kritische, weldenkende man die goed voor zichzelf op kon komen, heldere vragen kon stellen. Totdat hij de jobstijding ‘gemetastaseerde longcarcinoom’ meegedeeld kreeg. Van medezeggenschap met betrekking tot zijn medische behandeling was helaas niet echt sprake. Ook heb ik toen gemerkt dat het voor mij als naaste niet altijd eenvoudig was om vorm te geven aan medezeggenschap. Wat had ik destijds graag steun en handvatten gehad!
Met de Wet Medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (WMCZ 2018), die in juli van kracht is geworden, is nu een forse stap in de goede richting gezet. Cliëntenraden krijgen meer adviesrecht. Ze kunnen hierdoor de belangen van cliënten beter voor het voetlicht te brengen. Dat doet me deugd. Want wie wil er nu niet meepraten, wanneer je in meer of mindere mate afhankelijk bent van zorg?
LOC Waardevolle zorg geeft handige tips en adviezen aan cliëntenraden over hoe zij op een constructieve wijze de belangen van de cliënten binnen zorginstellingen adequaat kunnen behartigen. Met de Week van de Medezeggenschap viert LOC Waardevolle zorg de inwerkingtreding van de nieuwe wet, met online workshops, ontmoetingen en inspiratie. Chapeau, dat zij de cliëntenraden een hart onder de riem steekt!
Voor studenten en medewerkers die meer over de WMCZ willen weten: beluister de podcast medezeggenschap
Download artikel als PDF