Uit het niets mondkapjes verplichten! Waar is de medezeg­genschap gebleven?

Anoniem

Geplaatst op 1 augustus 2020

Als voorzitter van de locale clientenraad van een van de verpleeghuislocaties van een Rotterdamse zorginstelling ben ik blij dat door het ministerie is voorgeschreven dat versoepeling van de bezoekregeling afgestemd moet worden met de clientenraad. Nou liep die afstemming de afgelopen maanden al niet zo lekker. Zo'n proces op gang brengen kost tijd, zeker als het van ver moet komen. en dat was in deze situatie het geval. Het was heel prettig dat vanuit het ministerie werd geformuleerd dat de (lokale) clientenraad zijn instemming moet verlenen aan een voorgenomen besluit inzake de bezoekregeling.

Wat schetst mijn verbazing? Vrijdagochtend 30 juli valt er een bericht in mijn digitale mailbox met het onschuldig lijkende bericht: 'Hierbij de laatste ontwikkelingen rondom Corona en de maatregelen die hiervoor binnen onze verpleegtehuizen van toepassing zijn.' Ik zit in de tuin en het is in de schaduw 30 graden. Pas na een paar uur open ik de mail en lees de eerste dikgedrukte regel,:

'Komt u op bezoek? Mondkapje nodig'  Ik lees verder met stijgende verbazing en schrik verder : 'Helaas is de afgelopen weken – en zeker in de regio Rotterdam – weer een toename geconstateerd van de verspreiding van het Corona-virus. Daarom hebben de Raad van Bestuur en directie besloten om het preventief gebruik van een mondkapje verplicht te stellen voor onze medewerkers en vrijwiligers wanneer de anderhalve meter afstand regel niet nageleefd  kan worden.  Voor bezoekers van onze locaties geldt deze verplichting altijd. Dit verplichte gebruik gaat in vanaf zaterdag 1 augustus 2020.'                                                                                                                                                       

Ik lees en herlees de tekst. De locatie waar mijn vader verblijft, is altijd Coronavrij geweest. Alle andere locaties zijn al  minimaal twee weken Coronavrij! In de nieuwsbrieven werd daar elke keer trots melding van gemaakt!                                                                                                      En waar is de afstemming, het overleg, het gesprek? De clientenraad had toch instemmingsrecht? En ik wat is de onderbouwing van deze maatregel. Het lijkt me dat zo'n maatregel wel gerechtvaardigd en billijk moet zijn. 

Natuurlijk leidt een toename in aantal testen tot een toename van Corona-positieve besmettingen. Maar vinden die besmettingen specifiek plaats in Rotterdamse verpleeghuizen? Volgens de Rotterdamse burgemeester ligt de oorzaak van de toename besmettingen bij samenscholingen van studenten en bij moslims. Die groepen zijn volgens mij nou net niet vaak te vinden in verpleeghuizen. Dan maar eens kijken op het dashboard naar het aantal IC-opnames en het aantal sterfgevallen. Daar lees ik dat de afgelopen 7 dagen het aantal ziekenhuisopnames is gestegen met 2. Twee! Ik heb begrepen dat de cijfers op het dashboard achterlopen op de werkelijkheid. Loopt de situatie uit de hand? Ik bel wat rond en wat blijkt? Alle verpleeghuizen van alle grote zorginstellingen in Rotterdam stuurden een qua tekst vrijwel identieke brief rond. Ik kijk op de website van Conforte. Daar staat hierover geen informatie. Nou ja zeg. Wat gebeurt er hier? Dat kan toch niet! Ben ik de enige die hier een naar gevoel van krijgt?

Ik ben heel benieuwd of bij andere Rotterdamse instellingen de clientenraad wèl betrokken is bij deze nieuwe regel. En naar de rechtvaardiging en billijkheid. Intussen ga ik uitzoeken wat de opties zijn voor een reactie.     

  

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerard Geelhoed 2 uur geleden

Beste, niet leuk als je deze berichten leest.

Wij wonen op Noord-Beveland dus niet in het Rotterdamse, Voorzitter CR Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland en we worden vanaf het eerste moment van een voornemen betrokken bij de besluitvorming als er iets wijzigd, ook als er een vermoeden van Covid 19 is, en er getest wordt dit is altijd!!! binnen  een dag bekend dus korte lijnen en kortdurende onzekerheid.

We moeten voorzichtig blijven maar tot nu is er nog geen positieve besmetting geweest gelukkig

onze lijnen zijn zeer kort met de directie en dat is heel plezierig er wordt naar ons geluisterd als we bedenkingen hebben  of ook als we willen versoepelen  maatwerk is ons uitgangspunt.

veel succes iedereen

 

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.