VOG bewoners lid van cliënten­raad

Vraagje: van alle cliëntenraadsleden wordt een VOG gevraagd bij toetreding tot een cliëntenraad. Hoe gaan anderen om met bewoners die in een cliëntenraad deelnemen, wordt voor hen ook een VOG aangevraagd? Graag hoor ik de ervaringen.

 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (18)

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Liesbeth Honig 20 dagen geleden

In de medezeggenschapsregeling staan de afspraken tussen cliëntenraad en instelling. En in het huishoudelijk reglement staan de eigen afspraken van de raad zoals taken, plichten van de raadsleden.
In zijn algemeenheid is een VOG als vereiste stellen voor deelname aan de cliëntenraad niet aangewezen omdat:
– de cliëntenraad en daarmee de raadsleden niet met geld, goederen en ook niet direct met kwetsbare personen werken (zij leveren geen zorg). Het kan voorkomen dat er vertrouwelijke gegevens zijn waar de cliëntenraad zorgvuldig mee om moet gaan. Hierover zijn afspraken gemaakt in de medezeggenschapsregeling. Houdt een lid zich niet aan de geheimhouding kan dit reden zijn voor ontslag;
– iedere cliënt / vertegenwoordiger (en mogelijk derden) moet deel kunnen nemen aan de cliëntenraad. Een VOG eisen van iedereen die lid wil worden van een cliëntenraad kan deelname aan de raad in de weg staan  en mensen uitsluiten. Veeleer gaat het erom of iemand geschikt is als raadslid. Dit kun je het beste doen op basis van een profiel.
Bij instellingen waar vrijwilligers werken, worden raadsleden vaak verward met deze onbetaalde medewerkers. Raadsleden doen het raadswerk vrijwillig maar zijn geen vrijwilligers van de instelling. De raad en daarmee de raadsleden doen hun werk immers onafhankelijk van de instelling.

Reageer op dit bericht
Jacqueline van Aller 26 dagen geleden

-Bij ons is het gebruikelijk dat leden van de CR een VOG overleggen. Leden die cliënt/bewoner zijn, hoeven dat niet. Leden van de CR komen overigens uit hoofde van hun functie wel met enige regelmaat in contact met cliënten en bewoners. De CR-leden organiseren met enige regelmaat ‘achterban-gesprekken’.

Reageer op dit bericht
Wendela Coesel 27 dagen geleden

De verklaring omtrent gedrag is verplicht voor mensen die beroepsmatig in contact komen met cliënten.

Ter informatie bijvoorbeeld: https://www.igj.nl/publicaties/publicaties/2024/05/16/waarom-een-verklaring-omtrent-gedrag-vog-belangrijk-is. De argumentatie/overweging is dat leden van de cliëntenraad niet beroepsmatig direct in contact komen met cliënten.

Voor de leden van de cliëntenraad is er de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen en daarin is niet opgenomen dat een verklaring omtrent gedrag verplicht is.

Dus: bewoners die cliëntenraadslid zijn hoeven geen VOG in te leveren (in onze organisatie)

Reageer op dit bericht
Hannie Danse 27 dagen geleden

Voor buitenstaanders vraagt de organisatie een VOG aan

Voor Bewoners of cliënten die in de wijk in zorg zijn hoeft dit niet, de organisatie kan ook geen zorg weigeren als iemand iets op zijn kerfstok heeft, waarom zou deze cliënt dan geen zeggenschap hebben

Reageer op dit bericht
1 maanden geleden

Hartelijk dank voor alle reacties.

 

Reageer op dit bericht
Jeroen 1 maanden geleden

Het is voor het eerst dat ik hoor/lees dat een VOG nodig is.  Naar mijn mening dient er naar de functie gekeken worden en naar de inhoud van de functie. Dus voor een lid van de Clientenraad die vanuit de taak als clientenraad lid aanwezig dient  te zijn op afdelingen/locatie buiten de woonafdeling dan wel een VOG. En voor de andere niet. Zelf heb ik diverse functie gehad waar een VOG nodig was, maar elke keer diende er een goed onderbouwing te zijn waarom.  Ik kan mij voorstellen dat een Clientenraad in aanraking komt met informatie waar een VOG nodig voor is.

Ik ben lid van een Lokale clientenraad met een brede doelgroep, dus onder anderen ouderen, GGZ en verslaving.

Wel moet ik zeggen, dat ik nieuw ben als clientenraadlid in de WLZ. En de draai van vrijwilliger met alle verplichtingen en voorrechten vind ik bijzonder.  In mijn mening dient een clientenraad lid de vrije keuze te hebben om als vrijwilliger deel te nemen aan de clientenraad of als bewoner/belangbehartiger. Wel is het logisch dat een clientenraadslid met vrijwilligers benoeming ook op andere manier ingezet kan worden.  Nu draait onze locale Clientenraad met leden die ook vrijwilligerswerk doen naast hun clientenraad werk.  Het komt gewoon dat je een bepaald type bewoner/leden nodig hebt voor dit type werk.

 

 

 

 

Reageer op dit bericht
Leonie 1 maanden geleden

Hallo Liesbeth,

CCR Pameijer Sociale Psychiatrie kent ook deze afspraak.

Vanwege de eisen van de gemeente/WLZ moeten vrijwilligers een VOG hebben en clientenraadsleden zijn vrijwilliger. Daarna kunnen hun onkosten worden vergoed.

Aangezien de doelgroep ook mensen kent die geen VOG  krijgen vanwege hun verleden, is de afspraak gemaakt dat dan  een uitzondering kan worden gemaakt. In overleg met manager HRM of de bestuurder.

Ook deze doelgroep kan dan worden vertegenwoordigd in de clientenraad en opkomen voor de belangen van hun achterban.

Reageer op dit bericht
Astrid Uitdewillegen-van Gorp 1 maanden geleden

Voor onze leden van de Centrale cliëntenraad en de 6 lokale cliëntenraden wordt geen VOG aangevraagd. Onze raden bestaan uit een mix van bewoners, naasten, vrijwilligers, mentoren en mensen die affiniteit hebben met onze bewoners of met de ouderenzorg.

Reageer op dit bericht
Kuin Heringa 1 maanden geleden

Wij vragen van alle toe te treden leden tot raad een VOG. Dit hebben we opgenomen in ons medezeggenschapsreglement.

Reageer op dit bericht
Irma Bolten 1 maanden geleden

Hoi, ik reageer op de vraag over het VOG voor leden van de LCR met name een bewoner.

Waar ik werk leveren wel de andere vrijwilligers een VOG in omdat zij direct met de bewoners in contact komen met hun activiteit of taak.

Onze leden van de cliëntenraad, leveren geen VOG aan, is dit wel de bedoeling?

Groet, Irma

 

Reageer op dit bericht
1 maanden geleden

het is niet wettelijk verplicht, dat bepaalt de organisatie zelf.

 

Reageer op dit bericht
Tiske 1 maanden geleden

CR en organisatie bepalen samen in de medezeggenschapsregeling (instemming)!

Reageer op dit bericht
1 maanden geleden

natuurlijk i.s.m. de CR

 

Reageer op dit bericht
1 maanden geleden

Dank voor de reactie

Reageer op dit bericht
Karel-Jan Matthijs 1 maanden geleden

G’middag Liesbeth,

Klopt dat zorgaanbieders een VOG verlangen van leden van clientenraden. Soms ook nog een integriteitscontrole via het Waarschuwingsregister Zorg en Welzijn. 

Zo’n VOG is een aanduiding van (onbesproken) gedrag van personen die structureel omgaan met kwetsbare doelgroepen.

Zolang raadsleden incidenteel en collectief contact hebben met hun achterban, en niet als vrijwilliger met clienten structureel optrekken, lijkt mij deze papierwinkel wel wat overdreven. Indien toch gewenst; let op dat bij een VOG de juiste doelgroep(en) worden benoemd.

Succes, met vriendelijke groet, Karel-Jan.

Reageer op dit bericht
Esther 1 maanden geleden

hallo Liesbeth, bij ons moeten cliëntenraadsleden een VOG kunnen overleggen. Dat komt omdat zij als vrijwilliger worden aangemerkt en vrijwilligers moeten ook een VOG overleggen. Personeelszaken regelt de aanvraag en de betaling van de aanvraag. Bewoners die lid worden van een cliëntenraad hoeven geen VOG te overleggen. Dat is om dat we blij zijn met bewoners in een raad en de VOG geen hobbel willen laten zijn die zij wat lastiger kunnen nemen omdat niet allemaal over een computer beschikken.

Reageer op dit bericht
Claire LaHeij-Klijn 1 maanden geleden

Hoi Esther, in mijn dorp gaat het precies hetzelfde, Claire verpleeghuis Samen

Reageer op dit bericht
Tiske 1 maanden geleden

Dag Liesbeth, ik ken maar een enkele raad die dat doet, veelal worden er bij de raden die ik ken geen VOG gevraagd. Ik geloof dat het bijvoorbeeld in de GGZ vaker wordt gevraagd dan zeg in de ouderenzorg. Het is ook niet wettelijk verplicht. Dus de vraag komt op waarom een VOG en wat zegt dat over wie er in de raad kan worden toegelaten en is dat representatief?

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese