Voortbes­taan dag­besteding bedreigd, speelt dat ook in uw organisatie?

Een cliëntenraadlid van een ouderenzorgorganisatie in Amsterdam sprak bij LOC haar grote zorg uit over de sluiting van dagbestedingsplaatsen. Door een nieuwe aanbesteding van de gemeente moet een grote groep mensen in Amsterdam naar een andere dagbestedingsplek, ook wanneer zij nu het goed naar hun zin hebben. Zie ook het bericht van Cliëntenbelang Amsterdam: Ruim 800 kwetsbare Amsterdammers moeten naar andere dagbesteding

In Drenthe zijn er zorgen over het voorbestaan van dagbesteding voor mensen met psychische problemen. Zo bericht RTV Drenthe

Als belangenbehartiger bij LOC wil ik graag weten of er bij meer cliëntenraden (ouderenzorg, gehandicaptenzorg, ggz) problemen zijn rondom het voortbestaan van dagbesteding. Graag horen wij wat er bij u in de organisatie speelt om samen te werken aan oplossingen. 

Uw reactie is welkom onder deze oproep of u kunt contact met mij opnemen via de LOC Vraagbaak: vraagbaak@loc.nl of 030 284 3200

Download artikel als PDF

Praat mee! (8)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alphons Fransen 12 maanden geleden

CR Kloostergaard, Etten-Leur

Niet direct het idee, dat de dagbesteding gaat verdwijnen, doch binnen de zorgorganisatie heeft men de dagbestedingsgroepen samengevoegd, als ook naar andere verblijfsplaatsen gebracht om deze kostendekkend te krijgen. De oude verblijfplaats wordt dan mogelijk verbouwd en verhuurd.

Vooralsnog is onduidelijk of de uitvoering WMO hier ook belang bij heeft.

Er blijken zorgorganisaties te zijn, welke een soort concurrentiestrijd voeren om dagbestedingsplaatsen bezet te krijgen. Gerucht gaat dat zij uitsluitend met vrijwilligers werken.

Ook blijkt dat de gemeente terughoudender met het afgeven van beschikkingen is geworden.

 

 

Reageer op dit bericht
M.G. Heerdink 12 maanden geleden

In onze regio maken steeds minder mensen gebruik van de dagbesteding, waardoor deze moeten gaan sluiten vanuit kostenoverwegingen.

We hebben, als CRO,  inmiddels met de zorginstellingen en gemeenten afspraken gemaakt om te horen wat hier de oorzaak van is. Vóór corona waren er mensen genoeg die naar de dagbesteding kwamen, zodat de mantelzorgers thuis ontlast konden worden. Hoe gaat het nu met die mensen en hun mantelzorgers?

Reageer op dit bericht
Mariëlle Cuijpers 12 maanden geleden

Het is inderdaad goed om te achterhalen wat de oorzaak is dat mensen minder gebruik maken van dagbesteding. Willen mensen niet meer of krijgen zij bijvoorbeeld geen beschikking van de gemeente, zoals hieronder bij een andere reactie staat. En inderdaad roept het ook de vraag op hoe het nu met deze mensen gaat en of zij alternatieven hebben gevonden. We horen graag wat jullie bevindingen uit de gesprekken zijn.

Reageer op dit bericht
Tamara Verheijen 1 jaar geleden

Beste Mariëlle,

De signalen die ik heb opgevangen hierover, gaan over de WMO. Dat ze moeilijk doen over het afgeven van een beschikking voor dagbesteding. En dat ze cliënten liever naar vrijwilligerswerk sturen ipv naar een dagbesteding. Dagbesteding kost de WMO geld en vrijwilligerswerk niet.
Tevens zit er nog al een verschil tussen dagbesteding en vrijwilligerswerk. Niet alleen in beleving maar ook in de uitvoering. Daarnaast kan het doen van vrijwilligerswerk ook invloed hebben op de uitkering waar cliënten gebruik van moeten maken.

Reageer op dit bericht
Mariëlle Cuijpers 1 jaar geleden

Bedankt voor de informatie Tamara. Vrijwilligerswerk en dagbesteding zijn inderdaad twee verschillende dingen. De vraag zou moeten zijn wat bij iemand past en bij het leven dat hij of zij wil en kan leiden.

Reageer op dit bericht
Tamara 1 jaar geleden

Helaas gebeurt dat in de praktijk niet. Een stuurt de WMO aan op vrijwilligerswerk ipv dagbesteding. Omdat dagbesteding de WMO geld kost en vrijwilligerswerk niet.

Reageer op dit bericht
henk koedijk 1 jaar geleden

ja en het gaat nog erger worden in 2025 gaatmen weer terug naar de oude regelgeving. nu betaald iedereen nog max 19 euro maar in 2025 gaan ze weer kijken naar het inkomen dat iemand heeft en van daaruit wordt het bedrag bepaald. ga dus op tijd na wat er voor je veranderd

mvg henk

Reageer op dit bericht
Mariëlle Cuijpers 1 jaar geleden

Bedankt voor deze reactie. Bent u betrokken bij een cliëntenraad en is dagbesteding daar onderwerp van bespreking met de zorgorganisatie?

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese