“Ik voel me nu zekerder in moeilijke gesprek­ken” – Voorzitter zijn van een cliënten­raad in de jeugdzorg

Geplaatst op 12 oktober 2022

Mary-Lou twijfelde of ze mee zou doen aan de tweedaagse training voor voorzitters in de jeugdzorg. Onder het mom ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ meldde ze zich aan. Tijdens de training kreeg ze nieuwe inzichten en bruikbare handvatten. “Ik voel me nu zekerder in moeilijke gesprekken”. In dit bericht blikken deelnemers terug op de training. Op vriendelijke en uitdagende manier reflecteerden ze op de rol van voorzitter en hadden uitgebreid aandacht voor verbindend communiceren .

Zekerder in je rol als voorzitter

We zien dat het voorzitters in de jeugdzorg erg kan helpen om extra toerusting te hebben in hun rol. Zo kunnen zij zekerder een vergadering leiden en de rol van voorzitter invullen. Klazien en Dennis – adviseurs van LOC Waardevolle zorg – organiseerden daarom in de maanden mei en juni een tweedaagse training voor voorzitters in de jeugdzorg. Vijf voorzitters deden mee: allen met een eigen achtergrond en een andere stijl van voorzitten. Sommigen waren net gestart, anderen vervullen deze rol al jaren. Mensen met overeenkomende kwaliteiten en drijfveren. En bovenal: allemaal voorzitters die met de raad voor enorme uitdagingen in de jeugdzorg staan. 

Verbindend communiceren

In de eerste trainingsdag werd duidelijk dat de meeste voorzitters tegen de communicatie binnen de raad aanlopen. Niet zozeer ‘wat’ je als voorzitter zegt, maar vooral de manier (hoe) waarop je als voorzitter communiceert kan bijvoorbeeld bepalend zijn voor de sfeer in groep. Om zelf meer invloed te hebben op wat er gebeurt in de raad, is jouw communicatie als voorzitter belangrijk. In het tweede deel van de training behandelden we in het kader van gespreksvaardigheid de methode ‘verbindend communiceren’. De kern van verbindend communiceren – ook wel geweldloos communiceren genoemd – is contact maken met jezelf en de anderen. In die verbinding ontstaat vervolgens ruimte om zowel je eigen behoeften te vervullen als die van een ander. 

De angel uit de discussie

Verbindend communiceren bleek voor de meeste voorzitters een waardevolle invulling van de tweede trainingsdag. Zo zegt Pierre: ‘Meningen zijn belangrijk en moeten vooral een duidelijke plaats krijgen, maar niet ten koste van alles. Geweldloos communiceren geeft je als voorzitter handvatten om de angel uit de discussie te halen zonder afbreuk te doen aan de gedachten en wensen van het individu. Ik ben mij ervan bewust geworden dat ik minder tactvol ben en gerichter kan communiceren. Een eye-opener.’ 

Mary-Lou: ‘Hoewel ik in de veronderstelling was dat communiceren bij ons binnen de cliëntenraad geen hot item was, bleek toch dat ook ik een verbeterslag te maken had. Dennis en Klazien hebben dit in de vervolgbijeenkomst goed uitgebreid aan de orde laten komen, waardoor ik sindsdien zekerder voel in moeilijke gesprekken. 

Inhoud van de tweedaagse training
In de tweedaagse hebben we aandacht voor:
– de verantwoordelijkheden van een voorzitter;
– de (gespreks)vaardigheden van een voorzitter;
– de stijl van voorzitten. Wat zegt jouw raad over jouw stijl?
– casuïstiek en hoe je dit zou kunnen oplossen;
– dilemma’s: waar loop je tegenaan, grijp je in of niet, delegeer je of doe je het zelf.

Dit alles met als doel om van elkaar te leren en elkaar te voeden met concrete handvatten om de voorzittersrol vorm te geven. Want ja, soms heb je de ervaringen en voorbeelden van een ander nodig om bewustzijn te krijgen op je eigen handelen. 

De eerstvolgende tweedaagse voor voorzitters in de jeugdzorg is op woensdag 16 en 30 november van 16.00 – 20.00 uur in Utrecht op de Hof van Transwijk 2. Meer informatie en aanmelden

Overall review

Brian: ‘Het was een zeer leerzame en informatieve training. Wat heel erg goed was, was dat de deelnemers konden aangeven welke onderwerpen zij graag behandeld wilden zien en hier werd ook dieper op ingegaan. Wat minder was, was dat de training erg kort was. Desondanks heeft de training geleid tot betere inzichten en bruikbare handvatten om het werk als voorzitter goed te kunnen doen.’

Al met al: zeer aan te bevelen.

Was deze bijdrage interessant voor jou?

We zijn erg benieuwd of deze bijdrage jou is bevallen. En of het bijvoorbeeld prikkelt om zelf een tweedaagse te doen? Want: Wil jij op een vriendelijke en uitdagende wijze naar jouw eigen gedrag en houding als voorzitter kijken? Neem dan contact op met Dennis van den Brink: d.vandenbrink@loc.nl. Graag tot ziens!

Meer weten? 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese