Praktijkvoorbeelden

Vertrouwensper­sonen in de jeugdhulp: “Alar­meren­de cij­fers”

Het AKJ – vertrouwenspersonen in de jeugdhulp – heeft 20.387 vragen en klachten ontvangen van kinderen, jongeren in de jeugdzorg en hun ouders in 2021. Elke vraag en klacht is een kans voor…

lees verder

Zorg & Zeg­genschap | Anders kijken naar zorg en ondersteuning

De voorjaarseditie van Zorg & Zeggenschap ligt vanaf vandaag bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over 'De verbinding zoeken' is van LOC-coördinator Marthijn Laterveer.

lees verder

LOC Waar­devol­le zorg in podcast Zin en Onzin van Jeugdzorg

Geplaatst op 17 juni 2022 - Thema's: Kwaliteit jeugdzorg, Rechten van mensen
Een levendig gesprek in de laatste podcast 'Roerende zaken' van De Zin en Onzin van Jeugdzorg, met de coördinator van onze vernieuwingsbeweging, Ingrid Rebel. Wat raakt haar? Wat drijft haar? 'Het gaat erom dat mensen inzicht krijgen in hoe ze in elkaar zitten, en in hun eigen gebruiksaanwijzing. En dat wij die gebruiksaanwijzing accepteren.'

lees verder

Afscheid en ervaringen van Annet van der Zee – regioteam Friesland

Geplaatst op 10 juni 2022 - Thema's: Dienstverlening aan cliëntenraden, Regionale netwerken
Vorige maand nam Annet van der Zee na jarenlange betrokkenheid afscheid van het regioteam in Friesland. In dit interview vertelt zij over haar ervaringen als een van 'De kartrekkers': "een groep enthousiastelingen met medezeggenschap als verbindende factor".

lees verder

“Ik wil op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de zorg”

In dit bericht vertelt Lambertine Habets Muhlenberg (82), cliëntenraadslid van MeanderGroep Zuid-Limburg/Thuiszorg in Oostelijk Zuid-Limburg over haar ervaringen als cliëntenraadslid.

lees verder

“Praat met elkaar over de visie op zorg en wonen” – Impressie regionale bijeen­komst Friesland

Het regioteam Friesland organiseerde op 16 mei een bijeenkomst over kleinschalig wonen. Vanuit de Bouwpool van LOC vertelden Jan Meerpoel en Ruud Kamsma over de historie en de huidige situatie met betrekking tot kleinschalig wonen. De belangrijkste tip is: praat met elkaar over de visie op zorg en wonen.  En hoe dit in de praktijk binnen de mogelijkheden is te realiseren. Ook was er volop ruimte voor uitwisseling over thema's die nu spelen bij de cliëntenraden. De volgende bijeenkomst in Friesland staat gepland op 14 november.

lees verder

Medezeg­genschap doe je samen – goede voor­beel­den van zor­gor­ganisaties en cliënten­raden

Tijdens de Week van de Medezeggenschap riepen LOC Waardevolle zorg en ActiZ zorgorganisaties en cliëntenraden op om goede voorbeelden rond medezeggenschap aan te dragen. Uit de inzendingen zijn vijf organisaties gekozen. In vijf video’s vertellen bestuurders en cliëntenraadsleden van Sevagram, De Betuwe, Allerzorg, Zorgspectrum en Alerimus over hoe zij medezeggenschap hebben georganiseerd, en waarom het zo’n succes is.

lees verder (4)

‘Om stappen voorwaarts te maken, moet je werken vanuit de bedoeling. Dat betekent dat je het systeem moet doorbreken.’

Dimph van Ruth is raadslid voor de SP binnen de gemeente Heerenveen. Henny Bergsma is daar werkzaam als secretaris van de SP afdeling en ook ondersteuner van de SP fractie.…

lees verder

‘Eye-openers’ tijdens de derde regiobijeen­komst Zeeland over vrijheid & veiligheid

Op 12 mei 2022 kwam in Heinkenszand het regionaal netwerk van LOC in Zeeland weer te samen. Deze keer (laatste onderdeel van een drieluik) stonden we stil bij de invulling van de Wet Zorg en Dwang vanuit vrijheid, veiligheid en levensgeluk van cliënten.

lees verder

Ervaringsdes­kun­dige Gisèle Vranckx: ‘Zon­der eigen regie herstel je niet’

Geplaatst op 2 mei 2022
Hoe lukt het mensen ondanks ziekte, beperkingen, tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? In deze aflevering vertelt Gisèle Vranckx (56), senior ervaringsdeskundige bij vernieuwer GGZ Noord-Holland-Noord over haar drijfveren.

lees verder

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.