Praktijkvoorbeelden
LOC Tijdschrift Zorg & Zeggenschap | Zorgzame gemeenschappen
Geplaatst op 22 september 2023 - Thema's: Belangenbehartiging, Wet medezeggenschap (Wmcz), Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Kwaliteit van de verpleeghuiszorg, Kwaliteit jeugdzorg, Vrijheid en veiligheid, Zorginkoop, Rechten van mensen, Organiseren en vernieuwen medezeggenschap, Voorzitters cliëntenraden, Ondersteuners cliëntenraden, Dienstverlening aan cliëntenraden, Regionale netwerken
De herfsteditie van Zorg & Zeggenschap ligt weer bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen én te beluisteren via je favoriete podcastapp. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over 'Zelf initiatief nemen' is van LOC coördinator Marthijn Laterveer.
Laat mensen in dorp en wijk beslissen over zorg en welzijn
Geplaatst op 22 september 2023 - Thema's: Organiseren en vernieuwen medezeggenschap
Het is nodig om fundamenteel anders te kijken naar zeggenschap over zorg en welzijn. De manier waarop we het nu georganiseerd hebben, is te ver van mensen af komen te staan. Hoogste tijd dat mensen in hun wijk of dorp kunnen bepalen hoe zij zorg en welzijn georganiseerd willen hebben. Dit artikel uit de herfsteditie van Zorg & Zeggenschap gaat dieper in op lokale medezeggenschap.
“Zie mensen, laat ze groeien” – Gonny de Vries, belangenbehartiger ouderen
Geplaatst op 21 september 2023
Hoe lukt het mensen ondanks tegenslagen of andere hobbels waarde aan hun leven te geven? En wat drijft en motiveert hen van waarde en betekenis te zijn voor anderen? In deze aflevering van de rubriek 'Waardevol leven' uit de herfsteditie van Zorg & Zeggenschap vertelt Gonny de Vries (86), onder meer actief in de Ouderenraad Hoorn en het Ouderennetwerk West-Friesland, over haar drijfveren.
Vervolgacties na gesprek met Zorginstituut over onvoldoende meerwaarde aanleveren kwaliteitsgegevens
Geplaatst op 12 september 2023
Vlak voor de zomer sturen veertien organisaties een brief aan Zorginstituut Nederland. De organisaties werken samen binnen de landelijke beweging Radicale vernieuwing zorg en willen in gesprek over de aanlevering van kwaliteitsgegevens: de ‘indicatoren basisveiligheid’. Velen vragen zich sterk af of de aanlevering leidt tot het beoogde doel, sommigen hebben die informatie niet aangeleverd. Het Zorginstituut wil nu met de organisaties verder verkennen hoe het anders kan. De Nederlandse Zorgautoriteit wil de organisaties die niet aangeleverd hebben een boete opleggen, als zij de gegevens niet alsnog aanleveren.
Week van de Medezeggenschap 2023
Geplaatst op 11 september 2023 - Thema's: Belangenbehartiging, Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Organiseren en vernieuwen medezeggenschap, Ondersteuners cliëntenraden, Dienstverlening aan cliëntenraden, Regionale netwerken
Van 3 t/m 7 oktober 2022 vierden we de Week van de Medezeggenschap. Zowel op locatie en online als vele eigen initiatieven door het hele land zetten we de betrokkenen bij medezeggenschap in het zonnetje en ontdekten we stappen naar Waardevolle zorg.
Structureel samenwerken met naasten
Geplaatst op 2 augustus 2023 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Dienstverlening aan cliëntenraden
Naasten kunnen vaak een heel betekenisvolle rol (blijven) spelen, in het leven en herstel van mensen die langdurig met ggz te maken hebben. Hoe zorg je ervoor dat naasten structureel een positie en rol kunnen hebben die van waarde is in het leven van cliënten? En hoe ondersteunen we naasten, wat hebben zij nodig? “Creatief nadenken over hoe mensen een betekenisvolle dag hebben, in plaats van focus op de regels en administratie.”
Suze (15): ‘Ik wist dondersgoed wat er aan de hand was, maar no way dat ik dat ging vertellen’
Geplaatst op 31 juli 2023
Suze (15) ging gewoon naar de basisschool en middelbare school. En inmiddels staat ze ingeschreven voor een koksopleiding en werkt ze als zelfstandig werkende kok bij een “mooi, duur restaurant”. Maar van haar vijfde tot en met haar zevende maakte ze verschrikkelijke dingen mee. School ging steeds een beetje minder en op een gegeven moment lukte het niet meer. “Ik zat sinds mijn twaalfde in therapie omdat er iets was, maar ik ging niet vertellen wat er was. Dus ik wist wel wat er was, maar ik vertrouwde niemand genoeg om dat te vertellen. Dat voelde eenzaam.“ Bekijk in dit video-interview wat de therapeut die Suze toch in vertrouwen nam deed.
‘Laat buurtbewoners eigenaar zijn van zorg en welzijn’ | Op bezoek bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’
Geplaatst op 27 juni 2023 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad
Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.
LOC-tijdschrift Zorg & Zeggenschap | “Het kan echt anders”
Geplaatst op 22 juni 2023 - Thema's: Wet medezeggenschap (Wmcz), Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Kwaliteit van de verpleeghuiszorg, Kwaliteit wijkverpleging, Kwaliteit jeugdzorg, Vrijheid en veiligheid, Rechten van mensen, Organiseren en vernieuwen medezeggenschap, Voorzitters cliëntenraden, Dienstverlening aan cliëntenraden, Regionale netwerken
De voorjaarseditie van Zorg & Zeggenschap ligt vanaf vandaag bij onze leden op de mat. En is voor iedereen online te lezen. In het tijdschrift lees je verhalen van mensen uit ons netwerk. Het voorwoord over 'De verbinding zoeken' is van LOC-coördinator Marthijn Laterveer.
“Het kan écht anders”
Geplaatst op 22 juni 2023 - Thema's: Adviesonderwerpen van de cliëntenraad, Kwaliteit van de verpleeghuiszorg, Kwaliteit jeugdzorg
Tijdens de week van de Radicale vernieuwing, eind 2022, ontmoetten en inspireerden deelnemers van de verschillende vernieuwingsbewegingen elkaar. Woonzorgboerderij de Reigershoeve, waar mensen met dementie wonen, en de vooral op jongeren gerichte woonleergemeenschap Het Dagelijks Bestaan blijken veel raakvlakken te hebben. En zochten elkaar op.