Cliënten­raad Pameijer: informeer uitvoerig over mogelijke inzet tasers ggz

Geplaatst op 31 juli 2020

Afgelopen najaar maakte de minister van Justitie (Ferd Grapperhaus, CDA) bekend dat de politie beschikking krijgt over tasers (stroomstootwapens). De tasers kunnen ook binnen ggz-instellingen gebruikt worden. De Nationale Ombudsman adviseert om zeer terughoudend te zijn met de inzet van tasers bij kwetsbare mensen. De cliëntenraad Sociale Psychiatrie van Pameijer volgde de ontwikkelingen nauwgezet en bracht een verzwaard advies uit om de cliënten hierover uitvoerig te informeren.

Verzwaard advies Cliëntenraad Sociale Psychiatrie Pameijer

Gegeven de nationale regelgeving over de inzet van tasers, bekeek de cliëntenraad Sociale Psychiatrie op welk vlak zij invloed kunnen uitoefenen binnen de organisatie. Dit bracht hen tot het volgende verzwaard advies, dat door de bestuurder is overgenomen:

“De cliëntenraad begrijpt dat de keuze om een taser in te zetten en de inzet zelf bij de politie ligt en niet bij Pameijer. Tijdens het adviestraject beseften we dat de keuze om politie te betrekken vaak wel bij Pameijer ligt. Wij weten uit ervaring dat de stappen die de politie vervolgens onderneemt door hen wordt besproken met de begeleiding of andere deskundigen.

(….) 

Wij adviseren u om: 

 • Cliënten én medewerkers te informeren dat in voorkomende gevallen politie ook een taser kan gebruiken, inclusief op de locatie. 
 • De cliënten nieuwsbrief en voorbeelden van herkenbare incidenten waarbij Pameijer toegang moet verlenen tot de situatie te gebruiken. 
  • Deel de informatie uit het gezamenlijk handelingskader van de politie en GGZ Nederland. 
  • Deel ook informatie over de stappen die daarvoor al te nemen zijn, zoals het consultatieteam tijdig inschakelen en de crisiskaart.”

Meer weten?

 • Download de brief met het advies van de cliëntenraad Sociale Psychiatrie Pameijer dat door de bestuurder werd overgenomen
 • LOC heeft meer vragen gekregen hoe je naar de inzet van tasers in de geestelijke gezondheidszorg kunt kijken, vanuit de visie op Waardevolle zorg. We schreven daar dit uitgebreidere artikel over.
 • Heb je een vraag aan LOC? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl 
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese