De vernieuwde Kwikstart app is beschik­baar; Landelijke en lokale informatie voor jongeren slim verzameld op 1 plek

Geplaatst op 23 juni 2021

Jongeren vanaf 18 jaar moeten veel zaken zelf regelen. Om hen hierbij te helpen zijn de Kwikstart app en website ontwikkeld. Een goede zaak, want LOC pleit al langer voor continuïteit van jeugdhulp na de 18e verjaardag. In Kwikstart vinden jongeren alle te regelen zaken op een rijtje. Daarnaast staat er veel informatie in over jeugdzorg, verzekeringen, geldzaken, gezondheid  en allerlei praktische tips. De app is compleet vernieuwd en opnieuw gelanceerd. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis roept gemeenten in een video op om zich, net als de 16 gemeentelijke koplopers, ook aan te sluiten bij Kwikstart. Voor cliëntenraden in de jeugdzorg ligt er een waardevolle taak het bestaan onder de achterban kenbaar te maken.

Meer zelfstandigheid voor jongeren

Kwikstart is een initiatief van Stichting Kinderperspectief. De vernieuwde app en website zijn ontwikkeld in  nauwe samenwerking met de gemeenten Leiden en Rotterdam én met jongeren uit deze steden.  Kwikstart biedt jongeren die volwassen worden informatie die zij nodig hebben. Deze informatie is altijd  up to date en de jongeren hebben snel toegang tot de informatie. Dankzij Kwikstart weten jongeren waar  zij op moeten letten als ze 18 jaar worden. Ze ervaren minder stress en weten wat ze zelf moeten  regelen. 

Continuïteit na de 18e verjaardag

Waar veel jongeren zonder geschiedenis in de jeugdzorg het al moeilijk vinden om de eerste stappen richting volwassenheid te zetten, kunnen jongeren in de jeugdzorg niet altijd terugvallen op hun gezin om hen hierbij te helpen. Zij zijn vanaf hun 18e in hun eentje verantwoordelijk voor het regelen van werk, een zorgverzekering en huisvesting. LOC heeft al vaker gevraagd om continuïteit van hulp na de 18e verjaardag. Jongeren hebben baat bij een geleidelijke overgang van wettelijke minderjarigheid naar meerderjarigheid en een warme overdracht van hun zorg. Geen harde knip. Door middel van de Kwikstart app kan deze overdracht wat makkelijker worden. Cliëntenraden in de jeugdzorg kunnen hierbij helpen door initiatieven zoals deze app onder de aandacht te brengen van de achterban.

Meer informatie?

Lees voor meer informatie over Kwikstart dit artikel of bezoek de website.  Aanmelden voor een lokale pagina kan bij Bas Rodijk: brodijk@kinderperspectief.nl).

Kwikstart voor Android en Iphone is te downloaden in de Google play (Android) & Apple store!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese