Eigen bijdrage Wet langdurige zorg

Geplaatst op 27 juni 2021

Wanneer je zorg ontvangt die gefinancierd wordt uit de Wet langdurige zorg (Wlz), betaal je een eigen bijdrage. Mensen die zorg krijgen vanuit de Wlz en cliëntenraden die hen vertegenwoordigen, zoeken vaak naar informatie over deze eigen bijdrage. In dit bericht vertellen we waar je meer informatie kunt vinden over deze eigen bijdrage.

Eigen bijdrage bij zorg uit Wet langdurige zorg

Wanneer je zorg ontvangt op basis van een Wlz-indicatie, betaal je een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld wanneer je naar een verpleeghuis of een andere zorginstelling verhuist, maar ook wanneer je thuiszorg via een volledig (VPT) of modulair pakket thuis (MPT) ontvangt.

Sinds 2021 kun je ook langdurige geestelijke gezondsheidszorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg. Ook in dat geval betaal je de eigen bijdrage. Specifiek over de eigen bijdrage voor langdurige ggz heeft het CAK een factsheet gemaakt. Voor algemene informatie over de overgang van langdurige ggz naar de Wlz, vind je hier meer informatie.

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

Hoe hoog je eigen bijdrage is, hangt af van verschillende factoren zoals je inkomen en vermogen (zoals een eigen huis). Het CAK berekent welk bedrag betaald moet worden. Naast veel algemene informatie over de eigen bijdrage bij de Wlz, is op de website van het CAK een rekenhulp beschikbaar. Zo kun je zelf alvast een proefberekening maken van de hoogte van het bedrag dat voor jou waarschijnlijk van toepassing is.

De Consumentenbond geeft op zijn site uitleg over de eigen bijdrage. Er staat een uitleg wie in aanmerking komt voor de lage bijdrage een wie een hoge bijdrage moet betalen. Ook vertelt de bond in welke gevallen het mogelijk is om de eigen bijdrage te verlagen. Lees verder op de site van de Consumentenbond.

LOC vraagt geregeld aandacht voor eigen betalingen in de zorg. Daarbij benadrukken we dat mensen voldoende geld moeten overhouden voor eigen uitgaven. En om deel te kunnen nemen in de samenleving. Het komt nog te vaak voor dat mensen in de (financiële) problemen raken door het verlies van inkomen en de stapeling van (zorg)kosten.

Meer weten over de eigen bijdrage?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese