Frisse blik op kwaliteit in de ggz: begin bij waarden

Geplaatst op 5 augustus 2019

Op 6 juli organiseerde het collectief van zorgverleners VvAA een congres over kwaliteit in de ggz. De aanleiding voor het organiseren van deze grootschalige bijeenkomst was de onvrede met de huidige manier van verantwoorden over kwaliteit. Experts en ervaringsdeskundigen hebben hun visie gedeeld op kwaliteit. Ook LOC leverde een bijdrage. Er zijn tijdens deze dag stappen gezet om te komen tot een gezamenlijk besef dat het nodig is om anders te kijken naar kwaliteit in de ggz en te beginnen bij de waarden van de betrokkenen.

“De kern van de zaak is de ontmoeting tussen iemand die hulp nodig heeft en een professional die daar in contact mee wil treden (…) de connect met de leefwereld; dát is kwaliteit (..). De stem van de patiënt moet leidend zijn in het kwaliteitsproces”.

Zo blikt Jim van Os, psychiater en een van de organisatoren van het congres terug op het congres. In onderstaand filmpje zie je meer reflecties op de dag en de inzichten die werden gedeeld.

Terugblik ‘Frisse blik op kwaliteit in de GGZ’

Bijdrage LOC

Ruben Zelissen leverde namens LOC een bijdrage aan tijdens dit congres waar experts, ervaringsdeskundigen elkaar ontmoetten en scherpten. Vanuit de visie Waardevolle zorg vertelde Ruben over hoe het netwerk van LOC werkt aan zorg die uitgaat van waarden van mensen en de relatie tussen degene die zorg ontvangt, zijn of haar naasten en zorgprofessionals. Hij deelde als praktijkvoorbeeld ervaringen uit de landelijke vernieuwingsbeweging  Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg (een initiatief dat LOC enkele jaren geleden ontketende). Het gaat hier om een beweging waar mensen vanuit de praktijk zelf de verpleeghuiszorg radicaal vernieuwen en deze weer terug weten tebrengen naar waar het om gaat. Namelijk  goede zorg organiseren in de relatie tussen de bewoner, de naaste en de zorgverlener. Ruben nodigde de aanwezigen van het congres uit om ook voor de ggz gezamenlijk een vernieuwingsbeweging te vormen. LOC verkent de afgelopen maanden de mogelijkheden hiertoe en een groeiend aantal mensen en organisaties is enthousiast.

Oproep maatschappelijk debat ggz

Als eerste stap is het noodzakelijk het gezamenlijke perspectief te ontwikkelen. LOC wil daarom samen met alle bij de GGz betrokkenen een maatschappelijk debat opzetten over dit perspectief. Dan kunnen we met elkaar nadenken hoe we het gezamenlijke perspectief verwoorden. En welke stappen er nodig zijn om tot een bredere beweging te komen. Want wat zou het mooi zijn als nog veel meer mensen dan nu hun leven als waardevol kunnen beschouwen. En de geestelijke gezondheidszorg daar een optimale bijdrage aan kan leveren. Herken je dit en wil je meedoen? Ga dan naar deze pagina en betuig je steun. Op deze pagina kun je meepraten en aangeven dat je mee wilt doen. Dit kan allemaal ook via loc@loc.nl of 030 2843200.

Meer lezen over het congres

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bijeenkomsten

Basiscursus Medezeggenschap ggz 12 februari, Haarlem of omgeving (wordt later bekend gemaakt)
Leergang ondersteuners 12 februari, LOC, Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht
Voorzitterscursus GGZ 11 maart, LOC, Hof van Transwijk 2, 3526 XB Utrecht
Meer

Deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.