Gees­telij­ke verzorging thuis blijft beschik­baar

Geplaatst op 14 juni 2021

Goed om te weten voor cliëntenraden die actief zijn in de zorg thuis: geestelijke verzorging blijft ook de komende jaren beschikbaar voor mensen thuis. Mensen van 50 jaar en ouder en volwassenen en kinderen in de palliatieve fase kunnen voor een aantal gesprekken kosteloos gebruik maken van ondersteuning bij zingeving en levensvragen.

Ondersteuning bij levensvragen

Levensvragen kunnen opspelen wanneer je bijvoorbeeld te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis in je leven; een plotseling onzekere toekomst, de ervaring van kwetsbaarheid, eenzaamheid. Wat betekent dit voor mij? Wat is waardevol voor mij? Hoe kan ik verder? Iemand die even naast je gaat staan, kan net het verschil maken wanneer je het moeilijk hebt, of door een lastige fase heen gaat. Soms kan het prettig zijn om met een geestelijk verzorger in gesprek te gaan. Sinds 2019 wordt een aantal gesprekken vergoed voor thuiswonende 50+ers en volwassenen en kinderen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. Dit loopt via een Centrum voor Levensvragen. Kijk op deze kaart voor een Centrum voor Levensvragen in de buurt.  

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een meerjarige impuls gegeven aan de inzet van geestelijke verzorging in de thuissituatie. Een samenwerkingsverband van Agora en andere partijen zet zich de komende jaren in om de structuur van geestelijke verzorging thuis via Centra voor levensvragen verder uit te breiden. Je kunt hierover verder lezen in de factsheet.

Cliëntenraad in de thuiszorg

Als cliëntenraad kun je altijd suggesties doen en (on)gevraagd adviseren om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk de zorg en ondersteuning krijgen waar zij behoefte aan hebben. Zo ook deze mogelijkheden van geestelijke verzorging thuis: zijn deze al onder de aandacht binnen je zorgorganisatie? Als cliëntenraad kun je nagaan in hoeverre de zorgorganisatie mensen die zorg ontvangen informeert over de mogelijkheden voor geestelijke verzorging thuis. En of de zorgverleners van deze mogelijkheden op de hoogte zijn, zodat zij deze optie kunnen aandragen wanneer zij bijvoorbeeld zien dat iemand met levensvragen worstelt.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese