Inter­netcon­sultatie per­soonsgegevens

Geplaatst op 26 augustus 2019

Op dit moment is er een internetconsultatie over gepseudonimiseerde persoonsgegevens. De overheid wil de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkggz) veranderen. Er zijn diverse verplichte registraties in de verslavingszorg en de traumazorg, waarvoor gepseudonimiseerde persoonsgegevens aangeleverd worden. Nu is het niet toegestaan om zonder toestemming van de persoon om wie het gaat deze gegevens te verzamelen en aan te leveren aan een database. De overheid wil de wet zo veranderen dat dat wel zonder toestemming mag.

Ervaringsdeskundigen en privacydeskundigen hebben bij LOC gemeld dat zij zich daar grote zorgen over maken. Zij willen helemaal niet dat hun persoonlijke gegevens aangeleverd worden bij een landelijke database. Ook als die gegevens gepseudonimiseerd zijn. Zij geven aan het ongewenst te vinden dat aanlevering van gepseudonimiseerde persoonsgegevens nu gelegaliseerd wordt door een wetswijziging. 

LOC heeft ook grote vraagtekens bij de wetswijziging. Er zou een discussie moeten zijn of je zulke gevoelige informatie wel moet aanleveren aan een landelijke database. In plaats daarvan is het voornemen met een wetswijziging de bestaande praktijk te legaliseren. 

Het gaat in de internetconsultatie om de verslavingszorg en de traumazorg. Maar het idee dat we ten koste van veel moeten meten zien we breed in de zorg terug. Wie wil kan deze internetconsultatie invullen. De consulatie staat open tot en met 2 september 2019: https://www.internetconsultatie.nl/kwaliteitsregistraties

De bezwaren van de ervaringsdeskundigen en privacydeskundigen staan verwoord in het volgende artikel:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Guy Sonnen 4 jaar geleden

Deze actie mag zeker niet geïmplementeerd worden.
Laat t niet gebeuren! Start n actie om dit soort gegevens geheim te houden, ik zal als eerste tekenen. 
Groet,
Guy Sonnen

Reageer op dit bericht
Joep Bartholomeus 4 jaar geleden

Beste Guy,

Dank voor je reactie. Wij hopen ook dat het niet doorgaat op deze manier. De internetconsultatie kunnen mensen juist gebruiken om hun ongenoegen met de wetgeving te uiten. Dus onze oproep is aan iedereen om zijn of haar reactie daar achter te laten.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese