Intervisie voor en door ondersteuners van cliënten­raden

Geplaatst op 18 februari 2020

Al 15 jaar faciliteert LOC intervisie voor en door ondersteuners van cliëntenraden. Tijdens de intervisiebijeenkomsten bespreken ondersteuners situaties die ze in hun werk tegenkomen en houden ze elkaar een spiegel voor. Zo houden ze elkaar scherp in het uitvoeren van hun rol. Theo van Ooi en Leonie Steenbrink spreken in de volgende editie van Zorg en Zeggenschap met elkaar over deze intervisie door ondersteuners van cliëntenraden. In dit bericht alvast een voorproefje.

Scherp blijven in je professie als ondersteuner

“De functie van ondersteuner cliëntenraad is echt een professie, dat doe je er niet even bij als secretaresse”, aldus Theo van Ooi, medezeggenschapsadviseur bij LOC. “Het is een professie waar je jezelf scherp in moet houden”. Leonie Steenbrink is zelf ondersteuner van cliëntenraden bij Pameijer. Zij geeft aan dat intervisie haar helpt om orde op zaken te stellen: “Als ondersteuner heb je best een solistisch beroep. Door te horen hoe anderen met hun eigen zaken om gaan kan ik even uitzoomen en krijg ik een spiegel voorgehouden: waarom pak ik het zo aan, hoe zou ik het anders willen doen? Zo kom ik makkelijker weer terug bij mijn doel. Soms vallen kwartjes terwijl ik uitleg waarom ik weer over dezelfde banaan ben uitgegleden.”

Intervisie

Leonie legt uit over de praktische kant van intervisie: ” Er zijn momenteel 3 groepen van ondersteuners. Er is door de jaren heen weinig verloop, dus we leren elkaar echt kennen. De intervisie vindt vijf keer per jaar plaats. Er is een groep op dinsdagochtend, op dinsdagmiddag en op vrijdagochtend. Met name op de vrijdagochtend zijn plaatsen vrij.”

Theo vult aan: “Bas van raaij begeleidt de intervisie. Hij is psycholoog en trainer interactie-vaardigheden. Bas is verantwoordelijk voor het proces. Met regelmaat stemmen we af of de manier van intervisie nog past bij wat we nu nodig hebben.”

Leonie: “Voor een heel traject van een jaar kost de intervisie 465 euro, dat komt neer op 92 euro per keer”.

Meerwaarde voor de organisatie en cliëntenraad

Leonie: “De meeste ondersteuners doen intervisie binnen hun contract, ook binnen de uren die ze beschikbaar hebben. De organisatie onderschrijft dan ook de deelname aan de intervisie en het belang daarvan. Het is ook echt te zien als bijscholing. Zelf maak ik ook voor de raadsleden inzichtelijk dat ook voor ondersteuners sommige dilemma’s niet makkelijk op te lossen zijn. Dit geeft ook een vorm van herkenning voor de raad. 

Theo vult aan: “Je bent open en maakt daarmee voor de raad inzichtelijk dat je met bepaalde problemen of situaties geen uitzondering bent; dat relativeert enorm”. 

Leonie: Intervisie is ook voor de raad een investering. Echt: het levert ook veel op! Ik haal altijd wel iets op dat ik kan terug nemen en ook tussen de intervisies door raadplegen we elkaar als ondersteuners. De raad heeft dus ook echt wat aan het netwerk dat is als ondersteuner opbouw. 

Meer weten?

  • Zou je ook graag willen deelnemen aan de intervisie met ondersteuners? Neem contact op met loc@loc.nl voor meer informatie! 
  • Lees ook de brochure ‘Ondersteuner cliëntenraad’ boordevol informatie, tips en handvatten over de rol van de ondersteuner.
  • LOC organiseert in aanvulling op de intervisie ook regelmatig een netwerkmeeting voor ondersteuners. De eerstvolgende netwerkmeeting is op 3 april. Meer informatie
  • Daarnaast organiseert LOC jaarlijks twee maal een leergang voor ondersteuners van cliëntenraden. De leergang van dit voorjaar is net gestart. In het najaar start een nieuwe ronde, de data zijn 2 september, 14 oktober, 4 november en 9 december. Wil je alvast op de lijst met geïnteresseerden? Meld je dan via loc@loc.nl.
  • De intervisie, netwerkmeeting en leergang zijn los van elkaar te volgen.


Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese