Leren van elkaar in tijden van crisis. Deel je ervarin­gen!

Geplaatst op 26 maart 2020

Hoe pak je als cliëntenraad in de jeugdhulp en jeugdbescherming je rol met alle maatregelen rondom het coronavirus? En aan jeugdhulpaanbieders en GI’s de vraag: hoe betrekken jullie cliënten(raden) bij het komen tot aangepaste hulpverlening? Heel graag willen we dat inzichtelijk maken zodat we van elkaar kunnen leren. Deel je ervaring, verhaal of voorbeeld onderaan deze pagina of mail naar webmaster@loc.nl.

Informatie op de website
“Ik ben voorzitter van de cliëntenraad van DJGB. De raad van bestuur belde mij over de voorzorgsmaatregelen die genomen zijn in verband met het coronavirus. Ze hadden deze maatregelen ook op de website gezet. Wij – de cliëntenraad – vonden wat er op de website stond niet voldoende en hebben toen een mail naar de raad van bestuur en de directeur gestuurd. Hierin gaven we aan dat we vonden dat er meer informatie gegeven moest worden. Ook hebben we aangegeven hoe we dachten dat ze dat konden doen. Vanuit de organisatie kregen wij de reactie dat ze het fijn vinden dat we meedenken en dat ze ons voorstel ter harte nemen.”

Betrokken via beeldbellen
“Sinds de crisis merkten we dat we zoekende waren naar een manier van samenwerken met de organisatie. Deze situatie raakt het leven van kinderen, jongeren en ouders direct en brengt nu extra risico’s met zich mee. Iets waar we ons veel zorgen over maken. Daarom belden we met de bestuurder en een van de beleidsmedewerkers waarmee we vaker contact hebben. We hebben onze zorgen geuit en aangegeven dat we ook nu heel graag betrokken willen worden en mee willen denken daar waar dat kan. Daarop kregen we allerlei documenten die gaan over het beleid dat nu gevoerd wordt. Met alle leden van de cliëntenraad hebben we een hele avond via beeldbellen die documenten doorgelopen en onze vragen, suggesties en adviezen teruggeven aan de organisatie. We hebben nu afgesproken dat de voorzitter en de ondersteuner iedere maandag met de beleidsmedewerker beeldbellen om de laatste stand van zaken te bespreken, de reactie van de CR terug te geven en te bespreken waar de CR verder over mee kan denken. Bijvoorbeeld bij het uitwerken van beleid in het geval van een lockdown.”

We plaatsen hier ook ervaringen van cliëntenraden uit andere sectoren, waar cliëntenraden uit de jeugdzorg hun voordeel mee kunnen doen:
Dagelijks overleg, een bulletin en een telefoonronde
“De cliëntenraad is tevreden over de gang van zake zoals die er in de zorginstelling is. Er is dagelijks goed overleg en informatie van de teamleiding waarin de dagelijkse dingen en maatregelingen worden doorgegeven aan de voorzitter CR. Zelf heeft de CR een bulletin opgesteld en verspreid voor de bewoners, familie en medewerkers. Ook is er initiatief genomen voor een telefoonronde met de bewoners. En dat wordt goed gewaardeerd. De voorzitter CR houdt de LOC-site goed in de gaten.”

Nog een voorbeeld uit een andere sector:
Van individueel geval naar algemene informatie
“CR’en gaan niet over de individuele cliënten en de incidenten zoals eventuele besmettingen, maar over algemeen beleid en gevolgen van de incidenten. Maar in dit geval en andere gevallen is het wel handig om te weten om welke locatie het gaat en welke maatregelen er getroffen zijn. Het is aan de bestuurder om het individuele geval om te zetten naar informatie waar de  cliëntenraad wel iets mee kan.”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese