LOC Jeugd schrijft brief aan Tweede Kamer voor wet­gevingsover­leg Jeugd

Geplaatst op 19 november 2020

LOC Jeugd heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer voor het wetgevingsoverleg Jeugd. In deze brief geven wij de Kamerleden namens cliëntenraden uit de jeugdzorg vier belangrijke punten om mee te nemen naar het debat op 23 november 2020.

Het belang van medezeggenschap

Met het wetsvoorstel ‘Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen’ worden een aantal ingrijpende veranderingen voorgesteld. Het doorlopend laten meepraten en meebeslissen, en het voortdurend toetsen van merkbare verbetering door jongeren en ouders met ervaring in de jeugdzorg draagt bij aan betere besluiten. Daarom zouden we graag zien dat met deze wetswijziging de samenwerking tussen organisaties en de medezeggenschap telkens weer als vertrekpunt wordt genomen.

Relatie tussen geld en kwaliteit

We zien een pijnlijk dilemma. Gemeenten komen structureel geld tekort en moeten bezuinigen. Maar tegelijkertijd hebben steeds meer kinderen en gezinnen hulp en ondersteuning nodig. De gemeenten krijgen volgend jaar extra budget, dus wij hebben de minister gevraagd hoe de extra middelen zo worden ingezet dat ze daadwerkelijk bijdragen aan betere jeugdzorg voor jongeren en ouders.

Tekort aan personeel blijvend probleem

Het tekort aan professionals zorgt er voor dat de kwaliteit van de jeugdzorg niet meer gewaarborgd is. Het systeem van jeugdhulp sluit niet aan op wat nodig is. De mogelijkheid om als gezin te kiezen voor een hulpverlener waarmee je een klik hebt, staat onder druk. Juist die klik tussen gezin en hulpverlener is in onze ogen essentieel om te komen tot waardevolle jeugdzorg. Daarom pleiten we voor vernieuwing in opleidingen voor medewerkers in de jeugdzorg.

Impact van de coronacrisis

De coronacrisis heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Tegelijk is het goed te beseffen dat voor jongeren en ouders in de jeugdzorg de gevolgen nog veel ingrijpender zijn. Het is belangrijk om jongeren actief te betrekken bij het vormgeven en uitvoeren van (nieuwe) maatregelen en de mogelijkheden om het draagvlak voor deze maatregelen te vergroten. Dit hebben wij dan ook bij de minister benadrukt.

Meer weten?

  • Lees hier de brief die LOC Jeugd naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
  • Heb je vragen naar aanleiding van de brief? Neem dan contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 284 3200.
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese