LOC Jeugd stuurt brief aan Tweede Kamer voor algemeen overleg Jeugd

Geplaatst op 25 juni 2020

Op 23 juni vond in de Tweede Kamer het algemeen overleg Jeugd plaats. Het debat had betrekking op jeugdzorg, kindermishandeling en huiselijk geweld. LOC Jeugd heeft voorafgaand aan het overleg, de Tweede Kamer een brief gestuurd met aandachtspunten voor het debat.

Vaste hulpverleners

Jeugdzorg is mensenwerk. Voor kinderen, jongeren en ouderen die te maken hebben met jeugdzorg is de persoonlijke relatie met hun hulpverlener heel belangrijk. Wij horen nog te vaak dat jongeren met meerdere hulpverleners te maken hebben. 

Daarom hebben wij bij de minister benadrukt dat het hebben van vaste hulpverleners noodzakelijk is.

Ook na je 18e

Een goede ondersteuning is ook na je 18e belangrijk. Wij vinden dat naar jongeren moet worden geluisterd en dat ze betrokken moeten worden bij besluiten. Alleen dat leidt tot waardevolle zorg. 

Daarom hebben wij de minister gevraagd om er actief op toe te zien dat jongeren hun belangen kunnen blijven behartigen.

Merkbaar beter

Verbeteringen in de jeugdzorg moeten ‘merkbaar’ zijn in het dagelijks leven van jongeren, ouders en hulpverleners. Dus: ‘’Gaat het beter met mij?’’ ‘’Voel ik me goed?’’ en ‘’Helpt de behandeling?’’ Er is nog te weinig inzicht of jongeren en ouders de veranderingen in de jeugdzorg echt ‘merken’. 

Wij hebben daarom gevraagd of daar onderzoek naar wordt gedaan en of de veranderingen ook echt leiden tot verbeteringen.

Meebeslissen

De coronacrisis heeft veel invloed op het dagelijks leven van jongeren in de jeugdzorg. Veel jongeren kregen geen bezoek of konden niet naar de dagbesteding. Deze beslissing maakten zij niet zelf, terwijl zij daar vanuit de medezeggenschap wel invloed op hadden moeten hebben. 

Wij hebben de minister daarom gevraagd ervoor te zorgen dat jongeren en ouders betrokken worden bij beslissingen die invloed hebben op hun dagelijks leven.

Meer weten?

  • Lees hier de brief die LOC Jeugd naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
  • Heb je vragen naar aanleiding van de brief? Neem dan contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 284 3200.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese