Onderlinge com­municatie en denkwijze

Geplaatst op 20 september 2023

Op 15 augustus stond de training ‘Onderlinge communicatie en denkwijze’ op het programma. Dit keer geen bijeenkomst over de inhoud, over kwaliteit van zorg of de Wmcz 2018, maar over ‘Jezelf en elkaar (nog) beter kunnen verstaan.’

We vroegen ons af hoe het zou zijn om online met elkaar over communicatie te spreken, want je mist toch een groot deel van de communicatie van het lichaam. Maar het kan! Door de woorden die iemand gebruikt kom je al veel te weten over iemands denkwijze en kun je daarbij aansluiten. De deelnemers leerden in deze cursus om denkwijzen en taalpatronen te herkennen bij anderen, maar ook bij zichzelf.

Een voorbeeld: iemand kan precies zeggen wat er niet goed is. Die is vaak goed in foutjes ontdekken in teksten of uitspraken. Tegelijkertijd kan zo’n kwaliteit ook negatief overkomen. “Het is ook nooit goed”, hoor je jezelf dan misschien denken. Twee programma’s kun je hier ontdekken: ‘specifiek – globaal’ en ‘voldoet wel – voldoet niet’. Hoe je hier mee om kunt gaan wordt in de cursus besproken.

Voorafgaand aan de bijeenkomst vulden de deelnemers een vragenlijst in. Dit geeft een beeld van je eigen voorkeur en geeft ons als trainers de mogelijkheid om aan te sluiten bij de deelnemers. En nog prettiger is dat je door die specifieke taal bij een ander te herkennen, je veel beter gaat begrijpen wat er ‘ondertussen’ ook gezegd wordt.

Reacties van deelnemers

“De bijeenkomst had een prettige opbouw met zowel gezamenlijke als meer individuele opdrachten waardoor je betrokken bleef bij het gebeuren. Ook het feit dat het geen grote groep was maakte dat je meer ‘contact’ had met medecursisten.”

“Wellicht meer verdieping door meerdere bijeenkomsten en huiswerk.”

“Heel praktische herkenbaar en toepasbaar”.

“Online workshop: gemakkelijk vanuit het thuiskantoor. Presentatie was erg levendig waardoor het gemakkelijk was om actief de aandacht erbij te houden.”

Ook deelnemen?

In het najaar wordt de bijeenkomst opnieuw gegeven:

Vrijdag 17 november 2023, online

Vrijdag 24 november 2023, (indien voldoende aanmeldingen) LOC, Hof van Transwijk 2, Utrecht

Wil je meer verdieping op dit onderwerp? Zoek dan naar opleidingen ‘metaprogramma’s van NLP’.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese