Oproep: Zoeken naar passende medezeg­genschap in de jeugdzorg

Geplaatst op 21 juli 2020

Elke jeugdzorgaanbieder is anders: groot, klein, regionaal of lokaal actief, veel of weinig verschillende doelgroepen, veel of weinig hulpaanbod, ervaren met de participatie van cliënten of minder ervaren. Wat ‘passende’ medezeggenschap is, kan dan ook per organisatie verschillen. In een actieonderzoek gaan we vijf jeugdzorgaanbieders ondersteunen in hun zoektocht naar het antwoord op de vraag: wat is voor ons passende medezeggenschap? Er doen al drie organisaties mee: Youké, Pluryn en Levvel! We zoeken dus nog twee jeugdzorgaanbieders die hieraan mee willen doen. Doet jouw organisatie ook mee?

Passende medezeggenschap

Cliëntenraden zijn een goede vorm van medezeggenschap. Maar soms past de vorm cliëntenraad niet en is het goed naar andere, nieuwe vormen van medezeggenschap te zoeken. Een vorm die passend is voor de kinderen, jongeren en (pleeg)ouders, en passend is in de samenwerking met professionals, management en bestuurders.

Actieonderzoek

Hoe gaan we te werk? De hele organisatie moet betrokken zijn bij het vormgeven van passende medezeggenschap. Daarom stelt de organisatie een groep van jongeren, ouders en professionals samen. Zij gaan tijdens een aantal bijeenkomsten met elkaar in gesprek over vragen als: wat verstaan we onder (mede)zeggenschap? Hoe zien we de besluitvorming in samenspraak met cliënten voor ons? Welke afspraken horen daarbij? Door een gezamenlijk beeld te vormen en keuzes te maken, geef je samen richting aan passende medezeggenschap.

Eigenaarschap bij de organisatie

Het actieonderzoek ligt in handen van de organisatie. Zij zijn en blijven verantwoordelijk voor het inrichten, faciliteren en borgen van de medezeggenschap. LOC Jeugd adviseert en vervult een ondersteunende rol tijdens de bijeenkomsten.

Adviesvangers

Deze bijeenkomsten worden begeleid door Adviesvangers. Deze Adviesvangers zijn jongeren of volwassenen die zelf te maken hebben gehad met jeugdzorg. Zij zijn getraind om het groepsproces te faciliteren. Het inzetten van een Adviesvanger geeft het proces een extra dimensie: doordat zij weten wat de belevingswereld van cliënten uit de jeugdzorg is, spreken zij dezelfde taal.

Opbrengsten

Aan het einde van het traject heeft je organisatie handvatten om de medezeggenschap op succesvolle wijze te organiseren en te borgen.

Doet jouw organisatie mee?

Wil je weten wat voor jouw organisatie een passende vorm van medezeggenschap is? We zoeken naast Youké, Pluryn en Levvel nog twee jeugdzorgaanbieders die aan dit actieonderzoek willen meedoen. Heb je interesse of vragen neem dan contact op met LOC Jeugd via vraagbaak@loc.nl of bel naar 030 284 3200.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese