Reglement LCvV en Wmcz 2018

Geplaatst op 27 januari 2021

De Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden krijgt een nieuwe website: overzichtelijker en toegankelijker. Op nieuwe website zal ook het nieuwe reglement van de LCvV te vinden zijn waarin de Wet medezeggenschap cliënten zorg 2018 is verwerkt. Het reglement is tot het online gaan van de nieuwe website op te vragen via info@vertrouwenslieden.nl.  

De LCcV wordt in stand gehouden door LOC Waardevolle Zorg, ActiZ organisatie van zorgondernemers, GGZ Nederland, LSR; landelijk steunpunt (mede)zeggenschap, NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), VraagRaak en Jeugdzorg Nederland. Onlangs traden ook InEen en de Federatie Medisch Specialisten toe.

Taak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

De LCvV is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders. De LCvV verricht haar werkzaamheden op grond van de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018). 

Welke zaken voorleggen

In de Wmcz 2018 staat welke zaken aan de LCvV kunnen worden voorgelegd. Een cliëntenraad kan bijvoorbeeld een beroep doen op de LCvV als hij vindt dat de zorgaanbieder zich niet houdt aan de verplichting om advies te vragen. Of als de raad informatie nodig heeft, maar de zorgaanbieder deze niet wil geven.

Een zorgaanbieder kan een beroep doen op de LCvV als hij een besluit wil nemen ondanks dat de cliëntenraad daarover een negatief advies heeft gegeven. De LCvV kan, naast de meningsverschillen die de Wmcz 2018 noemt, ook andere meningsverschillen behandelen, mits de zorgaanbieder en de cliëntenraad dit met elkaar hebben afgesproken. 

Meer informatie

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 20 mei is LOC gesloten vanwege Pinksteren.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese