Rondje langs cliënten­raden

Geplaatst op 18 december 2019

Vanaf december 2019 gaan we op bezoek bij cliëntenraden binnen de Gecertificeerde Instellingen (jeugdbescherming en jeugdreclassering) en bij de Raad voor de Kinderbescherming. We willen hen graag interviewen over:
• Op welke manier krijgt medezeggenschap bij jullie vorm?
• Op welke wijze kunnen en willen cliëntenraden bijdragen aan het verbeteren van het kwaliteitsbeleid in de jeugdbescherming en jeugdreclassering?

Tijdens het interview besteden we ook aandacht aan de bekendheid van cliëntenraad met de Wet Medezeggenschap Cliëntenraden Zorg (Wmcz), het Normenkader, het actieplan Verbetering Feitenonderzoek, en cliëntondersteuning binnen de jeugdbescherming.

Onderzoek

De reden voor het interview is dat LOC Jeugd:
• Graag inzicht wil krijgen in de wijze waarop medezeggenschap wordt vormgegeven én kan worden vormgegeven. En dan met name in de jeugdbescherming, jeugdreclassering en bij de Raad voor de Kinderbescherming.
• Omdat we de inbreng van jongeren en ouders bij het kwaliteitsbeleid binnen de jeugdbescherming en jeugdreclassering willen stimuleren en ondersteunen.

Het rapport

De interviews worden verwerkt in een rapport voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit rapport kan worden opgevraagd door de betrokken cliëntenraden, gecertificeerde instellingen en de raden van de kinderbescherming, landelijke organisaties en overheden (zoals Jeugdzorg Nederland, de VNG en het ministerie van VWS). Zonder toestemming vóóraf, rapporteren wij géén tot personen of cliëntenraden herleidbare informatie.

Doet jouw cliëntenraad ook mee?

Wil jouw cliëntenraad ook bijdragen aan het versterken van de rol en de positie van de cliënten en cliëntenraden in de jeugdbescherming, jeugdreclassering en de Raad voor de Kinderbescherming? Fijn als jullie meedoen. Laat het ons weten door een mail te sturen naar: loc@loc.nl. Zet bij onderwerp: Verkenning medezeggenschap LOC Jeugd.
Geef in de mail aan:
• Jullie mogelijkheden voor een interviewdatum (bij voorkeur drie data)
• De locatie waar het interview kan plaatsvinden
• De namen van de betrokken cliëntenraadsleden en hun (liefst mobiele) telefoonnummer
We nemen contact op om een definitieve afspraak te plannen.
Meld je aan en doe mee!

Met dank aan het ministerie van Justitie en Veiligheid voor het middels subsidie mogelijk maken van dit onderzoek.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese