Uitstel Wet zorg en dwang lost niets op

Geplaatst op 16 mei 2019

LOC schreef samen met acht cliëntenorganisaties een gezamenlijke brief aan minister Hugo de Jonge van VWS waarin we pleiten om de Wet zorg en dwang zonder vertraging in te voeren. We zien de Wet zorg en dwang als een essentiële bouwsteen om de gewenste cultuurverandering in de zorg tot stand te brengen.

Geen uitstel

Er wordt al heel lang over deze wet gepraat. Uitstel van de wet lost niets op. Een cultuuromslag vergt tijd en is niet in één keer gerealiseerd. Maar die omslag komt alleen tot stand als we zo snel mogelijk beginnen. Door alleen te praten over de wet lossen we de dilemma’s die zich in de praktijk voordoen niet op. 

Zorgen over impact

Natuurlijk hebben wij ook zorgen. Onze grootste zorgen betreffen de impact van de wet voor de mensen die thuis wonen, namelijk mensen met een beperking (lichamelijke of verstandelijke) en/of mensen met dementie.

Zorgvuldig invoeringstraject

In de brief schrijven we dat uitstel van de wet niets oplost: “Wij vinden het belangrijk dat de Wet zorg en dwang (Wzd) dan ook volledig op 1 januari 2020 ingevoerd wordt. Tegelijkertijd vinden we dat er zo snel mogelijk een overzicht moet komen welke aandoeningen onder de wet vallen. En vinden we het van belang dat de aanpassingswet zo snel mogelijk aangenomen is. We pleiten voor een zeer zorgvuldig invoeringstraject, zodat het mogelijk is binnen en tussen organisaties te leren.”

Download de gehele Brief aan Tweede Kamer namens 8 organisaties over Wet zorg en dwang (pdf)  

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese