Verminder de stapeling van kosten voor mensen die langdurig zorg nodig hebben

Geplaatst op 5 september 2019

Mensen die zorg nodig hebben houden vaak weinig over of komen zelfs in de financiële problemen door hoge zorgkosten en eigen bijbetalingen. Het komt vaak voor dat mensen om financiële redenen noodzakelijke zorg vermijden, meer pijn en ernstigere klachten krijgen en minder deelnemen aan de samenleving.

Volgende week praat de Tweede Kamer over eigen bijdragen in de zorg. Samen met andere cliëntenorganisaties dringt LOC bij de Tweede Kamer aan dat er meer maatregelen nodig zijn om kosten voor mensen die langdurig zorg nodig hebben te verminderen.

Vier verbeterpunten voor minister

We vragen de Tweede Kamer om vier verbeterpunten aan de minister voor te leggen:

  1. Neem de financiële drempel weg voor mensen zorg nodig hebben uit de Wlz. Mensen moeten een veel hogere eigen bijdrage betalen wanneer ze eerst zorg kregen uit de Wmo en Zvw en zwaardere zorg vanuit de Wlz nodig hebben.
  2. Verlaag het verplichte eigen risico en schaf het vrijwillige eigen risico af. Zo voorkomen we dat mensen die sowieso zorg nodig hebben meer betalen voor mensen die minder risico lopen.
  3. Zorg dat mensen voldoende geld overhouden voor eigen uitgaven en om deel te kunnen nemen in de samenleving
  4. Geef mensen vooraf duidelijkheid over welke zorg en kosten ze zelf moeten betalen.

Lees de hele brief van Ieder(in), LOC, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo, ReumaNederland en KBO-PCOB aan de Tweede Kamer

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

PMG 4 jaar geleden

wlz en woonachtig in verpleeghuis kan je als je in het weekend naar huis gaat extra kosten thuis aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting, een van de eisen is nl woonachtig in verpleeghuis…
Woon je thuis met wlz kan je geen extra kosten thuis aftrekken bij de inkomstenbelasting, want je voldoet niet aan de criteria woonachtig in verpleeghuis….
Dit dus… thuis eten, drinken , douchen , verwarming, electra etc…, en dan even veel eigen bijdrage wlz betalen als in verpleeghuis, want met partner betaal je zoals ze het noemen maar in werkelijkheid niet is : de lage eigen bijdrage wlz aan het cak…. Financieel wordt je gestraft als je zoals het rijk wil, langer thuiswoont met zorg….
Voor een eigen bijdrage wlz van 325 euro te moeten betalen heb je een bruto salaris nodig van 560 euro, bij een bruto uurloon van 14 euro , moet de partner 40 uur van zijn werkzame maand afdragen aan eigen bijdrage wlz, dan vragen ze zich in den haag af hoe mantelzorg te ondersteunen ????
TIJD VOOR BOERENVERSTAND IN DE KAMER, !!!

Reageer op dit bericht
M. Eussen-Rijs 4 jaar geleden

Ik heb de indicatie langdurige zorg en krijg deze zorg in ons aanliggend appartementencomplex. Het gesprek vooraf was erg positief maar de realiteit is anders, ik wil u daarom onderstaande brief toesturen die deels lijkt op een deel van uw artikel:
Hallo Jacqueline,
Ik doe nog even veel of 1 weinig als een jaar geleden. Ik snap er niets van. Ik heb ook met mw. Van Hees gesproken over de vele activiteiten op de afdeling en ook de reisjes, waar ik wel eens aan deel zou nemen. Uiteindelijk ben ik een patiënt met veel zorg. Als ik de gegevens van het SVB bekijk betaal ik ongeveer
€ 3200 per maand aan kosten voor de verpleging
€   400 per maand aan kosten restaurant
€   878 per maand aan huur
€ 4478 per maand dat ik voor mijn zorg en woonhuis moet betalen, voor een deel uit de WLZ.
€   625 per maand moet ik ook nog aan het CAK.
Als ik zou moeten worden opgenomen zou ik met dat hele bedrag van rond de € 5000 mijn zorg niet betaald hebben?
Ik schrijf dit omdat voor mijn bedrag er niets tegenover staat aan activiteiten op de afdeling, reisjes, etc.. Ik zou toch gerust eens met een afdeling kunnen meegaan. Ik heb begrepen dat u met de hoofden van afdeling 1 en 2 zou overleggen.
Ik woon hier een jaar en de activiteiten waar iedereen aan mag deelnemen, b.v. Bloemschikken, diverse soorten van handwerken, mij niet liggen. Van een heel actief leven en bestuurstaken val ik alleen terug op mijn kinderen en kleinkinderen, waar ik erg blij mee ben. Maar we blijven maar hopen.  
Met vriendelijke groet,
Margot Eussen-Rijs
 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 4 jaar geleden

Dag Margot,

Wat een nare situatie. Bedankt voor het inzetten van je kwaliteit om dit zo te verwoorden en aan ons te laten weten. Ik geef het door aan mijn collega van de belangenbehartiging die de brief heeft geschreven. Mogelijk kan het feit dat je je onvrede ook via deze weg laat weten, dan nog érgens goed voor zijn. Desondanks hoop ik met je mee… dat bijvoorbeeld je contact met Jacqueline tot meer mogelijkheden kan leiden.

Hartelijke groet,

Douwe Dronkert (beheerder van dit platform)

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese