Verslag overige sessies jeugdzorg Week van de Medezeg­genschap

Geplaatst op 10 oktober 2020

Ook de medezeggenschap in de jeugdzorg wordt sinds 1 juli via de nieuwe wet, de Wmcz 2018, geregeld. Deze week kwamen alle veranderingen voor de jeugdzorg ook aan bod. En zijn we uitgebreid ingegaan op de vraag hoe je de stem van kinderen, jongeren en (pleeg)ouders nog krachtiger kunt laten klinken in de samenwerking met professionals en aan tafel met management en bestuurders. Om zo te leren van elkaar en met elkaar bij te dragen aan waardevolle jeugdzorg.

Wat was de Week van de Medezeggenschap?

De Week van de Medezeggenschap was een 5-daags online evenement speciaal voor en met alle leden van LOC en andere geïnteresseerden in medezeggenschap – iedereen die zich (verder) wil bekwamen of verdiepen in de medezeggenschap. Het ging bijvoorbeeld over hoe je ‘bijdragen aan Waardevolle zorg’ het uitgangspunt kunt laten zijn van activiteiten van de cliëntenraad, of over wat de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) betekent voor je werk. In ieder geval gingen de activiteiten in de Week in op allerlei concrete onderwerpen uit de praktijk.

Klik hier voor de terugblik op de Week door LOC- coördinatoren Marthijn Laterveer en Thom van Woerkom.

Dinsdag 6 oktober: Samenwerken met de bestuurder

Hoe werk je met de bestuurder goed samen? Immers, je hebt elkaar nodig om het hogere doel te bereiken: goede zorg voor mensen die dat nodig hebben. In deze sessie van LOC-adviseur Freke Evers bleek dat een goede samenwerking niet altijd eenvoudig is. Dit zag je aan onderstaand voorbeeld uit de praktijk:

“Ik merk dat onze bestuurder terughoudend is bij het betrekken van onze jeugdraden. Hij denkt niet dat jongeren zich interesseren voor bepaalde onderwerpen. Ik denk daar anders over: het hangt er maar net van af hóe je ze benadert en bevraagd. Ik zie dat terug in de stukken die ze krijgen: veel te ingewikkeld.”

Iemand anders heeft een andere ervaring en vertelde: “We hebben allemaal ons aandeel om met elkaar te komen tot passende zorg of ondersteuning. Bij ons krijgt daarom iedereen de komende maanden een online training (e-learning) over de WMCZ 2018. Als leidraad om met elkaar te werken aan passende zorg of ondersteuning”.

Een goede samenwerking staat of valt met een goed gesprek over de meerwaarde van medezeggenschap. Stel elkaar daarom de vraag: hoe willen wij dat medezeggenschap bijdraagt aan de kwaliteit van de zorg of ondersteuning? Wat vraagt dat van onze samenwerking? En welke afspraken horen daarbij?

Woensdag 7 oktober: hoe zet je je als raad in the picture?

Vertegenwoordiging van jongeren en/of ouders in de jeugdzorg staat nog niet altijd op de voorgrond. Wat kun je als raad doen om je te laten zien? Om te laten weten wat je doet, hoe je dat doet en voor wie? In deze sessie met LOC-adviseur Dennis van den Brink deelde Tineke Voogd, voorzitter van de cliëntenraad van De Jeugd- en Gezinsbeschermers hun initiatieven om deze vragen te beantwoorden. Want ook zij vertelde dat het lastig is om aan jongeren te komen die in zo’n raad willen plaatsnemen. Enkele voorbeelden van hoe zij het aanpakken:

-1x per jaar brengt De Jeugd- en Gezinsbeschermers de cliëntenkrant, omdat dit laat weten wat de raad doet, omdat dit zorgt voor contact met de achterban, omdat dit helpt met de werving van leden én dit zorgt ervoor dat gezinnen zich ondersteund voelen door de verhalen die er in staan.

-Vanuit de organisatie wordt iemand ingehuurd om verhalen te verzamelen en terug te koppelen aan cliënten.

-Bij multimedia werken allerlei cliënten; ze zetten jeugdigen zelf in om interviews, filmpjes en foto’s te maken. Ook als een vorm van dagbesteding!

Donderdag 8 oktober: In 5 stappen naar contact met je achterban

Contact met je achterban is vaak moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. In deze sessie liet Dennis zien hoe je dit contact opbouwt én vervolgens ook onderhoudt. De stappen:

  1. Wees zichtbaar als raad
  2. Ken het hele (zorg)netwerk
  3. Weet wat je wil bereiken met contact
  4. Maak afspraken met de organisatie
  5. Zet diverse vormen van contact in. Dennis: ‘’Wees creatief in de vormen die je gebruikt’’.

Een deelnemer geeft aan dat er veel vormen en ideeën worden genoemd, maar “vaak zie je dat je bang bent om het als raad niet goed te doen”. Hierop zei Dennis: vaak is het antwoord “het gewoon doen’. Ook al komen er maar drie mensen, dat zijn er toch drie!”

Vrijdag 9 oktober: van ambitie naar actie

Concrete tips
“Met elkaar uit eten gaan, om elkaar te leren kennen heeft enorm geholpen om te weten wat er speelt in elkaars privéleven’’
‘’voor de vergadering even peilen hoe het met iedereen gaat, zeker in coronaperiode’’
‘’waardering geven en krijgen’’
‘’naar elkaar luisteren en elkaar echt uit laten praten, zeker als je alles online doet’’

Om inhoudelijke ambities om te zetten in actie, is goede samenwerking nodig. Ook binnen de cliëntenraad. Dennis, LOC-adviseur en Lut Leijs, cliëntondersteuner, bespreken samen met de deelnemers wat sleutels kunnen zijn voor succesvolle samenwerking. Ze geven aan dat elkaar leren kennen en waarderen meer aandacht verdient. Vaak is er onvoldoende zicht op elkaars kwaliteiten, wat mensen leuk vinden en waar zij blij van worden. Het helpt wanneer je elkaar kent: wat past nou bij die en wat past goed bij die? Ook een gemeenschappelijk doel mag niet ontbreken – wederom die visie op medezeggenschap. 

Meer Week van de Medezeggenschap

Nu is de allereerste Week voorbij en staat er geen ‘Tot morgen!’ onder dit verslag. 

“Leerzaam en inspirerend!” 

Terugkijken sessies
Hier op ons platform vind je een overzicht met webinars en sessies die je op aanvraag terug kunt kijken.

Volg LOC Jeugd op de socials!

Om op te hoogte te blijven van alle activiteiten, nieuwtjes en artikelen van LOC Jeugd kan je ons volgen op LinkedInFacebookTwitter en Instagram!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese