Waarborg toegang tot specialist ouderen­genees­kunde

Geplaatst op 18 juni 2019

Op 26 juni spreekt de Tweede Kamer over de zorgverzekering en het verzekerde pakket. LOC, Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) vinden eenvoudige toegang tot goede en betaalbare zorg in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) van groot belang. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven we dat het eigen risico in de zorg niet moet gelden voor de arts voor verstandelijk gehandicapten (avg-arts) en de specialist ouderengeneeskunde. Het is belangrijk voor patiënten dat de zorg die deze artsen bieden net als de huisartsenzorg goed toegankelijk is. 

Drempel voor zorg

Huisartsen mogen patiënten vanaf volgend jaar rechtstreeks doorverwijzen naar een specialist ouderengeneeskunde of een arts voor verstandelijk gehandicapten (avg-arts). De kosten van deze zorg worden dan vergoed door de zorgverzekeraar en tellen mee voor het eigen risico. Dit laatste kan voor patiënten een drempel zijn om gebruik te maken van deze zorg.

Goede toegang waarborgen

We wijzen er in de brief tevens op dat goede toegang tot deze zorg ook valt of staat bij de kennis van verwijzers en verzekerden over deze nieuwe aanspraak. En ook met de beschikbaarheid van de artsen. We vragen ons af hoe de minister gaat zorgen dat voor alle ‘thuiswonenden’ duidelijk wordt hoe en onder welke voorwaarden zij terecht kunnen bij de specialist ouderengeneeskunde of avg-arts? 

Verbeterpunten

We verzoeken de Tweede Kamerleden de volgende verbeterpunten aan de minister te vragen: “om de toegang tot de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten in de eerste lijn te vergroten door 1) deze zorg vrij te stellen van het eigen risico 2) goede voorlichting voor patiënten en verwijzers en 3) goede monitoring op beschikbaarheid?”

Andere verbeterpunten die we in de brief naar voren brengen zijn:

  • Koop zittend ziekenvervoer in op basis van kwaliteit en betrek belang van patiënt beter
  • Garandeer de vergoeding van logeren voor ouders van ernstig zieke kinderen
  • Maak chronische fysiotherapie beter toegankelijk

Lees de hele brief aan de Tweede Kamer over het Algemeen Overleg Pakketbeheer 26 juni

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese