Wachten op jeugdhulp leidt tot schooluit­val en verer­gering problemen

Geplaatst op 20 februari 2019

Uit de resultaten van een vragenlijst van ‘Jeugdhulp doen we Samen’ blijkt dat veel jongeren en ouders door een stapeling van wachttijden lang moeten wachten totdat de hulp beschikbaar is die ze nodig hebben. Door deze lange wachttijden verergeren de problemen van gezinnen en verslechteren de schoolprestaties van kinderen en jongeren. LOC Zeggenschap in zorg meemt deel aan het programma ‘Jeugdhulp doen we Samen’.

Maar liefst 66% van de respondenten geeft aan, dat de problemen verergeren tijdens de wachtperiode. Daarnaast geeft 40% aan dat de schoolprestaties verslechteren, in sommige gevallen leiden de wachttijden zelfs tot schooluitval. Ook worden als negatieve gevolgen genoemd overbelasting en verslechtering van relaties binnen het gezin en tenslotte ook demotivatie om gebruik te maken van hulpverlening.

Stapeling van wachttijden door inefficiënt intakeproces

De vragenlijst over wachttijdbeleving kon in november 2018 worden ingevuld op www.jeugdhulpdoenwesamen.nl. De vragenlijst is ingevuld door 437 respondenten, die te maken hebben (gehad) met wachttijden in de jeugdhulp. Bij een derde van de respondenten was er sprake van een stapeling van wachttijden, bijvoorbeeld voor een gesprek met het lokale team en/of een intake en/of start behandeling bij een hulpaanbieder. Dit leidde er bij 10% van de respondenten toe dat zij langer dan 6 maanden hebben moeten wachten op de hulp die ze nodig hadden.

Nauwelijks ondersteuning tijdens wachtperiode

Uit de antwoorden op de vragenlijst blijkt dat er nauwelijks ondersteuning wordt aangeboden tijdens de wachtperiode. Hier is wel behoefte aan: in de vorm van een hulplijn voor als het wachten te lang duurt, passende cliëntondersteuning of door contact met de zorgaanbieder of met degene die heeft doorverwezen.

Download het verslag Resultaten vragenlijst Wachttijdbeleving.

Op dit moment staat een nieuwe vragenlijst open vanuit ‘Jeugdhulp doen we Samen’, over de toegang tot jeugdhulp. Deze kan tot 1 maart 2019 worden ingevuld.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese