Bes­tuurders moeten beter luisteren naar cliënten. Niet de cliënten­raden.

Raadpleging is cruciaal, maar wie moet het doen, hoe en vooral: waarom? Goede raadpleging van een cliëntenpopulatie is lastig. Het is geen trucje. Het is proberen, kijken wat werkt, veranderen en weer opnieuw proberen. En vooral steeds weer bedenken waarom je je doelgroep wil betrekken en hoe je dit per situatie en onderwerp het beste kunt doen. Het vergt vaardigheden waarin niet de cliëntenraad, maar de organisatie zélf zich moet bekwamen. Het management én de zorgprofessionals moeten leren van patiëntervaringen. Als het raadplegen niet goed lukt, mag dat de cliëntenraad niet worden aangewreven. En als het wel goed lukt om patiënten of bewoners te horen, laat dat dan niet op afstand zijn van de organisatie en haar bestuur! Het is zonde als de cliëntenraad als vertaler moet optreden terwijl de grootste waarde ligt in het doorlopende gesprek tussen organisatie en cliënten zelf.

Lees de hele blog op Skipr:

https://www.skipr.nl/blogs/id3907-bestuurders-moeten-beter-luisteren.-niet-de-clientenraden..html

Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Manja Bomhoff 5 jaar geleden

Dank voor je reactie Tiske. En ja, bestuurders moeten zeker beter luisteren naar cliëntenraden. Niet omdat de cliëntenraad zelf cliënten heeft ondervraagd, maar omdat de cliëntenraad op beleidsniveau kan meepraten en steeds het belang van de cliënt kan blijven onderstrepen. Precies zoals je zegt.

De wettelijke bepaling die stelt dat een cliëntenraad de ervaringen en wensen van cliënten dient te inventariseren moet niet verkeerd uitgelegd worden als ofwel een voorwaarde om adviezen te kunnen geven ofwel iets dat de organisatie (en dus ook bestuurder) dan zelf minder hoeft te doen.
Ik ken helaas organisaties waarbij het gevaar van een van deze twee lezingen van de nieuwe wmcz op de loer ligt. Gelukkig zijn er ook veel bestuurders die dit punt heel goed doorzien.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 4 jaar geleden

Dag Manja,

Ik denk dat het een en-en is. Dat clientenraden wel eens andere signalen binnenkrijgen dan de organisatie en dat ze die daarna ook gebruiken voor de adviezen die ze geven (op beleidsniveau). Clientenraden moeten wel representatief zijn en in contact staan met hun achterban. Op passende wijze zodat hun adviezen wel aansluiten bij de wensen en behoeften van de clienten. En de raad bij wijze van spreken niet zelf die belangen invult.
Maar dat doet niet af aan het feit dat organisaties constant die wensen en behoeften moeten ophalen bij hun clienten.
Beide vormen vullen elkaar aan en maken dat de zorg zo passend mogelijk vormgegeven kan worden.
Kortom; inderdaad ze moeten beide bestaan! Goed bestuur is bestuur dat luistert naar clienten, daar gaat het om in zorg!

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 5 jaar geleden

Dag Manja,
Helemaal met u eens! Zorgorganisaties hebben de essentiele taak om goed in contact te staan met hun clienten. Daar moeten zij zich in bekwamen en steeds kijken hoe ze dat contact goed houden. De zorg moet immers aansluiten op de wensen en behoeften van mensen. Dat doe je alleen door goed en structureel die wensen en behoeften op te halen. Met iedere client, telkens weer, omdat het om hun leven en welzijn gaat. En niets is belangrijker zou ik bijna willen zeggen.
Maar dat wilt naar mijn mening niet zeggen dat daarnaast een clientenraad niet van meerwaarde kan zijn. Juist de onafhankelijke relatie van de clientenraad met de client maakt dat die meerwaarde er is naast het contact direct met de zorgorganisatie. En daarbij heeft de raad een andere positie, naast de organisatie (schouder aan schouder zogezegd) waardoor er andere belangen voorop staan bij de clientenraad. Namelijk alleen die van de clienten en hun gezamenlijke wensen en behoeften. Want de raad is er voor die gedeelde belangen en niet voor de individuele wensen en behoeften. Waar de organisatie ook met andere belangen rekening dient te houden (organisatorisch en financieel bijvoorbeeld).
Het is die samengang van contacten, rollen en relaties die het mogelijk maken zoveel mogelijk wensen en behoeften naar boven te halen. Dus ja; bestuurder moeten beter luisteren naar clienten EN naar clientenraden. Want samen kunnen we meer, horen we meer, snappen we meer. Samen houden we goed wat goed is en maken we beter wat nodig is.

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese