Domotica

 

Op zaterdagmorgen 25 juni hield het Regionaal Netwerk Noord-Holland een bijeenkomst in ‘het slimste huis’ in Alkmaar. Met dank aan het team vrijwilligers: Henk, Willy, Lucie, Jaap, Arie en Remmert. Het thema was ‘Domotica’. Er waren zo ongeveer 20 deelnemers van verschillende cliëntenraden. Johan de Jong (Metdomotica / Consyst) hield een inleiding. Wat mij opviel was dat hij aangaf dat alle kennis op het gebied van veiligheid en elektronische oplossingen alleen het gewenste effect hebben als er met alle betrokkenen overleg is. 

Technisch kan er veel, maar wel tegen hoge kosten. Vaak is de investering voor een organisatie hoog, dus het is belangrijk dat die ook echt waarde opleveren.  Daarvoor is het belangrijk dat alle partijen (medewerkers, familie, verwachten)  betrokken zijn bij zowel planvorming als implementatie. Een valkuil bij de implementatie van domotica is dat er steeds meer gegevens opgehaald kunnen worden die voor management en bestuurder interessant zijn, maar het gebruiksgemak in de dagelijkse praktijk in de weg staan. De beste oplossingen komen wanneer ook de medewerkers, de cliënten (veelal bewoners) en de mantelzorgers betrokken zijn en aangeven wat de bedoeling is. Dan blijkt de techniek die nodig is om veiligheid en welzijn te garanderen vaak simpel, doeltreffend en goedkoper te kunnen. Beter passend bij de individuele behoefte van de bewoner en de situatie van een gebouw. 

De cliëntenraden die aanwezig waren, bleken vaak al betrokken te zijn bij/in commissies die gaan over veiligheid en domotica.  En voor sommigen waren de mogelijkheden een eye opener.

Als contactpersoon van de regionale netwerken was ik aanwezig als toehoorder. Wat mij opviel was dat het vooral over  instellingen ging en vroeg naar de inzet van domotica voor mensen die nog thuis wonen. Volgens Johan de Jong is hier nog een wereld te winnen. 

Welke domotica zien jullie al toegepast in de thuiszorg? 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese