Gratis; take my money ..niet?? Jeugdzorg medezeg­genschap gratis begeleid…

Vaak hoor je, "daar is wel een potje voor" of juist " het potje is op"…minder vaak hoor je… "ik heb een potje ervoor maar niemand wilt het gebruiken".

In 2022 mag Loc van VWS jeugdhulpaanbieders helpen om medezeggenschap goed te organiseren of nieuw op te zetten. Loc heeft daar een flink potje voor gekregen, nu de organisaties nog. En dat is het gekke…die staan dus niet te springen. Nou ja, misschien weten we elkaar niet te vinden, de meerwaarde niet over te brengen of…..

Natuurlijk snap ik ook dat je alsnog inzet moet hebben, tijd en mensen om dit thema op te pakken. Dus "gratis" is ook maar een beperkt begrip. Maar juist met die inzet van tijd nu, ga je straks die meerwaarde van medezeggenschap ervaren. En de ruimte en aansluting die dat biedt. Door samen de schouders eronder te zetten doe je (eerder) wat past, wat klopt en wat effect heeft op passende wijze. Loc weet met alle ervaring uit het land heel goed daarin op maat te helpen. Dat willen we nu graag weer doen. Dus hier….neem ons potje…

Hoe kunnen we jeugdhulpaanbieders bereiken? Wat missen we, waar zijn onze blinde vlekken? Wil jij meedenken? Wil jij ons linken…please do! 

Ik gun het alle jongeren en families en ouders en naasten, vertegenwoordigers en organisaties zo!! Goed gestructureerde, continue invloed van diegenen die de hulp ontvangen, het samen doen…want als het om jou gaat, kan het toch niet zonder jou??

Download artikel als PDF

Praat mee! (6)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Munira 11 maanden geleden

Beste Tiske,

hierbij mijn kort verhaal over jeugdzorg. Jeugdzorg waar ik niet over te spreken ben. De vader van mijn dochter komt continu afspraken niet na, met instanties. Continu een excuus verzinnen zoals ik heb onverwachte afspraken, ik ben ziek etc.  De instanties die zeggen dat het kind centraal staat, dat ze onpartijdig zijn. Dat is in mijn ogen niet waar. Mijn situatie is niet verbeterd maar verslechterd door de instanties. Ik sta letterlijk en figuurlijk tegen een muur te praten, ik wil gewoon een oplossing van mijn probleem, en dat is dat vader zijn afspraken nakomt en ook naar de mediation gaat. Maar hij wilt niet, omdat hij teveel aan zijn hoofd heeft. Jeugdzorg en alle instanties die zeggen dat ze voor het kind zijn, klopt niet. Het is een commerciële bedrijf waarbij ze zo lang nodig de cliënt aan het lijntje houden.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 10 maanden geleden

Dag Munira, Wat onwijs naar en wat een rotervaring met jeugdzorg. Helaas zeker niet het enige verhaal wat we horen. Juist nu is het van belang dat door medezeggenschap ouders, naasten en kids zelf ook invloed hebben op hoe het gaat bij de instanties. We zien dat waar medezeggenschap serieus wordt genomen de hulp en de mensen dichter naar elkaar toe komen. Heb jij al eens contact gehad met de cliëntenraad of gedacht daarin mee te doen?

Reageer op dit bericht
Munira 10 maanden geleden

Beste Tiske,

ik heb dat nog niet gedaan. Wel ben ik naar de onafhankelijk commissie gestapt naar aanleiding van de instanties waar ik te maken hebben en ik heb bezwaar ingediend tegen de gemeente, waarvan ik 100% zeker weet dat het een verkeerde besluit is gemaakt. Dit gaat mij jaren duren. Het bezwaar van de gemeente duurt tot 23 oktober en dan ben ik nog bij stap 1. Het kan gegrond, ongegrond of ontvankelijk verklaard zijn. Ik heb alle bewijzen naar de mail gestuurd van de afdeling bezwaar & beroep. Alsnog wordt ik ongehoord. Door de trajecten die langer duren als anderhalf jaar, mijn situatie is verslechterd in plaats van verbeterd. Het komt nooit goed, alleen als je echt naar de feiten kan kijken, dat wordt onvoldoende gedaan. Ik sta letterlijk en figuurlijk tegen een muur te praten.

Ze hebben veel dingen zonder mijn toestemming verslag gedaan naar de rechtbank waardoor ik mezelf niet kan verdedigen en zelfs door de fictieve aannames dat de rechter erin gelooft. Ik vind dit zo erg, ik weet niet wat ik moet doen. Alles wijst erop dat hij niet zijn vaderrol kan opnemen. Vanaf de rechtbankzitting tot heden.

 

Maar er is gedogen beleid en zelfs zijn gedrag wordt goedgekeurd ipv hem te verbeteren of zelfs te zeggen van je moet in het belang kijken van het kind en niet naar jouw situatie kijken continu. Het is een lange weg om te gaan, maar het kost mij energie, geld en tijd. En zelfs kostbare tijd met mijn dochter.

Het ergste is dat ze niet kijken naar het belang van het kind, maar meer naar hun eigen financiële belangen. Het ergste is in deze situatie. Hoeveel gevallen zijn er netals mij, vooral mensen die niet de taal kunnen of simpelweg niet de weg moeten bewandelen netals mij.

Is dit zorgwekkend en zelfs dat de instanties meer levens mentaal kapot kan maken, wanneer het goed met je gaat. Blijkbaar is hun doel: hoe kan ik deze cliënt metaal kapot maken, zodat wij onze wereld kunnen behouden.

sorry voor het lange verhaal, maar het zit mij zo hoog.

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 10 maanden geleden

Dag Munira,

Dat is geen probleem, het is begrijpelijk dat het hoog zit. (Wees wel voorzichtig met je info natuurlijk.) Ik denk dat helaas velen het zullen herkennen. Ongeacht alle medewerkers in de jeugdzorg die nog zo hun oprechte best doen. Ook jij loopt tegen het systeem aan. Ik denk dat je de stappen die je individueel kan zetten hierboven beschrijft en dat je die aan het belopen bent.

Maar ik denk dat er maar zoveel is wat je individueel kan bereiken in/met/tegen zo een systeem als de (jeugd) zorg, zoals die nu in elkaar steekt. Juist daarom is het denk ik zo belangrijk ook het gezamenlijke pad te belopen. De mede-/zeggenschap en inspraak, de cliëntenraad. De gezamenlijke stem naar de politiek en de instanties die wij ook als LOC uiten om anders te kijken (radicale vernieuwing, klik bovenaan deze site) naar jeugdzorg en het meer samen vorm te geven. Zeker ook naar de komende jaren kijkend. Want het kan anders en er zijn veel mensen die anders willen en zich daar voor inzetten en willen gaan zetten!!

Ik wens je individueel succes en gezamenlijk veel waardevolle stappen!

Reageer op dit bericht
Leonie van Oosterum 2 jaar geleden

dag Tiske,

Ik heb vanuit mijn instelling de vraag gekregen om een Jongerenraad op te starten voor AMVers en ben daarmee al aan de slag door eerst maar eens informatie te verzamelen.

Ik zou graag gebruik willen maken van dit aanbod, kan denk ik de hulp wel gebruiken!

Zullen we contact leggen?

groet,

Leonie van Oosterum

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Dag Leonie,

Ja tof! Heel graag. We mailen en dank voor je reactie!

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese