Leer­gemeenschap in samen­werking met Avans

Eind augustus 2017 heb ik in samenwerking met Avans hogeschool en het LOC deelgenomen aan een Leergemeenschap die bestond uit 14 Social Work studenten, 2 docenten en 2 professionals. Ik neem jullie graag mee in wat er zoal is gebeurd het afgelopen jaar.

Het doel van de leergemeenschap

Het doel van een leergemeenschap is het leren voorkomen, oplossen of verbeteren van sociale kwesties. Het gemeenschappelijke leerproces staat centraal, waarbij de leden streven naar concrete resultaten waar mensen (individuen en groepen), wijken of organisaties beter van worden. Het levert dus maatschappelijke meerwaarde op. En is enorm leerzaam: samen leren, van-door-en met elkaar. De manier waarop dat gebeurt bepaalt de leergemeenschap zelf, in goed overleg met elkaar: zo komt co-creatief leren op gang.

Persoonlijke toevoeging aan de leergemeenschap

Ieder die mij kent weet dat ik veel te maken heb gehad met jeugdhulpverlening. Denk hierbij aan een gezinsvoogd, uithuisplaatsingen, ZMOK-onderwijs en woongroepen. De ervaringen die ik allemaal heb opgedaan in die periode kunnen binnen de leergemeenschap goed worden ingezet.

De leergemeenschap

Zoals eerder te lezen is bestond de leergemeenschap uit 14 studenten die aan hun eerste jaar begonnen van de opleiding Social Work. Je kunt je voorstellen dat deze mensen nét komen kijken dus het was in de beginfase vooral oren föhnen en kennis maken met elkaar. De leergemeenschap had niet direct richting en het was dan ook aan ons allen om een richting op te gaan.
 

Mooie projecten

Het duurde even maar ik merkte al snel dat er ‘drive’ ontstond binnen de leergemeenschap. Gaandeweg ontstonden er een aantal mooie projecten. Zo is er een databank opgesteld waar ervaringsdeskundigen in vermeld staan. Deze databank hebben het LOC en Avans met elkaar uitgewisseld en kunnen hier beiden mooi gebruik van maken. Het doel om ervaringsdeskundigen te gebruiken in de leergemeenschap is goed gelukt, dit begon natuurlijk al door mijn eigen toevoeging aan de leergemeenschap. Er hebben interviews plaatsgevonden tussen de studenten en ervaringsdeskundigen, waarnaar ze met hun eigen toestemming geplaatst zijn in de databank .Een bezoek aan het Krachtstation in Kanaleneiland en het Labyrinth waar goede gesprekken hebben plaatsgevonden tussen de studenten en mensen met een ervaring. Chantal, 22 jaar, heeft verteld wat ze allemaal heeft meegemaakt, en hoe ze de zorg heeft ervaren. Wat ze vertelde was dat voor haar het opschrijven van haar pijn en verdriet erg fijn was en dat ze zich hierdoor beter voelde. De boodschap die ze ons meegaf is om out of the box te denken, op een gelijk niveau moeten zitten met de cliënt (het liefst niet tegenover elkaar zitten aan tafel, maar juist een rondje wandelen ofzo). Buiten dat ik mijzelf heb voorgesteld met mijn ervaringen heb ik ook een Prezi-presentatie gegeven over mijzelf aan de hand van een aantal foto’s en illustraties.Ook heb ik samen met een student een mini documentaire gemaakt over ervaringsdeskundigen. We vroegen hen wat ze belangrijk vinden in hun zorgvraag  en wat ze zorgverleners willen meegeven. De video kwam ook terug in de wekelijkse nieuwsbrief van het LOC. Je kunt de video ook hier bekijken.

Tot slot

Al met al was het een vruchtbare tijd voor iedere betrokkene. De studenten hebben veel opgestoken van het contact met cliënten en organisaties. Ook hebben zij op een niet gecontroleerde manier kunnen werken aan wat voor hen en de gemeenschap belangrijk was. Het LOC heeft er een aantal connecties bij en de ervaringsdeskundigen zijn optimaal betrokken geweest. Ik persoonlijk heb hier ook veel aan gehad. Ik kon mijn verhaal doen en mij visie overbrengen en daarover in gesprek gaan. Mijn persoonlijke doel was vooral de menselijke trigger te zijn en praktijk dichtbij te brengen. Dit is goed gelukt! Tot slot nog een foto die van de groep is gemaakt aan het einde van het schooljaar

Voor het volgende schooljaar staat er weer een nieuwe leergemeenschap op de planning i.s.m. Avans en LOC waar ik weer bij betrokken ben en heb daar alweer bijzonder veel zin in! Dank voor het lezen!

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s worden allerlei berichten geplaatst met vragen, antwoorden, tips, oproepen, blogs en vlogs van mensen die betrokken zijn bij LOC. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die LOC en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat LOC vanuit haar visie vindt.

Praat ook mee >

Vragen? Mail webmaster@loc.nl of bel 030 284 3200.

Deelnemers platform

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese