“Ik leid de ver­gadering, maar ben niet ‘mis­ter cliënten­raad'”

Geplaatst op 6 januari 2020

De voorzitter van de cliëntenraad is ‘slechts een eerste onder gelijken’. Een belangrijk inzicht, maar hoe geef je daar handen en voeten aan? Wat komt er kijken bij die rol en welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? LOC verzorgt ook dit voorjaar een driedaagse cursus speciaal voor (vice)voorzitters in de GGZ en voor (vice)voorzitters in de VVT. Deelnemer Edwin van Cromvoirt vertelt over zijn ervaringen met deze cursus.

Theoretische bagage

Edwin van Cromvoirt is voorzitter van de centrale cliëntenraad bij ggz-organisatie Reinier van Arkel. Afgelopen najaar nam hij deel aan de voorzitterscursus. Hij vond het erg prettig om meer theoretische bagage te krijgen. Bewust stil te staan bij de rol en taken die hij heeft als voorzitter. En aan de slag te gaan met de vaardigheden die hij daarvoor nodig heeft.

“Als voorzitter leid ik de vergaderingen, maar het moet niet zo zijn dat ik mister cliëntenraad ben”, vertelt Van Cromvoirt. “Het is belangrijk dat je weet hoe andere raadsleden over onderwerpen denken. Daardoor kan ik misschien iets minder mijn mening profileren; ik maak ruimte voor alle leden om te zeggen hoe ze denken en wat ze vinden. Ik wil de verschillende perspectieven uitlichten.”

Gedragen conclusie

“Ik vond het heel mooi om te kijken naar vaardigheden om te vergaderen. Wat de gespreksvaardigheden moeten zijn. Een belangrijk punt dat aan de orde kwam was samenvatten: dat je resumeert en in andere woorden vertelt wat er besproken is. Wat ik daarbij ook belangrijk vond is hoe je tot een besluit komt. Je hebt daarvoor BOB: beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming. Binnen dat kader moet je zaken bespreken. Als voorzitter kan ik vervolgens een conclusie trekken die door iedereen gedragen wordt en die we als advies kunnen uitbrengen. En natuurlijk prioriteiten stellen en tijd indelen, zodat je effectieve vergaderingen hebt.”

Leidraad om te spiegelen

“Ik vind het een goede brochure. De belangrijkste punten en tips voor de voorzitter zijn in het roze uitgelicht. Zelf gebruik ik ‘m als naslagwerk. Ik heb ook aantekeningen gemaakt in de cursus, die leg ik ernaast. Dit document geeft mij de mogelijkheid mezelf te blijven spiegelen en verbeteren op verschillende gebieden. Het is een leidraad. Je legt je eigen accenten en geeft op je eigen manier invulling aan je voorzitterschap en dat is helemaal niet verkeerd!”

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese