Zorgpres­tatiemodel en privacy – Online bijeen­komst cliënten­raden ggz (VOL)

  • 6 september 2022
  • 15:00 - 16:30
  • Online, vanaf je eigen locatie

Let op: deze bijeenkomst is volgeboekt, je kunt je niet meer aanmelden.

Zorgprestatiemodel en privacy

Hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg moeten sinds 1 juli en verplicht van 1 november gegevens van patiënten aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om de resultaten van de zogenaamde HoNOS-vragenlijst. Daarin worden zeer persoonlijke gegevens uitgevraagd. Zoals over je seksualiteit en gemoedstoestand. De gegevens worden gepseudonimiseerd aangeleverd. Dat betekent dat er bijvoorbeeld geen namen instaan maar wel leeftijden. Vaak gebeurt deze doorlevering zonder medeweten en toestemming van de cliënt. De NZa wil met de resultaten van de vragenlijsten bepalen hoeveel geld er nodig is voor een behandeling. Het is niet vrijblijvend: hulpverleners moeten deze lijsten aanleveren. Anders krijgen zij een boete.

Op dinsdag 6 september organiseert LOC een digitale bijeenkomst voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg hierover. Het gaat om zorg die vergoed wordt vanuit de Zorgverzekeringswet. Tijdens deze bijeenkomst komt het volgende aan de orde:

  • uitleg over de levering van persoonlijke gegevens aan de NZa
  • toelichting op de acties van LOC om deze aanlevering van persoonlijke gegevens te stoppen
  • tips wat cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg hiermee kunnen
  • vragen en tips vanuit de cliëntenraden

Achtergrondinformatie over de acties van LOC kan je lezen in dit artikel: ‘Behoud de privacy in de geestelijke gezondheidszorg’.

Voor wie

De online bijeenkomst is bedoeld voor cliëntenraadsleden in de geestelijke gezondheidszorg en hun ondersteuner.

Kosten

Deelname aan deze online bijeenkomst is kosteloos voor leden van LOC. Voor cliëntenraadsleden en ondersteuners die niet lid zijn van LOC bedragen de kosten € 25,00 per deelnemer.

Hoe werkt een online bijeenkomst?

De bijeenkomst vindt online plaats en wordt geleid door een van de LOC-adviseurs. Alle deelnemers doen vanaf hun eigen locatie mee aan de online bijeenkomst.
Na bevestiging van deelname ontvang je een duidelijke instructie hoe de bijeenkomst precies in zijn werk gaat.

Wat heb ik nodig om mee te doen?

Om deel te kunnen nemen aan deze online bijeenkomst heb je een beeldscherm nodig (computer, ipad, eventueel telefoon), met goed werkend internet. Mocht je dit niet hebben, en zou je wel graag mee willen doen? Neem dan contact op met de vraagbaak van LOC. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl

Aanmelden

Klik op de onderstaande knop om je aan te melden.

Indien je onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij de bijeenkomst, vragen wij je om dit uiterlijk 48 uur van tevoren te laten weten via loc@loc.nl. Bij een te late afmelding zijn we helaas genoodzaakt om een factuur te sturen ter hoogte van het tarief voor niet-leden.


Brief aan de NZa

Na de bijeenkomst op 6 september willen we een brief aan de NZa sturen met de dringende oproep om de aanlevering van de HoNOS te stoppen. We vragen aan jullie als cliëntenraden of jullie deze brief mede willen ondertekenen. De brief kan je hier te lezen. Willen jullie de brief meetekenen? Stuur dan een bericht aan loc@loc.nl met als onderwerp ‘Brief NZa’ en vermeld je naam en cliëntenraad.

Verder lezen

In dit artikel lees je verder over de zorgen rondom de doorlevering van gegevens aan de NZa en de acties van LOC om de privacy in de geestelijke gezondheidszorg te behouden:

Week van de Medezeggenschap

Ook de geestelijke gezondheidszorg komt volop aan bod tijdens de Week van de Medezeggenschap van 3-7 oktober. Zo gaan we dinsdag 6 oktober in gesprek over geestelijke gezondheidszorg waarin mensen het belangrijkst zijn. Doe je ook mee? De Week van de Medezeggenschap (3-7 oktober) staat in het teken van: de toekomst is Waardevolle zorg. Meer informatie en aanmelden

Radicale vernieuwing langdurige ggz

Een landelijk netwerk van mensen die werken aan geestelijke gezondheidszorg waarin mensen het belangrijkst zijn. En niet de regels, protocollen of gewoontes. Om in de langdurige ggz te kunnen komen tot menselijke zorg, is het essentieel dat de mensen om wie het gaat en wat voor hen belangrijk is het uitgangspunt is. Dat kan alleen door hen steeds opnieuw te betrekken bij de organisatie van de zorg en ondersteuning. Dat is dan ook het uitgangspunt van de vernieuwing bij de deelnemende organisaties binnen onze vernieuwingsbeweging. Sinds 2021 werken we met inmiddels een uitgebreid netwerk om vanuit de praktijk het leven en werken in de langdurige ggz (verder) vernieuwen – mét alle betrokkenen. Meer info: rvggz.nl

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese