Brandbrief cliënten­raden beschermd wonen over herin­dicaties

Geplaatst op 5 juli 2021

Cliëntenraden beschermd wonen en ambulante begeleiding maken zich zorgen over de herindicaties waar veel cliënten mee te maken krijgen. Gestoeld op signalen en ervaringen van mensen die gekort worden op hun uren aan begeleiding vanuit de Wmo, trekken zij met een brandbrief aan de bel bij gemeenten en de landelijke politiek.

Brandbrief

“Er bereiken ons bij de cliëntenraad steeds meer geluiden dat de gemeente, door een tekort aan financiële middelen voor de Wmo, bij met name ambulante cliënten op de herindicaties aan het korten is. Er lijkt eveneens weinig ruimte meer te zijn voor de eigen regie van de cliënt en steeds meer door de gemeente bepaald te worden aan welk doel de cliënt kan gaan werken. Wij maken ons hier ernstig zorgen over.”

In de brief delen de cliëntenraden diverse voorbeelden van kortingen op uren aan begeleiding waar mensen mee te maken krijgen. En de impact die dit heeft op de mogelijkheden voor hun herstel of om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Alarmerende ontwikkelingen: “Zeker in deze tijd met de Corona pandemie, waarin bijna iedereen het wel moeilijk heeft, zijn onze cliënten extra kwetsbaar (…) De schade die hiermee aan deze cliënten wordt berokkend, mag niet onderschat worden. Hoeveel terugval gaan zij hierdoor krijgen?”

Lees de volledige brief die door verschillende cliëntenraden werd ondertekend.

De cliëntenraad van RIBW Brabant nodigt alle cliëntenraden uit om deze brandbrief actief te verspreiden onder beleidsmakers, bestuurders en politici van gemeenten.

LOC wil dat ieder mens een waardevol leven kan leiden, ook als diegene zorg of ondersteuning nodig heeft. Zorg is ondersteunend aan het leven en moet vooral mogelijk maken dat mensen kunnen doen wat zij belangrijk vinden. Ondersteuning vanuit de Wmo moet mensen vooral helpen om een waardevol leven te leiden. Onverwachte kortingen op indicaties dragen hier niet aan bij. Wat mensen nodig hebben in hun leven moet leidend zijn, in plaats van de beschikbare middelen.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese